Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
452
View
18
Reply

[Buku] [ILMU MUDAH]: THE BIRDS OF AMERICA, ANTARA BUKU TERMAHAL DIDUNIA

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-11-2019 10:28 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 9-11-2019 10:58 PM

Dari kecil, John James Audubon (asal Jean Rabin) memang suka berjalan-jalan disekitar mansion keluarganya di Coueron, Loire-Atlantique, France. Berasal dari keluarga mewah, beliau suka melukis unsur-unsur nature yang dilihat disekitarnya dan mempelajarinya, lebih-lebih lagi burung-burung. Beliau membesar menjadi seorang lelaki yang tampan, seorang pelukis yang berskill dan seorang ornithologist yang berpengetahuan. Beliau berhijrah  ke Amerika pada tahun 1812 dan mula meneliti burung-burung disana.

  i
Minat beliau dalam bidang lukisan alam sekitar telah membuat Audubon untuk menggunakan masa dan wang yang sangat banyak dan mula menghasilkan 200 lukisan-lukisan yang sangat berkualiti. Walaubagaimanapun, malang menimpa beliau apabila suatu hari setelah kembali dari perjalanan yang lama,  Audubon mendapati kesemua 200 koleksi beliau telah dimakan tikus. Beliau mengalami kemurungan yang teruk dan  lama. Lebih malang, beliau selepas itu diisytihar bankrap dan telah dipenjarakan.

Namun, setaraf dengan nilai-nilai dan kualiti juga karakter yang sering ditemui di kalangan mereka yang telah dikenang dalam sejarah manusia, Audubon tidak memilih untuk berputus asa. Beliau bangkit kembali dan mula pergi ke padang-padang untuk meneliti dan melukis semula apa yang beliau hilang. Audubon malah menghasilkan lukisan dengan lebih baik lagi dari yang musnah. Ketika berusia dalam lingkungan 35 tahun, Audubon mula bertekad untuk melukis burung-burung di America.

Beliau mula turun padang kembali lalu melukis dan mencatat secara scientific kesemua burung-burung yang ditemuinya. Beliau lalu datang ke Great Britain untuk mencari pengukir yang mahir untuk membantu pencetakan koleksi tersebut. Hasil karya beliau di cetak secara bersiri, 435 kesemuanya dari tahun 1827 hingga 1838, di Edinburgh dan London, menggunakan kertas buatan-tangan. Ini lalu dikumpulkan dan dibentuk dalam 2 set, iaitu 4 volumes untuk lukisan-lukisan dan 5 volumes untuk teks kepada lukisan tadi. Ini diberi nama ''The Birds of America''.

Set-set ''The Birds Of America'' telah terjual dengan harga yang sangat tinggi di hari ini. Antara yang terkini penjualannya ialah:
pada tahun 2000 dengan harga USD8.8 mil (USD13mil nilai hari ini)
2005 (USD6.5mil nilai hari ini)
2010 (USD13.5mil nilai hari ini)
2012 (USD8.75mil nilai hari ini)
2018 (USD9.6mil nilai hari ini)

Hingga kini, hasil usaha Audubon masih belum dapat diatasi oleh sesiapa. Saya kira, sesiapa yang telah melalui apa yang dilalui Audubon di dalam perenggan kedua diatas tetapi tetap mampu bangkit kembali, adalah orang yang layak diingati.








John James Audubon.jpg
John Audubon Mendapati Koleksinya Dimakan Tikus (Arts Institute Chicago).jpg
John James Audubon Birds Of America.jpg
Audubon Birds of America.jpg
The Birds Of America.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:50 PM | Show all posts
Kolig saya minat bird-watching. Seluruh dunia dia dan suami buat hobi ini
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya koleksi lukisan dimakan tikus, memang kemurungan la.. Cantik2 lukisan dia.

