CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 4542|Reply: 50

"Banyak Sektor Buka Bukan Sebab Selamat, Tapi…" - DG Hisham

[Copy link]
Post time 19-8-2021 09:30 PM | Show all posts |Read mode






Berikutan pembukaan kembali 11 sektor ekonomi bermula 16 Ogos baru-baru ini dan esok dibenarkan makan di kedai, ramai menganggap ianya satu petanda pandemik Covid-19 ini bakal berakhir.


Bagaimanapun, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr.Noor Hisham Abdullah menegaskan ianya bukan sebegitu. Sektor ekonomi dibuka kerana permintaan dalam industri dan bukannya kerana ia selamat.



Hisham menulis di Twitter bagi memberi peringatan kepada rakyat Malaysia.





Foto :Twitter


Menurutnya lagi, SOP ketat haruslah dilakukan seperti memakai pelitup muka, mengamalkan penjarakan sosial, kerap membasuh tangan serta mengelakkan tempat sesak.



Netizen turut memberikan pelbagai pendapat, tetapi rata-rata menyatakan adalah tidak selamat untuk makan di luar di saat kes harian masih pada angka 20 ribu sehari.





Foto : Twitter


Foto : Malay Mail





Antara sektor yang terlibat ialah khidmat cuci kereta, kedai elektrik dan elektronik, kedai barangan rumah dan peralatan dapur, kedai perabot, kedai peralatan sukan, kedai aksesori kereta, pusat pengedaran dan jualan kereta, asar pagi dan pasar tani sahaja, kedai pakaian, fesyen dan aksesori, kedai barang kemas dan kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan (perkhidmatan gunting rambut asas sahaja).



Semoga kita membuat pertimbangan bijak. - CARI




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2021 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Oklah hidupkan balik ekonomi rakyat. Saper yg tak bersedia then jgn keluar.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
xready lg nk keluar skrg..bln dpn blh try mkn kt luar..lama xmkn korean food..tp asal jiwa i dah tenang..keluar berita org sekian2 meninggal..
smlm dh positive ckp xde pape..sekali bgb tdo baca psl arwah wani..takut
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz: xready lg nk keluar skrg..bln dpn blh try mkn kt luar..lama xmkn korean food..tp asal jiwa i dah tenang..keluar berita org sekian2 meninggal..smlm d ...

skrg kalau u kena covid. stage 5 . terus kasi tido.

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 19-8-2021 09:48 PM
xready lg nk keluar skrg..bln dpn blh try mkn kt luar..lama xmkn korean food..tp asal jiwa i dah ten ...

Sape arwah wani tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
nw111 replied at 19-8-2021 09:56 PM
Sape arwah wani tu

adik yg comel tu..kt bodgos ada thread dia..bff pun meninggal sekali beza beberapa jam jer dorg.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Bravo. Vaccinated people can start to learn Dancing in the Rain.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana bahaya lagi mkn kat kedai ke masuk supermarket beli barang, atau market, atau kerja kat kilang lebih 8 jam...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2021 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Mujur la aku x kisah makan kat mana.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
grouper replied at 19-8-2021 10:17 PM
Mana bahaya lagi mkn kat kedai ke masuk supermarket beli barang, atau market, atau kerja kat kilang  ...

Kerja kat kilang lebih 8 jam. Then makan (sebab virus airborne if nasib tak baik masa tengah makan tak pakai mask terjangkit. Nasib baik, selamat). Masuk supermarket kalau jaga SOP ketat, pakai double masks dan sanitize tangan, balik mandi etc etc inshaallah selamat.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok la dari kurung xde perubahan baik buka. At least dpt gak cari rezeki. Ekonomi pun blh le Jana balik. Nak harap bantuan pun bukan semua org dapat.

Cuma harapkan sama2 le kita beringat utk diri & keluarga kita juga. Kalau dok abai menyesal nnt xde guna dah
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 10:35 PM | Show all posts
makan kat kedai ni senang bagi orang yang kerja kena travel or orang bujang..
so sapa yang kerja kat rumah tu, nak carry on tapau, tapau je la..
sapa nak makan kat kedai, pandai la dorang jaga keselamatan..
apa pun, i rasa patut diberikan kebenaran untuk semua sektor yang staff dah vaksin boleh beroperasi macam biasa..
sampai bila nak suruh pekerja pejabat wfh..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 10:37 PM | Show all posts
alasan bodoh

kalau nak selamatkan ekonomi, baik jangan tutup dari dulu lagi

dah cecak 22k tetiba nak bukak

bak kata omputeh defeat the purpose gitu la lebih kurang bangkem tak pernah belajar kat london
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 10:40 PM | Show all posts
Kita jaga kita...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 01:14 AM | Show all posts
Edited by brego at 20-8-2021 01:36 AM

chill la bobo.. takyah takut kan orang yang sedia takut  





Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Takpelah ..  besok bila kes terus mencanak naik , makin ramai mati , kita tutup balik .

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2021 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 19-8-2021 09:54 PM
skrg kalau u kena covid. stage 5 . terus kasi tido.

mitak jauh..sbb psl tdo tu la dk trauma..mlm2 nk tdo pun takut
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 02:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku terfkr mungkin nk uji keberkesanan vaksin kot.. tp tah la... Aku x kn vaksin lg..daftar dah..baju pun dah standby tuk vaksin..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 19-8-2021 10:37 PM
alasan bodoh

kalau nak selamatkan ekonomi, baik jangan tutup dari dulu lagi

dulu yg kau maksudkhen, vaksin belum extensively rolled out(bulu baru nak tumbuh modusnya)....tapi sekarang sudah up to 50%  penduduk yg dah kena cucuk(1st and 2nd dose)vaksin...kalau nak try out herd immunity tahap berskala...bila lagi kalau semua masih tutup?..DG apa yg dia tahu?....kata anak jiran aku yg 3 tahun iteww....

Kepakaran serta nasihat DG hanya diterima dan being executed into action plan hanya bila nak tutup parlimen...selebihnya...he was made to keep his advice to himself...while the leaders  decided for the country...sambung anak jiran aku lagi...

kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 03:09 AM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 20-8-2021 02:46 AM
Aku terfkr mungkin nk uji keberkesanan vaksin kot.. tp tah la... Aku x kn vaksin lg..daftar dah..baj ...


[youtube]2efY9OADzek[/youtube]

siap dah ready outfit utk dipakai tika vaksin kau kheunz?

tak payah nak sinsing lengan busana waktu dicucuk...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 03:12 PM GMT+8 , Processed in 0.117488 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list