Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1749
View
32
Reply

Dua Bulan Terkandas Di Kampung, Balik Rumah Kena Pecah Masuk

[Copy link]

Author: ctcheery       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-5-2020 10:48 AM | Show all posts |Read mode
Rumah dah lama kena aim! Demikian luahan seorang pengguna Facebook yang mendapati rumahnya dipecah masuk selepas dua bulan terkandas di kampung halaman kerana perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).


"Tong gas pun mereka rembat. Coway lagi. Balik rumah dengan penat jem, Allah uji kami dengan ini. Meraung dekat situ terus. Anak-anak tanya kenapa mama tak lipat baju, tak kemas rumah. Allah! Aku mampu menangis je masa tu," tulisnya.






Foto: Facebook Miza Mohamad




Menurut mangsa, dia pulang ke kampung untuk mengambil semula anak-anaknya yang telah ditinggalkan sejak Februari lalu disebabkan dia ke Bandung, manakala suaminya bertugas di luar daerah di Sabah.


Tambahnya lagi, dia terkilan dan sedih kerana jirannya warganegara Indonesia tidak dapat membantu siasatan polis memandangkan kejadian langsung tidak disedari mereka yang tinggal berhadapan dengan rumahnya. Ini kerana, pencuci terbabit licik menjalankan kegiatan mencuri dengan mengunci semula pintu rumah berkenaan.










Foto: Facebook Miza Mohamad



Lantaran itu, mangsa memaklumkan sudah membuat laporan polis pada 8 Mei di balai polis Sri Damansara selain memohon doa orang ramai supaya pencuri terbabit dapat ditangkap dan disabitkan kesalahan. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-5-2020 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan menuduh..
tp utk kebaikan kena masukkan jiran2 indon tu sebagai senarai suspek juga..

Ayat "dah maklumkan jiran n suruh amik gambar"...."pencuri mengunci semula lock seperti keadaan asal".. sila connect the dots yachh.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
try la solat tahajjud / hajat .. bulan puasa ni insyaAllah makbul.  semoga kuat hadapi ujian / dugaan ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 11:06 AM | Show all posts
Risiko bila tinggalkan rumah terlalu lama tampa bagitahu kepada pihak berkuasa, zaman sekarang tak boleh nak harap sangat pada jiran
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Nyampah pulak iols baca berita ni. Sempat lagi merompak rumah org. Repot polis pun iols rasa taguna musim covid ni. Priority deyols cuma berkawal di border negeri ja.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
belilies replied at 10-5-2020 11:28 AM
Nyampah pulak iols baca berita ni. Sempat lagi merompak rumah org. Repot polis pun iols rasa taguna  ...

Tak juga tu.  Tengah bulan lepas i kena pegi ipd buat kawad cam. Sebab polis dapat tangkap perompak. Diorang still buat keja
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Nico_Robin replied at 10-5-2020 11:38 AM
Tak juga tu.  Tengah bulan lepas i kena pegi ipd buat kawad cam. Sebab polis dapat tangkap perompa ...

Harap betullah sampai tertangkap perompah umah dlm benang ni. Laki pun tatau masih btugas luar daerah ke tak, berjiran dgn indon pulak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa iols terusnrasa syakwasangka terhadap jiran indon tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
memang senang la pencuri2 nk wat keje time gini...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang2, kalau nk kuar lama dari ruma tu, tak bagitau jiran2 lebih selamat. Bagitau jiran mcm inviting for troubles.  Bukan senang nk jd target pencuri kalau tinggal kat ruma gitu. Lain lah kalau tinggal ruma landed. Senang sikit nk kene target.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:30 PM | Show all posts
hurm...kes makcik aku...org gaji indon dia yg punya hal

dia tolong bukak kan pintu then pura2 kene ikat juga...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul setuju dengan pendapat di atas. Kalau beritahu jiran rasa cam inviting. Melainkan jiran trustworthy.

Area kami insyaAllah. Jiran tak pernah sua muka pun bila inform dalam whatsapp group takde rumah, kita monitor orang keluar masuk jalan. Ada suspicious terus masuk dalam whatsapp group.

Tapi aku musykil gila cerita dia ni. Aku takut dia pernah pass kunci pada sesiapa, dan sesiapa tu buat pendua.

Mcm mana boleh kunci balik pintu???
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Part pergi bandung bulan 2 tu. Aku nak hencap pompuan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Simpati dgn nasib dia ni. I feel u sis. Umah aku 2x dirompak 2 tahun berturut bulan puasa, seminggu b4 raya. Dah serik sgt, kitorang psg cctv.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannye. Moga dipermudahkan segala urusan. Mesti penat nak berkemas sambil mengenang barang yang hilang.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
kesiannya.. kwn iols kene kuarintin kt msn. sekali imigresen buat operasi dgn rumah dia kene kopak. pdhal patut kkm ada senarai penghuni yg kne pindah pusat kuarintin. dgn pintu terbuka gitu je..nsb ada jiran indon yg baik call mak dia dan tolong belikan mangga kunci pintu. tp kunci grill je la. pintu kayi mmg habis tombol kne pecah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Sudah jatuh ditimpa tangga. Kesian...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
mana ade malaysia selamat..nasib tak diaapu cam cite ali baba satu lori
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya.dugaan thn ni untuk family ni.
Semoga ada hikmah sebaliknya.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2020 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94: Bukan menuduh.. tp utk kebaikan kena masukkan jiran2 indon tu sebagai senarai suspek juga.. Ayat "dah maklumkan jiran n suruh amik gambar"...."p ...


Bkn nk rasis or hater. Tp don't trust 100% indon nie. Byk sgt dah kes. Hmm
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list