Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3819
View
69
Reply

[KBS] SELL YOUR HAUNTED HOUSE / DAEBAK REAL ESTATE - JANG NARA, JUNG YONGHWA

[Copy link]

Author: likecandy       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-4-2021 11:26 PM | Show all posts |Read mode
  • Drama: Sell Your Haunted House (English title) / The Chronicle of Haunted Real Estate (early working title) / Daebak Real Estate (literal title)
  • Revised romanization: Daebakbudongsan
  • Hangul: 대박부동산
  • Director: Park Jin-Suk
  • Writer: Ha Soo-Jin, Lee Young-Hwa, Jung Yeon-Seo
  • Network: KBS2
  • Episodes: 16
  • Release Date: April 14 - June 3, 2021
  • Runtime: Weds. & Thurs. 21:30
  • Language: Korean
  • Country: South Korea
Hong Ji-A (Jang Na-Ra) is an exorcist, who runs Daebak Real Estate. She gets rid of evil spirits from real estate properties and then sells them.
Oh In-Bum (Jung Yong-Hwa) is a swindler. He often uses ghosts in his schemes to make money.
Hong Ji-A and Oh In-Bum work together to disclose a secret about the death of Hong Ji-As mother, who died 20 years ago.

(credit: asianwiki)

Hong Ji Ah is the owner of a real estate agency who sells property. Not only is she beauty and brains, she also has a special ability. She can see spirits and perform exorcism on them. Hence, her agency focuses on acquiring troubled properties to flip a profit from them. She meets Oh In Bum, a quick-witted con-artist who doesnt believe in the existence of ghosts, but uses them to scam others out of their wealth.
(Credit: Viu)
Sell_Your_Haunted_House-P1.jpg syhh.jpg
Trailer:


Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 19-4-2021 11:28 PM | Show all posts
Memandangkan I x jumpa thread untuk cerita ni I buka thread ye
Ada x yg tgh layan cerita ni?
I baru sempat tgk pagi tadi lepas sahur... ye lah takut seram sangat x boleh tido kalau tgk malam
Pada I, xde lah seram sangat, lebih kurang macam Master's Sun, tapi ada jugak jumpscare
Setakat 2 episod ni, ok jugak ceritanya
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 11:30 PM | Show all posts
bagaimana darjah keseramannnya?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
No spoiler, please. I suka tggu smua ep kluar dulu baru marathon tgk
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 02:50 AM From the mobile phone | Show all posts
laradelara replied at 19-4-2021 11:52 PM
No spoiler, please. I suka tggu smua ep kluar dulu baru marathon tgk

Samaaaa sbb tak sanggup nak berdebor dan overthinking gituh sementara tunggu next episode... Ni tengah tunggu Mouse habis ni tak menyabar nak tengok,baru lepas marathon cite Beyond Evil
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 04:22 AM From the mobile phone | Show all posts
laradelara replied at 19-4-2021 11:52 PM
No spoiler, please. I suka tggu smua ep kluar dulu baru marathon tgk

Yes sama...or else jenuh wehhh nak menunggu tiap minggu...layan marathon sambil kunyah kepek bawangssss...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 04:24 AM From the mobile phone | Show all posts
likecandy replied at 19-4-2021 11:28 PM
Memandangkan I x jumpa thread untuk cerita ni I buka thread ye
Ada x yg tgh layan cerita ni?
I bar ...

Dah layan.. Best lah.. Tak der lah seram mana pon.. Aku ni jenis x suka layan cinta Sgt.. Kalau genre fantasy horror comedy ke layan lah...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
ade jiwang2 sikit tak... kalo horror semata tak nak jugak
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 08:48 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 20-4-2021 09:02 AM
likecandy replied at 19-4-2021 11:28 PM
Memandangkan I x jumpa thread untuk cerita ni I buka thread ye
Ada x yg tgh layan cerita ni?
I bar ...

i dah tengok TT,
Oleh sebab dah pernah tengok genre comedy- spooky thriler macam ni , so bila  tengok the first two epsides

yes , i got the inklings lenggok citer dia iras iras ( tapi tak 100% ) sama dengan plot Hotel Del Luna, pada I hotel  del Luna tu sedih sikit akhir dia.

okay so ada pun pelakon hotel del luna yng tha guy tu pembantu scam exocist tu wujud, sama juga dengan mak Park Bo Gum dalam encounter - wah lain dia ye bila pegang watak dalam ep 2, dia nampak wow lain benar. cool lah.

Dari aspek character - wow Jang Nara - bagus bagus - sebab dia berani ambik genre yg  macam ni pulak, cuma make up dia- wow semua in the shades of grey ( hahahaha), suka tengok gaya dia dan cara dia mendalami watak wanita yg ada past history and things to settle by the end.Macam watak IU dalam  del Luna- yes as sinopsis tu cakap dia ada past history and ada kuasa  tertentu. Triggering events ialah bila semakin banyak  developer pembangunanbaru akan beli bangunan lama untuk dibangunkan kawasan tu dan dia dah kesuntukan masa untuk menyelesaikan misinya, iaitu menyelesaikan isu ruh ibunya tu   - ini ada kaitan dengan cara kematian ibunya dan krisis yg berlaku dalam hidup dia. so  nice. i think semua adventures akan bertitik tolak dari point penceritaan ini dan seterusnya.

i mean i tak faham kalau watak watak citer hantu ni ,  secara pukul ratalah ni - kita akan selalu nampak atau  aware yg dalam citer thriller spooky chilly  haunting type drama akan ada  benda2 cam ni ye :
daripada aspek cinematographic effects, suasana, situasi keadaan semua macam  redup, gloomy, dark , chilled cold. so  hmm dari aspek  lokasi film  hmm...macam iras2  dedulu...it is not the modern Korea yg i expected. I think lokasi rumah ayah seorang ' hantu' ( ep 1 ) tu macam dalam citer Alice.

