CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 5736|Reply: 53

Dah Bagi Salmon, Letak RM50 Pula Dalam Nasi - Cara Alha Alfa Bersedekah

  [Copy link]
Post time 19-8-2021 05:30 PM | Show all posts |Read mode
Usahawan kosmetik popular Datuk Alha Alfa sekali lagi mencuri tumpuan apabila bersedekah dengan memasukkan wang ke dalam bekas nasi untuk diberikan kepada golongan memerlukan.


Menurutnya, dia melakukan review bagi seekor ikan salmon dan hasil daripada review itu digunakan untuk bersedekah.




Kredit foto: IG Alha




Dia turut berkongsi sebuah video membakar ikan salmon hasil review itu bersama nasi putih.


Menerusi perkongsian video di Instagram, ikan berkenaan dibahagikan kepada 13 bahagian dan dibungkus bersama nasi di dalam beg kertas.


Dia kemudian memasukkan wang kertas RM50 untuk diagihkan kepada golongan memerlukan dan tidak berkemampuan.




  



Ramai warganet memuji cara kreatif Alha memberi sedekah dan membantu golongan yang memerlukan dengan memberi makanan dan wang pada waktu sama.


Sebelum ini, Alha pernah memberi wang sedekah dengan meletakkannya ke dalam buah pisang yang menjadi buah mulut ramai.




Sumber: Gempak
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-8-2021 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Okla. Aku suka cara dia menyucikan diri ni. Kadang2 blh jadi inspirasi kadang2 blh jadi cerita basi. Cara dia make upkan diri sendiri tu aku annoy la. Bab dia buat kebajikan, okla. Cuma aku sangsi dgn kejantanan beliau
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak sedap nasi lauk salmon bakar tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Baguslah gituu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia bukan artis nak dijadian gosip. Kenapa ye reporter2 cari ni jenis asal boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
wahhh nmpk sedap salmon dia masak, simple.. tapi nmpk best
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
cara ni nmpk lebih menghrgai, makan sedap dapat, duit pun dapat, beg pun cntik.. i like
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 05:56 PM | Show all posts
SpyLeman replied at 19-8-2021 05:34 PM
Okla. Aku suka cara dia menyucikan diri ni. Kadang2 blh jadi inspirasi kadang2 blh jadi cerita basi. ...

Dia lelaki sparuh pompuan..puak yang akan sntiasa upload kat socmed mnampakkan sbagai pemuja pompuan...

tapi sebenarnya in reality life..tuuuuuttttttttttttttt...taaaaatttttttttttttttttt

ramai je kat malaysia..muntah laaa pulak
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-8-2021 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam amir khan lah..bagi tepung sekor pon tak pandang..last2 letak duit dlm tepung..jadi yg ambik tepung tu mmg yg betul2 memerlukan..dpt la skali duit..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah rajin sedekah..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 06:39 PM | Show all posts
sooooo??????????

influencer kalo2 x menunjuk mmg x sah
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
bagus la. sy pun nakk {:childlike
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 06:48 PM | Show all posts
Retis kah manusia ni?
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 06:51 PM | Show all posts
Bersedekah itu baik dan amalan terpuji. Tetapi kalau boleh bersedekahlah tanpa perlu memberitahu orang. Biarlah amalan itu hanya diketahui oleh diri, penerima dan Allah. Perbuatan menayangkan gambar seperti itu boleh memakan diri, menjadi buah mulut orang yang akhirnya mengundang rasa kurang senang dalam kehidupan. Sebab itu ilmuan agama selalu menasihatkan, bersedekah dengan cara yang betul.

Zaman ni bukan semua benda boleh ditunjuk. Sebaik-baiknya bersederhanalah dalam apa jua perbuatan kita.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ciktiekus replied at 19-8-2021 06:01 PM
Macam amir khan lah..bagi tepung sekor pon tak pandang..last2 letak duit dlm tepung..jadi yg ambik t ...

Haah pernah baca ni.. memang yang betul2 perlu dan terdesak je akan ambil. Ye lah setakat tepung je kan.. rupanya ada duit tersorok.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
asal letak kunyit kat sebelah je..
Salutla dedua belah. Kunyittttt sgtttt
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-8-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
imanjannah replied at 19-8-2021 05:54 PM
cara ni nmpk lebih menghrgai, makan sedap dapat, duit pun dapat, beg pun cntik.. i like

Nampak ikhlas sangat memberi kan..semua elok kemas2 cantik2
Walaupun akhirnya ke media sosial juaaa
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedekah tp menunjuk nunjuk.. apa ni apa niiiii
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 08:14 PM | Show all posts
boleh amek idea ikan salmon tu.. nmpak sedap and maybe kurang hanyir kalau marinate cmtu (laki aku tak leh makan salmon sbb dia kata hanyir terukk) .. beras pun pakai basmati rice gitew... tip: kalau kita nak control gula and bert, pakai basmati ja, takyah beras perang ponni yang hambar tu.. tapi ok la dia nak bagi sedekah packaging buat proper2 lagutu
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Rockafella replied at 19-8-2021 06:51 PM
Bersedekah itu baik dan amalan terpuji. Tetapi kalau boleh bersedekahlah tanpa perlu memberitahu ora ...

Itu lah. Ada yg sedekah mmg tujuan menunjuk tp yg xnmpk menunjuk i is ok. Tp ada sedekah tu yg kita boleh rasa org tu nk pujian contoh mcm ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 07:20 PM GMT+8 , Processed in 1.699667 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list