CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 3074|Reply: 46

Kenapa Pindah Organ Khinzir Ke Badan Manusia? Ini Jawab Dr Zul

[Copy link]
Post time 25-10-2021 10:59 PM | Show all posts |Read mode
Beberapa hari lalu, pemindahan organ haiwan dari organ khinzir ke badan manusia berjaya dilakukan di Amerika Syarikat untuk tujuan kajian.


Menerusi prosedur Xenotransplantation baru-baru ini, ia bertujuan untuk mengkaji penerimaan badan manusia terhadap organ dari khinzir.







Hal itu mengundang pelbagai persoalan di kalangan netizen yang ragu-ragu akan hukum pemindahan organ khinzir kepada manusia sebagaimana umum maklum haiwan terbabit merupakan najis mughallazah dalam Islam.


Tampil menjawab pertanyaan terbabit menerusi penulisan di Maktabah al-Bakri, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata, haram menggunakan najis untuk berubat jika ada bahan yang suci.




Add Image Caption Here







Kredit foto: The Statesman




Terdapat dua syarat seperti yang disampaikan menerusi Syeikh Dr Muhammad bin Muhammad al-Mukhtar bagi pemindahan organ haiwan bersifat najis iaitu pesakit tersebut memerlukan pemindahan organ haiwan najis tersebut, dan disahkan oleh pakar perubatan akan keperluannya serta tidak ada alternatif organ yang suci.


Xenotransplantation adalah pemindahan sel hidup, tisu, atau organ-organ haiwan yang berasal dari manusia atau pemindahan cecair atau sel badan manusia yang mempunyai hubungan dengan sel atau tisu bukan manusia langsung.




Sumber: Gempak
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-10-2021 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Oraittt
Lepas ni tak payah susah2 jual kidney sendiri nak beli ipong
Jual je kidney peppa pig
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 02:24 AM | Show all posts
Masih confuse why babi? Ape is the humans closest relative. Apa yg buat babi compatible utk organ transplant ngn manusia instead of ape? Hmmm..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 02:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by miszclassique at 26-10-2021 03:03 AM
Thunderclouds replied at 26-10-2021 02:24 AM
Masih confuse why babi? Ape is the humans closest relative. Apa yg buat babi compatible utk organ tr ...


I rasa mesti dari segi size kot, pastu boleh dpt pig berlambak belum ada ura2 nk extinct... Kalau ikutkan, monyet lagi nampak sama macam manusia sampai ada teori darwin bagai tu tapi monyet dah terancam kan
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 02:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Mohon replicate experiment guna lembu pulak plis
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 06:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 25-10-2021 02:31 PM

Bahasa mudah depa panggil transgenic... Guna genetic engineering technique... depa alter  genome babi untuk reduce cross species immune barrier supaya sesuai untuk di terima badan manusia...bukan depa ambil terus dari kandang babi dan terus transfer organ  .... Depa guna babi sebab cepat untuk harvest....
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ellZack at 26-10-2021 06:42 AM
Thunderclouds replied at 26-10-2021 02:24 AM
Masih confuse why babi? Ape is the humans closest relative. Apa yg buat babi compatible utk organ tr ...


Dah buat. Tapi ada rejection dengan human body. Panjang huraian, tapi tak pandai nak explain.

https://twitter.com/zamirmohyedin/status/1451741123764887560?t=W0gV9lLKkq2C1MB1y2WXcg&s=19
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Eh suka hati saintis tu la nak guna babi ka hapa dah dia yg buat kajian. Ko tanya la saintis islamik erebik apesal tak buat kajian guna organ unta yg dah disembelih ka bagai etc
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-10-2021 07:56 AM | Show all posts
rasanya ada forumer di sini di galakkan pindah otak dgn otak babi...
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 08:46 AM | Show all posts
xkan dulu diorg pernah cuba uji kaji dengan cimpanzi,
sedangkan babi pun bukan besar mana pun kalau nak kata bab saiz buah pinggang...

agaknye sbb kos murahkan,x sesuai boleh tukar2 hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 08:52 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 26-10-2021 06:18 AM
Bahasa mudah depa panggil transgenic... Guna genetic engineering technique... depa alter  genome bab ...

beberapa tahun  dulu aku ada baca, persamaan gen antara....... membolehkan kita guna ..... berbanding primat,
dan sampai skrg aku x faham.