I suka pelakon pembantu Jang Nara - natural and nice , sarcastic.sisterly. I dunno who she is

so, i think drama seram yg tak terlalu distress lah , it is a feel , lite-good , comedy   - so yes. cool lah drama ni . - i love it. dia nice nice , yups, entertaining. Macam oh ladylord...nice lite and easy going.

yes i think i will include this dalam my list but now i am focusing my adrenaline on Vincenzo sebab best sangat and i like to watch it you yourself  solving the puzzle, it is nice. citer buat orgb berfikir so it is good, It is good to watch it every week sebab - we dont feel that we are alone, and there are plenty of global fans yg sama sama kongsi the drill, thrill yang best. once it is over, overlah.
Then citer law school. I love the characters, style and thinking. Ini memang cool.


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 08:56 AM | Show all posts
misssakura replied at 20-4-2021 07:47 AM
ade jiwang2 sikit tak... kalo horror semata tak nak jugak

lawak lawak thriller and jiwang? ade sikit kot, bila mana jang nara dalam misi dia dalam drama ni nak caripenyelesaian untuk isu mak dia tu ( seperti sinopsis di atas ) mendapati yg si mamat ni tak sedar dia ni ada special gift...ini yg best.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah tengok dua episod
Xdela seram sangat, Jang Nara makin lawa, baru ni iols tengok Jung Yong Hwa tu jadik hero lepas You're Beautiful.
Cite santai je, cuma cam biase la cite Korea Jepun nih memang menyentuh jiwa. Yg paling iols ingat Jang Nara cakap 'sebab ni la dia tak suka wat keje ni' coz setiap roh bergentayangan tu ade cite mereka sendiri
Cite Melayu bukan xde skrip yg best cuma kadang dapat pelakon kayu kayan tu habiss
Yes, iols akan tunggu sampai habis episod.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
miszclassique replied at 20-4-2021 02:50 AM
Samaaaa sbb tak sanggup nak berdebor dan overthinking gituh sementara tunggu next episode... Ni te ...

Sama jugak!! Suke marathon cerita2 korea ni. I lps abes tgk mr queen, tgh browse lagi citer korea yg best.. tak suke vicenzo walaupun citer tu tgh trending srang.. beyond evil tu best tak? Pelakon2 die semua i suke.. so ingt nk try tgk nnt.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 10:37 AM | Show all posts
baru nak layan. best ekkk. i minat coz ade jang nara
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2021 11:08 AM | Show all posts
Perawankota replied at 20-4-2021 04:24 AM
Dah layan.. Best lah.. Tak der lah seram mana pon.. Aku ni jenis x suka layan cinta Sgt.. Kalau ge ...

I kalau 100% cerita cinta mmg x layan, kecuali light romcom saja, atau ada side plot best

Kalau 100% cinta seharusnya I terlelap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2021 11:13 AM | Show all posts
misssakura replied at 20-4-2021 07:47 AM
ade jiwang2 sikit tak... kalo horror semata tak nak jugak

I suspek nanti2 ada lah plot jiwang masuk
Mungkin ada plot cinta antara Jang Nara ngan Yonghwa kot, dorang pon nampak sepadan
Part mak Jang Nara I rasa mesti ada kisah silam sedih (standard lah kan, kdrama selalu gitu)
Kalau u rasa takut sebab horror, jgn risau, I yg penakut ni pon boleh tgk
Walaupon tgk hanya di siang hari
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2021 11:20 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 20-4-2021 08:48 AM
i dah tengok TT,
Oleh sebab dah pernah tengok genre comedy- spooky thriler macam ni , so bila  te ...

Bagus mini review u!
I setuju dengan semua u cakap
Jang Nara mmg berani nak cabar diri sendiri kan, watak ni pon lain dari apa sheols selalu dapat

Hotel Del Luna tu I belom tgk, tapi ramai jugak kata cerita ni macam Hotel Del Luna
Harap cerita ni pon dapat sambutan yg sama
Rasanya sekarang banyak drama crime / thriller/ action, at least dengan cerita ni ada jugak genre berbeza  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2021 11:25 AM | Show all posts
missinpiece replied at 20-4-2021 09:58 AM
Dah tengok dua episod
Xdela seram sangat, Jang Nara makin lawa, baru ni iols tengok Ju ...

Cerita roh pertama tu pon dah sedih
I suka sebab semua roh tu ada cerita sendiri

Jang Nara tu walaupon dah umur 40 tapi tetap x dimamah usia, semakin lawa je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2021 11:28 AM | Show all posts
mizruncing replied at 20-4-2021 10:37 AM
baru nak layan. best ekkk. i minat coz ade jang nara

Sama, I tgk pon sebab ada Jang Nara, antara favorite actress I selain Gong Hyo Jin
Kalau sheols x sign on cerita ni mungkin I xkan ada hati nak tgk
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Skydiva replied at 20-4-2021 10:20 AM
Sama jugak!! Suke marathon cerita2 korea ni. I lps abes tgk mr queen, tgh browse lagi citer korea  ...

Okay je uols sbb pasal pembunuh saiko, cuma i rasa nak ke ending tu dah rasa cm storyline dia cliche
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 12:14 PM | Show all posts
lahh jang nara yang berlakon rupanya and yong hwa, lama tak  tengok dia berlakon. dulu layan cita heartstrings tu je
ok la nanti semua episod dah habis baru start tengok
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list