CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11306|Reply: 113

Padah Mempermainkan Polis, Buat Rakaman FB Live Ketika Ditahan

  [Copy link]
Post time 21-7-2021 09:17 AM | Show all posts |Read mode
Seorang pemuda ditahan polis malam tadi kerana mengganggu tugas penjawat awam apabila bertindak menularkan rakaman video dia disaman oleh pihak polis kerana tidak memakai pelitup muka di sebuah stesen minyak di sini.


Malah ketika ditahan di kediamannya, pemuda tersebut membuat rakaman Facebook Live menunjukkan kehadiran sepasukan polis dan membiarkan anggota penguatkuasa itu menunggu lama di luar pintu.








Pemuda itu juga bertindak meminta anggota polis menunjukkan kad pengenalan serta kad penguatkuasa dan apabila dilarang membuat rakaman dia kemudiannya membacakan nama serta nombor kad pengenalan anggota polis berkenaan.


Bukan itu saja, dia dilihat ‘mempermainkan’ anggota polis yang menunggu apabila mengemukakan soalan-soalan selain mempertahankan kesalahan tidak memakai pelitup muka dan menganggap tindakannya itu tidak mengganggu tugas penjawat awam.


Terdahulu, tular video insiden dia dikompaun kerana tidak memakai pelitup muka dan memberikan alasan beliau hanya berjalan lima meter ke kaunter di stesen minyak tersebut untuk membuat tambah nilai kad Touch n’ Go.


Sebaik ditegur di atas kesalahan tidak memakai pelitup muka, dia mula mempersoalkan tindakan anggota polis sambil merakam kejadian tersebut dan berkasar apabila polis memberi amaran supaya tidak berbuat demikian.


Pemuda berkenaan memberikan pelbagai alasan termasuk enggan memakai pelitup muka kerana boleh dijangkiti bakteria pneumonia yang dibacanya dalam satu kajian kajian di Denmark.


Dia yang tidak henti-henti mempertikai tugas sepasukan anggota polis turut mengeluarkan kata-kata kurang sopan selain berdegil enggan menghentikan rakaman video biar pun selepas selesai dikompaun kerana ingkar Prosedur Operasi Standard (SOP) membendung penularan Covid-19.


Video berdurasi 15.42 minit itu yang dirakam oleh pemuda itu  ditularkan dalam media sosial bukan sahaja mempertikaikan tugas anggota polis malah melontarkan kecaman kononnya mereka tidak bertanggungjawab menganiaya rakyat dengan memakan gaji hasil pembayaran cukai.


Rakaman video itu juga menunjukkan dia meminta kad pengenalan anggota polis dan memprovokasi biar pun telah berkali-kali dinasihatkan supaya tidak berbuat demikian.








Anggota pemantauan SOP yang mengesan pemuda tidak memakai pelitup muka mengeluarkan kompaun tersebut dalaam kejadian hari ini.
Rentetan kejadian itu, polis kemudian memulakan pengesanan suspek tempatan itu sebelum berjaya menahannya malam tadi.


Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid ketika dihubungi telah mengesahkan penahanan suspek.




Sumber: MalaysiaGazette

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2021 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa motif nak viral?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Muka dan cara dia meroyan, macam penghisap tegar kote.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:23 AM | Show all posts

nak show off kebodohan diri sendiri

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
akuMNdia replied at 21-7-2021 09:23 AM
nak show off kebodohan diri sendiri

Aku baca yang mamat ni pun antivax
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:28 AM | Show all posts
Ni mesti jenis otak dia jatuh, lepas tu cari tak jumpa...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
drivethru: Muka dan cara dia meroyan, macam penghisap tegar kote.


Elok la bagi masuk dalam banyak boleh dapat hehheh
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:44 AM | Show all posts
mikasa replied at 21-7-2021 09:27 AM
Aku baca yang mamat ni pun antivax

yer..
gigih pertahankan dia tak nak vaksin bila polis tu tanya dah amik vaksin ke belum.
dia buat research katanya..bukan mcm org lain yg terima jer vaksin tu..





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2021 09:44 AM | Show all posts
so apa lagi.

publish personal details.
nama.
keje apa.
anak sapa.
dok mana.



supaya bila jumpa boleh lempang je berjemaah bangat2 gini terus
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:45 AM | Show all posts
otak tak saring ke, bodoh btl
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Serius poyo jantan ni..aku xleh jd polis. Rs nk tendang je dia  sop pakai mask je kot..pjg ko nk argue.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:46 AM | Show all posts
Boleh kawan dengan Karen
sama spesis
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
drivethru: Muka dan cara dia meroyan, macam penghisap tegar kote.

Hahaha. Kelakarlah. Kata lain for gaygay.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Kemaskan la rambut tu....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Dok mencarut tak abes2 mcm pondan lorong
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:59 AM | Show all posts
mikasa replied at 21-7-2021 09:27 AM
Aku baca yang mamat ni pun antivax

haah..
dengan bangga dia ckp kat polis tu dia tak nak amik vaksin
sbb dia dah buat byk research and baca byk source kononya vaksin ni tak elok..
dia siap suruh polis tu pi baca research2 tu...

Semalam aku tengok video dia meroyan, nampak sgtlah kebodohan yang tak terbendung lagi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2021 10:02 AM | Show all posts
hahahahahaa pondan laknat ni
time kena kutip
saja je lengah2 masa
kemain kecut nk keluar
sembang kencang dalam keta nk tampar polis apa la
da sampai depan pintu, keluar pun xnak
keluar masuk keluar masuk menceceh mcm buntut ayam
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Harap netizen  aim kereta dia tu. Sbb katanya kerete mak dia . Ahhahahah
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:27 AM | Show all posts
budak budak baru akil baligh memang macam tu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Served your right
Tengok gaya bercakap dah serupa macam orang tengah high
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 06:18 PM GMT+8 , Processed in 0.130726 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list