Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9827
View
334
Reply

'Ini Semua Fake Food' - Kritik Makanan Ringan Jadi 'Goodies', Doktor Dibantai Warga FB

[Copy link]

Author: Cari-Azza    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-10-2019 03:07 PM | Show all posts |Read mode



Tindakan seorang lelaki yang dipercayai doktor mentong-sampahkan cenderahati kenduri, membangkitkan kemarahan warganet.


Mengkritik pemberian tuan rumah kepada anaknya sebagai sampah kerana dipenuhi 'fake food' serta membuang makanan tersebut menjelekkan lagi status tersebut.


FB




Dengan melabelkan makanan penuh gula, perasa tiruan, pengawet dan bahan-bahan kimia membuatkan ramai yang melenting.


Tetapi ianya bukan kerana teguran tetapi lebih kepada tidak beradab dalam menegur.


FB




Banyak kesalahan yang boleh didapati dalam post ini seperti menghina makanan walaupun ianya 'fake food', beranggapan ianya terlalu sampah sehinggah tidak sanggup memberi kepada orang lain sebaliknya lebih rela membuangnya (membazir) serta ayat perasan bagus.


FB





Jika benar mahu memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai bahaya makanan ringan, janganlah sampai membuang ole-ole tersebut. Ianya adalah rezeki dan mungkin tuan rumah ternampak lalu berkecil hati. Begitu juga dengan penggunaan ayat, mungkin boleh dilembutkan serta tidak berbunyi angkuh hingga menyebabkan ramai berasa menyampah.




FB



Kalau diikutkan budaya Malaysia, makanan yang dikatakan sampah ini banyak dijadikan 'goodies' kerana sifatnya mudah, murah dan tahan lama.







Mungkin boleh mulakan budaya baru dengan makanan sihat, tetapi perlu ambil tahu juga kemampuan tuan rumah. Sebaik-baiknya usah menimbulkan huru-hara dengan ayat tidak matang tersebut.- CARI



Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:08 PM | Show all posts
kalo tak nak bagi la ayam makanan tu..kurr kurr kurr
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:21 PM | Show all posts
masa doktor tu kawin...dia bagi anggur sekilo sorang kot kat tetamu yang hadir....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Doctor famous skrg mmg sampah. Ni geng Rusyainie la ni. Geng prof imelda yg houlier than thou
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:25 PM | Show all posts
mmg betui pun kata doktoq tu....baik bagi teloq ghebuih...isi la dalam kotak tak pun pasu kecik macam zaman awai 2000 dulu...nostalgia pulak ghasanya...wakakakakakakakakakkaka
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:27 PM | Show all posts
padahal masa kecik dia pun cekik benda tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Haah la..

Kenapa x bg telur rebus je ye?

Mcm dulu2..

Junk food mmg x elok, tp kasar sungguh dia tempelak org yg hosting the reception..

Klu x ambil pon x pe..

Sedangkan undangan ke majlis pon, makanan rasa crappy pon dilarang mengata..apatah lg buah tgn ikhlas dr tuan rumah..

Manners x ada..nama je profession as doctor
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Rengsek je doktor...bann dr ni ..jgn jemput dia gi knduri lagi..fake food kunun...zaman kanak kanak ko makan ape je doc...ubi kayu ke
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
IMG_20191022_153251.JPG

Ini ke org nya?

Kelantan lagi..

Errmmmmm....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:39 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 22-10-2019 03:27 PM
padahal masa kecik dia pun cekik benda tu

tau takpeeee
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:40 PM | Show all posts
boleh kot bagi sekali sekala.. kalau doktor tak bg selalu, bila g kenduri tu, bg la anak2 merasa..
tak baik letak gmbr mcm tu.. kecik hati tuan rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh je tak ambik cendrahati tu, iols pun selalu tolak je sbb selalu dpt bekas kaca la, botol kaca la, mmg akan jadi tukun kt rumah, nk buang sayang, nk pakai mmg x kan pakai.

So walau x tau ape isi kandungan cendrahati tu, lebih baik tak payah ambik. Tuan rumah pun x pernah plakl muka masam time iols tolak.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu nk buang pun x pyh war2kan kat public...sedapnya mamee..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Cam bagus je doktor nih. Rasa rasa dulu masa, kekecik mak pak ko ada jugak sumbat so called junk food ni, idup gak sampai skang, siap jadi doktor lagi even kurang manners pun.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:46 PM | Show all posts
anony-mous replied at 22-10-2019 03:23 PM
Doctor famous skrg mmg sampah. Ni geng Rusyainie la ni. Geng prof imelda yg houlier than thou

saya secara peribadi bersetuju memang pada zaman kegemilangan twitter ni ghamai doktoq2 mula menonjoikan dighi...saya panggil depa ni doktoq twitter....yang baguihnya depa boleh bagi awareness pasai produk supplemental yang exaggerated...yang tak baguihnya...semua isu pun depa nak ceghita....like u said..holier than thou...cuma apa yang depa habaq tu kena percaya lebih..depa ada mbbs......wakakakakakakakakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
2 minggu lepas kot tertgk bersamamu. Family tu hari2 mkn jajan or roti je siang hari utk lapik perut sementara nak tunggu mlm sbb mlm slalu ada volunteers NGO bg mknn.betapa jajan tu berharga utk kelansungan hidup keluarga tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols ada baca dlm fb, ada org tulis tuan rmh ckp tu bukan goodies. Tapi tu yg ada kat candy buffet. Kiranya anak dia sendiri yg g ambik junk food semua tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:48 PM | Show all posts
Diam2 sudahlah....Jgn lupa time ko nak bg goodies bag kat anak2 org pulak nnt pastikan ko bg healthy real food, jgn pandai kondem aje ye doktor
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Xnak tak payah ambil lah... Pergi buka aib tuan rumah buat apa...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:50 PM | Show all posts
nak buang.. buang jelah dendiam... aku pun kalo dapat gegula time kenduri memang sorok kalo anak tak nampak... sekarang rasanya dah jarang kenduri bagi gegula jajan bagai kot... sebab anak aku asik dapat popcorn je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.238722s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list