Kat Malaysia ada pertandingan memburung di KKB setiap tahun. Ada pertandingan fotografi, dan salah satunya lukisan burung atau bird painting. Terbuka kepada  beberapa kategori. Ada ramai peminat burung datang dr seluruh dunia. Saya suka tgk hasil seni yang dipamerkan, cantik2 sama ada fotografinya mahupun lukisan. Sebab ada yg profesional sertai, hasilnya memang terbaik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 11:07 PM | Show all posts
seribulan replied at 9-11-2019 10:50 PM
Kolig saya minat bird-watching. Seluruh dunia dia dan suami buat hobi ini

wah banyak pitih dia
bird-watching all over the world ye
ada society dia
juga ada rules utk tick boxes dalam senarai dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2019 11:09 PM | Show all posts
Catpaw replied at 9-11-2019 10:54 PM
Sedihnya koleksi lukisan dimakan tikus, memang kemurungan la.. Cantik2 lukisan dia.

Kat Malaysia  ...

KKB tu apa dik

sgt bersungguh kan si audubon ni, dah rosak collection dan bankrap lagi, pastu masuk jail semua, mmg la murung kan?
tapi still mampu usaha balik
berbelas tahun lak tu
lukisan2 yg rosak tu pon berbelas tahun nak buat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 11:13 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2019 10:07 PM
wah banyak pitih dia
bird-watching all over the world ye
ada society dia

Pernah ikut dia birdwatching kat Teluk Kemang...menarik

Ps. Tunggu kuota internet penuh sambil dengar carta lagu rock Suria radio
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2019 11:09 PM
KKB tu apa dik

sgt bersungguh kan si audubon ni, dah rosak collection dan bankrap lagi, pastu m ...

Eh, maaf tak bagitahu kat atas tu, KKB tu nama tempat, Kuala Kubu Baru kat Selangor, dah dekat dengan sempadan Perak dah. Tarikh Bird Watching/memburung dah ada, setiap tahun habis event akan keluar tarikh tahun depan.

Kuat semangat dia, saya suka orang macam ni, jiwa tambah kental selepas jatuh. Tak mengalah pada kemurungan, bukan senang orang nak keluar daripada lubang kemurungan ni. Tapi hebat ye dia, passion dia tak hilang/kembali, selalu orang yg murung ni hilang hobi dia, kesukaan dia. Agaknya dia betul2 sembuhlah dari sakit murung tu ye?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni yang saya cakap tu ipes2

Bila dah dekat tarikh tu baru keluar borang penyertaan, boleh pergi blog dia atau fb dia.
https://wingsofkkb.blogspot.com
Fb : wingsofkkb



Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya smp bankrap sbb minat yg mendlm
Tp lukisan dia tu mmg cantik
Pernah ikut arwah pakcik dulu masuk Taman Negara buat bird-watching, walau x minat sgt tp ttp enjoy dgn aktiviti ilmiah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 11:21 AM | Show all posts
Saya biasa dulu camping kadang beach house stay kat pusat sains marin Teluk Kemang, tu yang kolig ajak bird watching...sambil survival cooking, trekking Tanjung Tuan Forest Reserve dan water confidence + kayakking activities @ Blue Lagoon, kadang naik dinghy ofis punya...yang boleh buat sana lagi...bird watching, night walk, Raptor Watch exhibition and activity booths, stargazing at Teluk Kemang Observatory, nature walk etc (ni google)...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2019 02:35 AM | Show all posts
seribulan replied at 9-11-2019 11:13 PM
Pernah ikut dia birdwatching kat Teluk Kemang...menarik

Ps. Tunggu kuota internet penuh samb ...

teluk kemang kat ner cik seri? tengganu koh?
birdwatching tu apa rules dia
apakah buku paling mahal penah cik seri beli


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2019 02:36 AM | Show all posts
seribulan replied at 9-11-2019 11:13 PM
Pernah ikut dia birdwatching kat Teluk Kemang...menarik

Ps. Tunggu kuota internet penuh samb ...

sedap jugok tu Suria FM.
rasanya yg paling menarik, termasuklah Hits FM ke apa

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2019 02:43 AM | Show all posts
Catpaw replied at 9-11-2019 11:15 PM
Eh, maaf tak bagitahu kat atas tu, KKB tu nama tempat, Kuala Kubu Baru kat Selangor, dah dekat den ...

