CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2687|Reply: 32

Awas! Scam Terbaru Di Shopee!

  [Copy link]
Post time 19-1-2022 05:04 PM | Show all posts |Read mode
Shopee adalah tempat yang kita boleh membeli dan menjual pelbagai barang, tetapi baru-baru ini ada kes "scam" ataupun penipuan berlaku di Shopee yang dikatakan mengambil wang simpanan pengguna lebih RM24,000!



kredit: Myanmar Insider



Berikut merupakan taktik penipuan yang diberitahu seorang pengguna Facebook bernama Puteri Nur Ikhwan yang terkesan dengan penipuan menggunakan nama syarikat Shopee.


Menurut perkongsian tangkap layar itu, difahamkan dia kononnya menerima tawaran berkerja separuh masa di syarikat berkenaan melalui aplikasi Whatsapp pada bulan lepas.


kredit foto: Puteri Nur Ikhwan



Individu yang menghubunginya itu menerangkan tugas kerjanya hanya untuk "like" produk diminta di Shopee dan membuat tangkap layar. Puteri diberikan RM4 untuk setiap tugasan dan hari pertamanya, dia memperoleh RM28.

Keesokan harinya, apabila disemak Puteri dapati memang ada
wang diperoleh semalam di dalam akaun banknya.


Dia kemudian mendapat tugasan lain berhubung kaedah "repurchase" (beli dan jual semula). Mereka memberi senarai harga yang Puteri boleh pilih mengikut kehendaknya. Jelasnya, Puteri perlu "bank in" dahulu kepada mereka dan melakukan "repurchase" untuk mendapat komisen lebih.


kredit foto: Puteri Nur Ikhwan



Ekoran itu, Puteri mencuba kadar paling rendah iaitu RM100 dan dia bank in kepada nombor akaun tersebut sebelum membuat "repurchase".



Tidak lama kemudian, dia mendapat RM120 melakukan perkara sama beberapa kali dengan kadar harga berbeza.

Namun, apabila Puteri mencuba untuk "repurchase" barangan bernilai RM5,580, dia diberitahu untuk membeli dua barangan yang ditetapkan, tetapi Puteri hanya nampak satu sahaja yang tertera di skrin.



Selepas melakukan "repurchase" tersebut, Puteri diberitahu yang dia telah melakukan kesilapan dan dia perlu membuat pembayaran lagi untuk mengeluarkan duitnya.


Justeru, dia sekali lagi melakukan "repurchase" pada harga RM8,800 dan RM9,420 untuk mendapat komisen serta duitnya semula.



kredit: Puteri Nur Ikhwan




Selepas menyedari dirinya tertipu, Puteri tidak membalas mesej mereka dan terus melaporkan mengenai kejadian kepada polis.



Puteri menganggarkan dia mengalami kerugian RM24,000 dan memerlukan beberapa hari untuk menerima hakikat dia telah ditipu dan reda di atas apa yang berlaku. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 06:11 PM | Show all posts
Org tamak selalu rugi. Mudahnya kna gula2. Dpt jgk offer gheja part time shopee kt wassap. Laju i block.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah selalu orang bagitau pasal penipuan kat shopee tu.. Yang bongok percaya tu dah kenapa
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 06:43 PM | Show all posts
kesiannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Repurchace ni memang ade org buat kan...sebab dia macam nak tunjuk kat org produk dia laku keras asyik sold out.....pastu bila org lain tgok jadi nak beli jugak....macam org yang beli like tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 07:36 PM | Show all posts
kotakominami replied at 19-1-2022 07:20 PM
Repurchace ni memang ade org buat kan...sebab dia macam nak tunjuk kat org produk dia laku keras asy ...

owh patutlah mmg nak orang beli supaya popular

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 07:40 PM | Show all posts
celah mana kena tipu kt shopee?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Zalora pun ada juga rasanya. iol pernah nak try tapi join group je tak pernah pun beli apa-apa.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 08:27 PM | Show all posts
3 hari lepas dah ada kisah ni. Ini bukan tertinggal ketapi lagi ni.

https://b.cari.com.my/forum.php? ... p;extra=&page=1

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
underground replied at 19-1-2022 07:40 PM
celah mana kena tipu kt shopee?

Aritu ada terbaca kt uiam coffession pasal bende ni. Ramai rupanya kena tipu. Link tu bkn dari shoppee tp nmpk mcm dari shoppee. Bila tekan akan terus ke whatsapp. Mula2 dibagi task senang. Mmg dpt duit. Lps tu ke task seterusnya beli brg. Kita kena beli brg tu dgn duit sdri. Dpt 10-20 % komisen. Yg ni dorg byr. Task seterusnya yg start kena tipu. Dorg offer beli harga mahal cth 5k. Kena decide dlm masa yg cepat cth 15 minit. Bila dah beli/byr, dorg x bg komisen sb task tu berangkai. Kena beli lagi satu brg dgn harga yg lagi mahal. Kalau x beli, duit task ke-3 tu akan burn camtu je. Gitu la modus operandi dorg. Ramai yg terpedaya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 08:54 PM | Show all posts
Ya, saya kena Scam

Ade dh kan thread ni 3 hari lepas
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang boleh scam kat Shopee tu.  Hati2 la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ada dapat mesej mintak kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 03:13 AM | Show all posts
there are more stupid people now that believe in easy money..adoiiiiiiiii.....

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 07:34 AM | Show all posts
nak cepat kaya la tu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
bukan nak cepat kaya... ramai org terdesak rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 07:51 AM | Show all posts
Yang ini yg macam cerita yg sama dalam thread lepas ( a few days ago?) tapi  maca nilah
- mu friend buat review and dia dapat ganjaran - itu dari authorised website and entity.

tapi jgnlah mudah percaya taktik keje mudah mudah macam ni , sebab  mulai syak sesuatu jika kita pulak kena keluarkan duit bagi 'majikan'sedangkan depa  tu yg kena bagi duit kat kita ...


lagi satu ada kes yg melibatkan portal shopping online ni yg berlaku tak lama dulu di Singapura  dan  i wonder adakah modus operandi scammer ni - purchase repurchase tu sama tak dengan scammer  ni...

https://www.straitstimes.com/sin ... ver-6700-in-savings

ni exactly sebiji cara scammer ni buat kat Singapore







Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 09:18 AM | Show all posts
Org yg tamak selalu rugi.
Dah 2022 dan nak kiamat lagi masih pecaya benda gini.. selayaknyalah dekkk
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 09:18 AM | Show all posts
igetso replied at 19-1-2022 10:48 PM
Memang boleh scam kat Shopee tu.  Hati2 la..

aku seller shopee

yg kena scam buta2 ni pegi bayar terus ke shopeepay (ewallet) seller. ni memang non-reversible.

kalau order via shopee, checkout, bayar.. selagi buyer tak klik Order Received, duit tak release ke seller

macam aku kena kalau payment besar lebih RM700 per order, boleh ambil sampai 3 hari baru shopee release

nak withdraw ke bank pun sehari baru clear

jadi, buyer kalau kena scam sempat minta refund/dispute within 24 hours





Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang tamak selalu rugi, bercakap bohong lama-lama ikan keli!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 02:24 PM GMT+8 , Processed in 0.087151 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list