CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 18617|Reply: 157

Zarina Zainuddin belanja permainan anak sampai RM10,000

[Copy link]
Post time 1-7-2021 11:44 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Raline at 10-7-2021 10:43 AM

Anak beli permainan video RM10,000, Zarina Zainuddin hilang kata-kata


ZARINA. FOTO Arkib NSTP

Kuala Lumpur: Pelakon, Zarina Zainuddin terkejut apabila anak bongsunya, Adam, 15, membelanjakan lebih RM10,000 untuk membeli tiga permainan video dalam talian sehingga wang simpanannya hanya berbaki RM3.

Zarina ketika dihubungi berkata, dia hilang kata-kata apabila wang simpanan sebanyak RM23,000 untuk kegunaan masa depan pendidikan anaknya itu kini hanya berbaki RM3.

"Selama ini, saya memang beri dia kad bank untuk mudahkan dia membeli data internet atau makanan dalam talian. Saya tak terfikir langsung yang dia akan menggunakan wang yang saya kumpul dalam akaun peribadinya untuk membeli permainan video itu.

"Menggigil satu badan apabila dapat tahu wang itu 'lesap'. Adam mengaku dia membeli tiga permainan video dalam talian yang setiap satunya berharga RM3,000 hingga RM5,000," katanya kepada Harian Metro.

Terdahulu, Zarina berkongsi video di Instagram yang memperlihatkan Adam mengaku kesilapan yang dibuat dan berasa kesal dengan tindakannya itu.

Bagaimanapun, Zarina sudah memadam video itu kerana dikecam netizen yang mendakwa pelakon itu menjatuhkan air muka dan membuka aib anaknya.

Zarina berkata, dia tidak berniat untuk mengaibkan anak bongsunya itu sebaliknya mahu perkara ini menjadi iktibar dan teladan kepada ibu bapa lain.

  


"Saya muat naik video itu bukan suka-suka atau nak aibkan anak. Saya cuma nak bagi teladan supaya ibu bapa di luar sana mengawasi pergerakan anak-anak di rumah, lagi-lagi dalam keadaan sekarang ini macam-macam boleh berlaku.

"Saya sudah memadam hantaran itu dan saya beritahu Adam yang saya nak dia menghargai apa yang saya lakukan untuknya selama ini. Sebagai ibu saya sangat terkesan dengan benda ini tapi orang luar tak faham perasaan saya. Mereka ingat saya muat naik video untuk tujuan nak malukan dia.

"Nak malu apa? Dia bukan mencuri atau merogol anak orang. Dia cuma beli permainan video menggunakan duit dia sendiri dengan jumlah yang begitu besar. Dia mencalarkan kepercayaan saya. Jadi apa yang malunya? Mereka yang kata macam ini tiada fikiran ke?

"Takkanlah nak simpan keburukan anak. Saya kongsi supaya orang luar juga ambil langkah sama dengan memantau pergerakan anak masing-masing. Saya dah terkena, jadi saya tak mahu orang lain pun sama," katanya.

Zarina berkata, dia sangat tegas dengan anak-anak dan jika buat salah kena mengaku kesilapan yang dibuat dan kena tanggung kesan kesalahan itu.




Sumber:https://www.hmetro.com.my

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmm.. anak umur lima belas tahun dah dibagi access kad debit sendiri.
Ni bukan nak tunjuk aib anak,  tapi tunjuk failed parenting yg entah ke berapa dah dia ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak payahlah nak dedah2.. up anak.. dr budak tu ok.. nanti jadi malu.. stress.. lagi perangai jd mengarut... budak zaman ni lain dia punya rebel. Gunalah approach lain selain hadap sgt soc med.

Yg salah makcik lah tak pantau anak.. makcik yg patut dedahkn silap sendiri.. siap bagi kad lagi yg ada beribu2 ringgit kat anak.. Dah kenapa?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Mujurla zaman dulu2 takde lagi media sosial ni... Kita dulu pun nakal juga.. Masing2 ada ada story nakal. Antara serius tak serius je kalau nak cerita balik.

