CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2027|Reply: 22

Terlampau Terdesak, Campak Bayi Lepasi Kawat Berduri-Sampai Ada Yang Tersangkut

[Copy link]
Post time 19-8-2021 01:21 PM | Show all posts |Read mode
Penduduk Afghanistan semakin terdesak untuk meninggalkan negara itu sehingga ada yang sanggup cuba untuk melempar bayi bagi melepasi kawat berduri di lapangan terbang Kabul, lapor akhbar Mirror UK hari ini.


Menerusi satu video yang tular di media sosial, sekumpulan penduduk dilihat sedang bersesak di tepi sebuah pagar yang mempunyai kawat berduri di Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai.


Mereka dilaporkan cuba untuk memasuki lapangan terbang bagi melarikan diri dari negara itu dengan menaiki pesawat yang disediakan.


Foto: Twitter




Seorang bayi kemudiannya dilihat diangkat ke udara dan ditolak ke arah tepi pagar oleh beberapa orang penduduk.


“Penduduk terdesak untuk menyelamatkan diri daripada tentera Taliban sehingga mereka terpaksa menolak bayi dan kanak-kanak ke arah pagar di lapangan terbang Kabul,” tulis seorang pengguna media sosial yang berkongsi video tersebut.


Menurut laporan laman berita Sky News, seorang pegawai kanan mengesahkan kejadian itu dan menceritakan mengenai keadaan huru-hara tersebut.


“Ia amat teruk. Wanita cuba melempar bayi mereka bagi melepasi kawat berduri dan merayu kepada askar untuk mengambil anak-anak mereka.


“Ada antaranya yang terkena kawat berduri tersebut,” katanya.


Sementara itu, seorang penduduk yang ingin dikenali sebagai Fatima berkata, suaminya menyertai kumpulan Taliban dan memukulnya ketika dia cuba melarikan diri dari Afghanistan.


Wanita itu yang berjaya melepasi pagar kawat berduri selepas menarik tangan anak perempuannya berkata, dia ingin keluar dari negara itu dan pergi ke mana-mana sahaja.


“Ke mana-mana sahaja! Ke mana-mana negara!” katanya. -CARI


Sumber: Kosmo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2021 01:25 PM | Show all posts
sekarang memang la ramai yang puji taliban dan mengaku taliban ni kerajaan Islam

tunggu la 2-3 tahun lagi bila taliban tunjuk warna sebenar dorang

konfem ummah masing2 malu ngaku taliban ini sebahagian dari islam..

mungkin alami nasib sama dengan ISIS di mana ISIS dikatakan yahudi menyamar sebagai islam semata mata nak burukkan Islam
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni ke yang korang kata Taliban makin baik tu? Jika makin baik mengapa rakyatnya ketakutan rela buang nyawa mahu lari dari Afghan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 19-8-2021 01:25 PM
sekarang memang la ramai yang puji taliban dan mengaku taliban ni kerajaan Islam

tunggu la 2-3 ta ...

Masa tu nanti mereka akan kata taliban sekutu US
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya rakyat diorang.. Sanggup buat macam
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 01:39 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 19-8-2021 01:27 PM
Ni ke yang korang kata Taliban makin baik tu? Jika makin baik mengapa rakyatnya ketakutan rela buang ...

lari dari rahmat konsepnya
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 01:42 PM | Show all posts
white_musk replied at 19-8-2021 01:33 PM
Masa tu nanti mereka akan kata taliban sekutu US

dulu masa awal2 ISIS muncul, bukan main lagi ummah malaysia bersorak mengatakan mereka ini tentera panji hitam etc

2-3 tahun lepas tu, dorang kata salah sorang pelakon terkenal yahudi kantoi berlakon jadi pejuang ISIS

lebih kurang sama macam ni la, pelakon perancis dituduh bersubahat memalukan UAI


Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku perati Malaysian yg menggelupur puji Taliban kemain kt Facebook siap nak pindah ke sana la ape la sbb duduk kat Malaysia ni lagi menderita la bodoh nk mampos memasing
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
azwanaliori replied at 19-8-2021 01:47 PM
Aku perati Malaysian yg menggelupur puji Taliban kemain kt Facebook siap nak pindah ke sana la ape l ...

Kalau dia betul mahu, akak boleh belikan dia one way tiket ke islamabad dan guide dia ke kabul.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
azwanaliori replied at 19-8-2021 01:47 PM
Aku perati Malaysian yg menggelupur puji Taliban kemain kt Facebook siap nak pindah ke sana la ape l ...

Bagitau dia silakan2. Dok la kau sampai mampos under Taliban. Nanti dah menderita jangan meratap sayu hati ini mintak gomen tanahair selamatkan. Bodoh iya rakyat2 gendut Malaysia yang sokong Taliban.

Yang kata Taliban dah baik tu akak tak pircaya lansung. Once a Taliban, forever a Taliban.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 19-8-2021 01:25 PM
sekarang memang la ramai yang puji taliban dan mengaku taliban ni kerajaan Islam

tunggu la 2-3 ta ...

Husnuzon nya bangkem Kasi 2,3 tahun..I rasa skrg pun dah keluar true colour they all..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya....
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorry iol memang anti taliban..chuol lebih baik tfk youtube rakyat Afghanistan yg bg pendapat mengenai taliban ni, salah sikit je dah kena bunuh..sangat jahat puak bertopengkan agama ni.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
what a messed up world we live in...
smh
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Allah kesiannya....
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 02:17 AM From the mobile phone | Show all posts
kesiannya..kalau i pun dok sanggup nk duk situ..tp baca kat mana nth duk up pasal sbnrnya taliban tu dh xsama mcm dulu..
semoga dorg ni tak kena kobid la ramai2 gitu..
knp negara belah sana x aman eh..kacau bilau..ptt bersyukur yach jd org malaysia makan pakai cukup..ni sbb covid jer semua xdpt nk cikcur obersi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2021 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Taliban tu betul ikut Islam ke.  tanye je
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 19-8-2021 01:25 PM
sekarang memang la ramai yang puji taliban dan mengaku taliban ni kerajaan Islam

tunggu la 2-3 ta ...

Screenshot komen sekor2 dkt fb tu simpan for another 3y. Yg komen2 tu im sure pengikut dewabit juga menyampah aku baca komen jantan2 “kalau buat salah mmg la takut” siap setuju tembak mati kalau x solat jumaat. Dari aku stay dgn taliban ni baik aku stay dkt US sana. Klau aku jd rakyat afgan ni pon aku lari dlu. 5y kalau confirm berubah, baru aku balik.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 19-8-2021 01:42 PM
dulu masa awal2 ISIS muncul, bukan main lagi ummah malaysia bersorak mengatakan mereka ini tentera ...

Wakakaka. Ye ke uols? I xtau sgt pasal isis ni. Tau2 dah kena gelar jahat. Yg taliban ni pon depa gelar tentera panji hitam
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2021 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 19-8-2021 01:58 PM
Kalau dia betul mahu, akak boleh belikan dia one way tiket ke islamabad dan guide dia ke kabul.

Count me in. Ada sapa2 x nk buat fund for this? Kutip komen2 dkt fb tu yg puji2 & nk pindah ni i sggup derma for them whole family letak kat taliban sana
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 03:47 PM GMT+8 , Processed in 1.935953 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list