CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1626|Reply: 7

Guru Dipecat Banyak Cuti Sakit Akibat Asma Angkara Deodoran Murid

[Copy link]
Post time 21-7-2021 09:37 AM | Show all posts |Read mode
Guru dipecat kerana rekod cuti sakitnya selepas mengalami serangan asma disebabkan murid-murid menggunakan deodoran di kelas.


Alison Grant-Ryder, 62, didapati mengambil cuti selama 243 hari antara 2013 dan 2019, lapor Metro UK.


Guru yang bertugas di sebuah sekolah di Wrexham, North Wales selama tiga dekad itu pertama kali mengalami serangan asama di tempat kerja pada 2013.




Alison Grant-Ryder tidak hadir bekerja selama 243 hari antara 2013 dan 2019. foto Google Maps





Dia didiagnoskan dengan asma dan mengambil cuti bekerja pada 2016 selepas berlaku beberapa masalah berkaitan kesihatannya.


Ketidakhadiran Grant-Ryder disebabkan murid-murid menggunakan semburan rambut dan deodoran sebelum kelasnya, meskipun penggunaan bahan itu dilarang di sekolah.


Guru malang itu sebaliknya dipecat meskipun tidak mengambil cuti yang dikaitkan serangan asma pada tahun terakhir dia berkhidmat.


Menerusi panel tribunal pekerjaan, sejarah ketidakhadiran jangka pendeknya terkawal sekurang-kurangnya selama setahun ketika guru berkenaan ditamatkan perkhidmatannya.


Menurut satu keputusan, langkah untuk memberhentikan guru berkenaan berdasarkan pertimbangan potensi sembuhnya adalah tidak memadai.


Tribunal turut mendapati sekolah tersebut melanggar Akta Kesetaraan 2010 kerana tidak mematuhi peraturan untuk mengambil langkah-langkah yang wajar bagi mengelakkan masalah kepada pihak yang menuntut disebabkan oleh ciri fizikal, iaitu penggunaan aerosol di dalam kelas.


Guru berkenaan memenangi pampasan kerana kehilangan pendapatan dan emosi terganggu.


Grant-Ryder memperoleh pampasan £78,000 (RM449,100).




Sumber: mStar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2021 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kt tanahair...agak2 kena pecat jgk ke atau tiada tindakan diambil
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:19 AM | Show all posts
krustykrab replied at 21-7-2021 10:01 AM
Kalau kt tanahair...agak2 kena pecat jgk ke atau tiada tindakan diambil

siap dapt pencen...sakit tak boleh kerja pun dpt gaji penuh juga
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Sini pun ada medical board. Kalau bnyk sgt mc, gaji bulanan akan ditukar kepada gaji harian. Bila dah tak fit lagi nak kerja, medical board akan saran pencen je with reduced benefits.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
deodoran terlampau wangi
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat malaysia org xde peduli nya kenapa cikgu sakit tak hadir
Sudahnya salahkan cikgu je

Tengok kaper lahanat
Cikgu siap dapat pampasan lagi terbukti dia betul2 sakit bukan buat2 sakit
Dan punca sekolah yang xtegas dgn peraturan sendiri
Cikgu dalam kelas xde kuasa apa
Macam ni baru betul
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Dovahkiin replied at 21-7-2021 10:28 AM
Sini pun ada medical board. Kalau bnyk sgt mc, gaji bulanan akan ditukar kepada gaji harian. Bila da ...

Macam mana tu cuba jelaskan skit
Org duk kata keje gimen susah buang tapi ni ada medical board segala
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 04:38 PM | Show all posts
Sesetengah orang alah pada bahan2 macam tu nak buat macam mana.  Patut bila dah tahu itu puncanya eloklah dia cari kerja lain yang tak perlu banyak berhubung dengan ramai orang.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Anugerah Grammy dikecam mempromosikan penyembahan syaitan
JoyahMengayahAnugerah Grammy dikecam mempromosikan pe
Views : 939 Replies : 19
Suami Miera Leyana sekat Whatsapp isteri pertama lebih setahun
aqua_marineSuami Miera Leyana sekat Whatsapp isteri
Views : 20998 Replies : 336
anak soleh
KumbangPoIkaDotanak soleh
Views : 6643 Replies : 53
Peti Ais Baru
vanilla_vellPeti Ais Baru
Views : 16920 Replies : 83
Nak 1000 kacang kalau lawak..plssss
krustykrabNak 1000 kacang kalau lawak..plssss
Views : 3207 Replies : 33
berita baik berita buruk
budi_jentayuberita baik berita buruk
Views : 9643 Replies : 63
[SALAH FAHAM]
Laracrop[SALAH FAHAM]
Views : 9092 Replies : 60
Hati hati bakar lemang takut rentung jadi arang
Lavender85Hati hati bakar lemang takut rentung jad
Views : 11896 Replies : 30
Aduh, sakit kepala bapak!!
chicozinnAduh, sakit kepala bapak!!
Views : 8749 Replies : 38
[JANGAN PUSING BELAKANG]
Laracrop[JANGAN PUSING BELAKANG]
Views : 6627 Replies : 46

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 09:03 AM GMT+8 , Processed in 0.090666 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list