oh KKB tu Kuala Kubu Baru ye.
dekat dgn Selangor dah ek KKB tuh?
sy teruk sikit geography malaysia nih
bila sy mula peka pentignnya tahu satu2 tempat tu, sy dah kuar dah dari mesia
ada events khas ek? ni bukan mcm pertandigan burung nyanyi nyanyi tu ke?
ari tu masa cuti kebetulan sy kelik ke pasir mas tgk pertandingan burung nyanyi2 dekat rumah sy
ramai sungguh org dtg
best tgk, unik

pasal Audubon tu, dia maybe jati diri dia dan minat dia kuat kot, so dia mampu naik balik dari depression dia
tapi depression bersebab ie musnah byk impian
ya sy setuju mmg susah nk kuar balik dari lubang depression

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2019 02:50 AM | Show all posts
Catpaw replied at 9-11-2019 11:30 PM
Ni yang saya cakap tu ipes2

Bila dah dekat tarikh tu baru keluar borang penyertaan, boleh pergi b ...

dah tgk dah blogspotnye
wahhh mcm dpt good local support tu
tapi burung2 mmg unik..cantik dan pelbagai jenis mereka tuh
hiasan Allah utk dunia kita
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2019 02:53 AM | Show all posts
takayama replied at 10-11-2019 05:25 AM
Kesiannya smp bankrap sbb minat yg mendlm
Tp lukisan dia tu mmg cantik
Pernah ikut arwah pakcik du ...

kak taka pon penah tengok2 burung ye
sy kat kampung dulu mudah aje
bukak tingkap je nmpk la burung2 dok lepak2 atas ranting pokok pokok
juga best je bunyi2 mereka
tgh hari bila sunyi cuaca lak terang elok, dgr mcm mcm burung
kenangan best sungguh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2019 02:55 AM | Show all posts
seribulan replied at 10-11-2019 11:21 AM
Saya biasa dulu camping kadang beach house stay kat pusat sains marin Teluk Kemang, tu yang kolig aj ...

wah ini minat2 dan aktiviti org org akademik sahaja
power sungguh cik seri
best department awak siap ada dinghy sendiri
byk jugak awak buat kat teluk kemang tu ye
pusat sains marine tu ok kah?

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2019 11:35 AM | Show all posts
ipes2 replied at 12-11-2019 02:53 AM
kak taka pon penah tengok2 burung ye
sy kat kampung dulu mudah aje
bukak tingkap je nmpk la buru ...

ms mula2 taman burung dibuka kat KL, sungguh kaka mls nk pergi
tp anak2 lelaki kaka semua nk msk so layankan aje
cam kaka kata kaka xdelah minat tp bila tgk burung2 berterbangan dlm tu rs terhibur
last kaka buat bird-watching kat rumah makcik belah mak kaka di Mersing ms cuti sekolah bulan Ogos hr tu
walau x taw apa nama burung tp kaka suka tgk time dia hinggap kat pepohon then terbang
yg kaka leh cam cuma burung murai aje
sbb klu nampak burung murai area rumah kaka sure kaka kata kat anak bongsu tu kwn dia dah smp nk menyembang
btw kaka dibesarkan di town area dan dulu2 kat rumah tok kaka yg juga kat area town ada jer burung2 hinggap kat kebun kecil dia yg penuh dgn pelbagai buah dan arwah tok x pernah halau burung2 tu klu amik buah dr kebun dia
tp klu kaka ada mmg jd kecoh sbb kaka yg halau

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2019 11:48 AM | Show all posts
ipes2 replied at 12-11-2019 01:55 AM
wah ini minat2 dan aktiviti org org akademik sahaja
power sungguh cik seri
best department awak  ...

Actually bos punya tetapi dia rajin angkut...
Best bird watching kat pusat tu...sebab ada tempat lepak...ada banglo...tapak kem...tempat masak masak...tepi laut...tapi banyak monyet meneman

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2019 11:51 AM | Show all posts
ipes2 replied at 12-11-2019 01:35 AM
teluk kemang kat ner cik seri? tengganu koh?
birdwatching tu apa rules dia
apakah buku paling ma ...

oloh..tak ingat tapi ratusan lah...

Teluk Kemang, tempat nengok anak bulan ada menara meninjau...

Negeri Sembilan...kat Port Dickson...


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099557s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list