https://www.klikdokter.com/info- ... i-mirip-dna-manusia

https://dailymakan.com/kenapa-babi-haram-dimakan/44100/

https://ms.savpj.org/pigs-and-hu ... lysis-4863855-10472

Babi berkongsi sebilangan sifat yang dapat dibandingkan dengan manusia. Sebagai contoh, kita berdua mempunyai kulit yang tidak berbulu, lapisan lemak subkutan tebal, mata berwarna terang, hidung yang menonjol dan bulu mata yang lebat. Tisu kulit babi dan injap jantung boleh digunakan dalam perubatan kerana kesesuaiannya dengan tubuh manusia. Pelajar perubatan sering berlatih menjahit pada kaki babi.
EVOLUSI KONVERGEN DI TEMPAT KERJA
Sebilangan besar sifat bersama ini mungkin disebabkan oleh evolusi, kebetulan; mereka bukan tanda keturunan yang dekat. Tetapi analisis genetik baru menunjukkan bahawa babi dan primata sebenarnya mempunyai hubungan evolusi yang tersembunyi, laporan Phys.org.
Kajian baru ini memfokuskan pada unsur genetik yang disebut SINE (unsur bersilang pendek). SINE, yang membentuk sekitar 11 persen DNA manusia, pernah dianggap "DNA sampah", tetapi para penyelidik kini percaya bahawa menganalisis unsur-unsur ini dapat memberi petunjuk penting mengenai sejarah evolusi mamalia.
SINE yang paling biasa pada manusia dipanggil unsur Alu transposable. Itu penting kerana ia berasal dari RNA 7SL sitoplasma kecil, dan itu penting kerana 7SL RNA juga merupakan sumber untuk SINE babi biasa, menurut penyelidikan terbaru. Ini adalah kebetulan yang tidak mungkin. Pada dasarnya, ia memberikan bukti kepada idea bahawa evolusi babi dan primata mempunyai beberapa persamaan yang sebelumnya disembunyikan menggunakan analisis genetik yang lebih konvensional.
BABI DAN PRIMATA
Hasil dari semua ini, menurut penulis kajian, adalah bahawa keluarga suidae (yakni keluarga babi) dapat dikelompokkan menjadi keluarga yang biasanya dihuni oleh primata, sekurang-kurangnya dari segi 7SL yang berasal dari RNA SEMBILAN.
Apa kisah evolusi yang dapat diceritakan ini mengenai hubungan babi dan primata? Buat masa ini, ahli filogenetik hanya boleh membuat spekulasi. Tetapi ini menunjukkan bahawa hubungan kita dengan saudara haiwan kita sering kali lebih dekat daripada yang ditunjukkan oleh penampilan pertama. Walaupun terdapat kepelbagaian kehidupan yang luar biasa, ada rentetan yang menghubungkan kita semua - tali yang ahli genetik baru mula belajar bagaimana menguraikannya.



Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 09:27 AM | Show all posts
so cerita dongeng kena sumpah jadi babi ni...ada point la ye kan...similar sangat gan gen manusia ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 09:53 AM | Show all posts
Orix replied at 26-10-2021 07:18 AM
Eh suka hati saintis tu la nak guna babi ka hapa dah dia yg buat kajian. Ko tanya la saintis islamik ...

i soooo like response u. u are soooooo right
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 10:01 AM | Show all posts
tripleid replied at 26-10-2021 08:37 AM
sebab ni la kot quran haramkan makan babi,sbb compatible dgn badan manusia..bukan sbb babi tu najis. ...

keh keh keh

guling2 wa gelak pagi ni baca komen lu..
bodoh level tertinggi wa pernah nampak ni...
dah dengan kondifen nya lu komen ya...

babi..haram di makan..
babi haram disentuh...
bukan pasal dia macam manusia...bongok...
tapi dari hujung bulu kepala sampai hujung bulu kaki, membawa kotoran..
kalau dah macam manusia, dah kenapa haram disentuh plak..
harimau pun haram di makan..tak pula haram disentuh...

bodoh tu tinggal sikit kat anak cucu..sian diorang nanti...takde warisan..

keh keh keh
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 10:21 AM | Show all posts
Ah_Kwan replied at 25-10-2021 06:01 PM
keh keh keh

guling2 wa gelak pagi ni baca komen lu..

Jikalau mengikut asal uslul kenapa di hari ini babi haram dimakan bukan kerana kepercayaan agama ribuan tahun dahulu.
Manusia yang makan babi tu hanyalah golongan bawahan sahaja. Golongan atasan mereka tidak makan babi kerana di waktu itu babi adalah binatang yang pengotor. Tetapi di hari ini babi bukan lagi di anggap binatang kotor kerana babi babi semua tu hanya di ternak di tempat yang lebih bersih dan sentiasa dijaga kesihatan dan kebersihana babi babi semua tu.


Itulah kisah babi babi kenapa ianya dijatuhkan hukum najis dan haram. Jika ribuan tahun dahulu golongan bangsawan juga makan babi mungkin di hari ini tiada istilah babi itu haram dan najis.

Itulah kisah kisah babi yang sungguh terhina dan di hina!!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Ummah melayu yg ngaku islam...tang babi ni very the sensitif....

Bak kata anak jiran aku yg 3 tahun...antara rasuah dan makan babi....anytime rasuah la...

Kerana rasuah walau haram...dapat beri manfaat sedikit pada rakyat....

Contoh sedut berbillion...derma tabung semejid sejuta...

Ok kheunz?

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-10-2021 11:31 AM | Show all posts
Ah_Kwan replied at 26-10-2021 10:01 AM
keh keh keh

guling2 wa gelak pagi ni baca komen lu..

babi makan kotoran terus kena cop najis??habis tu binatang lain xde makan benda2 kotor,bangkai ke?.. explain knp ummah kapir yg makan babi boleh hidup smpai beratus tahun xde penyakit while ummah yg makan lembu xmakan babi  60tahun dah inalillah
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Berita baik utk. YB 'Babi' ex dreba van kilang dari melaka hawau lahabau
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 26-10-2021 11:31 AM
babi makan kotoran terus kena cop najis??habis tu binatang lain xde makan benda2 kotor,bangkai ke?. ...

Dia tak tau kan ayam kampung tu makan semua jenis taik semua
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2021 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 26-10-2021 11:37 AM
Dia tak tau kan ayam kampung tu makan semua jenis taik semua

Haha kg aku dulu camni la..ayam kg kerumun makan taik..tapi selamba je sembelih buat gulai
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 10:20 PM GMT+8 , Processed in 1.783055 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list