Malu jugak kalau parents up cerita kita n  org baca kisah kita tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Haaa korang korang la yg menyumbang duit bebanyak kat dia tu.. beli pulut dia yg kayangan tu. Dia ada saving dlm acc anak bongsu 20k lbh.. korang ader?... Hahaha

Acik kat gerai jual pulut kuning rendang ayam 5 inggit je wehh
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts

X kan la bodoh sgt simpanan abis mcm tu je..
Mesti la ade asb,tabung haji etc kan.. cite mcm gempak je mcm yg aritu sanggup nk byr kalau sape kawin dgn ank die..bile dh ramai sanggup..tup tup x jd pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Cita pasal beli game smpi abeh ribu riban ni trigat kesah customer ni bgtau dia buat asb loan atas nma ank dia. Then dlm acc ank tu dia lumped dlm 100k++ so monthly punya auto debit jln xdak hitch. Dh ank dia student lg bukan leh byaq pn kn. Cut the story short senyap2 acc tu ank dia access wat beli online game smpi licin. Tahu sbb mai surat tunggakan & dia mai check kt bank. Speechless. Lebur gtu ja duit.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 01:25 AM | Show all posts
15 tahun dah bukan budak kecil...

Oku juga ke yang ni sampai tak da kesedaran belanja suka hati masa pandémic ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh eh dia ni. Makin lama aku rasa ank2 dia jd teruk mcm tu sbb mak nya
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 01:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak faham camner matematik ni....kata ada savings 23k...anak beli game 10k...setiap satu harga 3k and 5k...last2 baki tinggal 3 ringgek...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 04:05 AM | Show all posts
Rogue98 replied at 2-7-2021 01:58 AM
Aku tak faham camner matematik ni....kata ada savings 23k...anak beli game 10k...setiap satu harga 3 ...

pura2 paham jela matematik dia noks..
dah bil air pun tak reti bayor reti pakai je sampai kena potong(merujuk kes dia sebelum ni...)

kecik ati anak tu... yg special ko tatang2.. yg normal ko aibkan...

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bil air, bil letrik jgn lupa bayor
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman semua online ni ko kasi anak ko pegang kad bank yang ada duit rebu2.. Bole aje kan kalo buat jadual transfer masuk elaun ikut minggu ke bulan2 ke.. Kalo habis pon takde ralat sangat. Budak ne kisah ke tu duit simpan untuk study dia ke ape.. Selagi ada la joli la.. Nak study kang lain citer
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 07:21 AM | Show all posts
Chop, aku fail matematik ke hape ni
Die beli 3 game, ranging from 3k to 5k kan
So max baru 15k
Ni nk tunjuk byk duit ke hape ni?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Laaaa dia ada anak lain ke
Ingat man anak dia yg kembar tu jer
Jauh nya ttinggal ketapi

Btw, lebur la duit tu
Ape nak kata...ramai parents kena camni
Tp x viral laaa
Simpan kn duit utk anak2 in future
Lebur bila anak2 beli mcm2
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa tak buat satu akaun utk dia kasi elaun bulanan. Kok ye pun utk anak order food mak tak boleh orderkan ke? Aku kalau kat office pun call anak tanya nak makan apa dan aku orderkan, anak mmg takde access akaun bank. Semua PlayStore aku off payment kekadang yg kecik main game tekan sesuka hati. Apasal benda basic macam tu tak boleh fikir ye, duit puluh ribu tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Agaklah kan anak2 dia tahu tak sejarah dia ni sebenarnya? Mcm manalah anak2 dia rasa kalau dia google gmbar mak dia berhutan arizona tu tersebar ye?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ps beli game online nmpak murah sbb currency. Dah convert berpeluh juga lah kan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 09:28 AM | Show all posts
aderaderker replied at 2-7-2021 12:24 AM
Hmm.. anak umur lima belas tahun dah dibagi access kad debit sendiri.
Ni bukan nak tunjuk aib anak ...

tu namanya sengal.... TAC ke no handphone siapa??????
kalau nak propa pun agak2 la zarina weeeeyyyyy.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 09:42 AM | Show all posts
hurmmm
anak baru 15 dh bg access card bagai
awat la xbuat ja acc asing utk anak tu
saving lain, guna belanja lain

itu yg parents aku buat dlu, now aku dh 3 series dh pn,
benefits dr tu p study pn xdela sengkek sgt, ada bckup duit saving

part netizen mrah dia upload tu betul la,
ank zmn skrg rebel level lain,
mana tau dlm diam dia dendam, stress, depress
ujung2 mak dia jugak nk kena tnggung akibat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 01:39 PM GMT+8 , Processed in 0.101601 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list