Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1010
View
35
Reply

[PERLIS]: CHUPING, DESTINASI INDAH DI UTARA

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-2-2021 07:22 PM | Show all posts |Read mode
Pekan Chuping adalah antara tempat2 menarik di Utara Malaysia, dan dikira antara tempat2 paling utara bagi negara kita. Sebagai peminat tegar negeri Perlis, saya ingin menulis sedikit fakta menarik tentang daerah ini.

Daerah Chuping terkenal dengan penanaman tebunya, kebun2 getahnya dan hasil Guano nya. Pekan utama daerah ini ialah Pekan Chuping dan ianya berada di Timur Laut dari Kangar (lihat peta). Saya sendiri tidak sempat melawat Chuoing namun saya tahu ianya adalah destinasi bagi tourists yang datang ke Selatan setelah melawat Thailand. Oleh kerana padang ladang tebunya yang luas dan terdapat bonjolan2 bukit batu kapur termasuklah Bukit Chuping (yang mana nama daerah dan pekan ini diambil), maka landscape Chuping amat menarik, lebih2 lagi jika anda memandu dijalan yang merentas Chuping.

Daerah Chuping mempunyai 86% penduduknya orang Melayu, manakala hanya 2% adalah Chinese dan 0.6% adalah Indians. Sangat menarik ialah 11% lebih adalah ethnics lain dan kita boleh imagine mereka adalah kebanyakannya berketurunan Siam.

Chuping juga memegang records sebagai tempat yang paling panas dan paling kering di Malaysia (sila lihat thread tentang ini yang saya letak di dalam board Geography).

Jika anda minat pada Perlis sebagaimana saya, dan tahu lebih banyak fakta tentang chuping, silalah tambah didalam Reply Box dibawah. Saya suka perasaan saya semasa diPerlis, seolah saya berada disuatu sudut / corner yang tersembunyi dan jauh dipenjuru, seolah tidak akan dicapai atau diganggu. Saya faham ianya psychological sahaja.


image.png
image.png
image.png

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 21-2-2021 07:44 PM | Show all posts
fuh macam driving kat US je

Mcm driving Kat US.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 07:44 PM | Show all posts
Changlung pun best...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang dah takdak tebu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 07:50 PM | Show all posts

Changlung di Kedah kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2021 07:51 PM | Show all posts
Fimie replied at 21-2-2021 07:45 PM
Sekarang dah takdak tebu..

ya, saya dengar dah mula ditebang dan diganti dengan kebun getah.
Ini adalah kerana dasar economy nya, iaitu lebih murah diimport gula dari luar.
getah pula, sukar utk ditanam di negara2 lain dan keringnya Chuping membolehkan penanaman getah dgn lebih bagus.
Juga, kayunya sesuai untuk perabut bermutu
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 07:53 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-2-2021 06:50 PM
Changlung di Kedah kan?

Haah...hiway Lebuhraya Changlun-Kuala Perlis...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 08:41 PM | Show all posts
Dulu masa masih belajar di sini, kami satu kereta perempuan semua tersesat nak balik ke uni dan melalui jalan ladang tebu ni time maghrib pulak tu... punya la takut.. main redah jer.. masa tu tak ada gps apatah lagi waze macam sekarang... semuanya pakai naluri ja dan berhenti tanya org kat kedai kopi... alhamdlillah selamat....
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunggu la abes pkp nant. 1 malaysia aku nak rayau
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-2-2021 07:51 PM
ya, saya dengar dah mula ditebang dan diganti dengan kebun getah.
Ini adalah kerana dasar econom ...

Dah lama dah ditebang semua..lebih dari 5-10 thn (tak pasti yg tepat bila) dah ganti dgn pokok getah.. Kilang gula pun dah tutup... Sayang btul, view masa ladang tebu lebih cantik.. Saya org Perlis
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
midori_katana replied at 21-2-2021 08:41 PM
Dulu masa masih belajar di sini, kami satu kereta perempuan semua tersesat nak balik ke uni dan mela ...

Gelaplah area situ malam2. Dulu parents terlajak lalu situ time malam, dorang kate macam masuk dimensi lain. Tapi perlis memang malam2 suram dan gelap lain macam pon. Hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 11:15 PM | Show all posts
Gomea replied at 21-2-2021 10:30 PM
Gelaplah area situ malam2. Dulu parents terlajak lalu situ time malam, dorang kate macam masuk dim ...

Memang gelap habis... harapkan lampu kereta kita jer.. cuak btul persaan masa u... tak boleh lupa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:33 AM | Show all posts
midori_katana replied at 21-2-2021 08:41 PM
Dulu masa masih belajar di sini, kami satu kereta perempuan semua tersesat nak balik ke uni dan mela ...

ha ha boleh bayang macam dalam movie hills have eyes dan sebagainya
arau ada uitm kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:34 AM | Show all posts
otai_g replied at 21-2-2021 08:45 PM
Tunggu la abes pkp nant. 1 malaysia aku nak rayau

sy pun ada niat nak merayau merata bila lockdown dah down.
setakat ini, ianya maximum di tempat sy ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:35 AM | Show all posts
Fimie replied at 21-2-2021 09:54 PM
Dah lama dah ditebang semua..lebih dari 5-10 thn (tak pasti yg tepat bila) dah ganti dgn pokok get ...

ya ada baca dan dengar
tapi chuping tetap di ingat dan dilistkan sebagai tempat pengeluaran tebu di malaysia, kan?
padahal dah takde.
dah takde langsung ke dah kurang?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:36 AM | Show all posts
Gomea replied at 21-2-2021 10:30 PM
Gelaplah area situ malam2. Dulu parents terlajak lalu situ time malam, dorang kate macam masuk dim ...

boleh di imagine keadaannya.. tanah datar, gelap pekat.. sure landscape dia lain macam
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2021 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 22-2-2021 01:35 AM
ya ada baca dan dengar
tapi chuping tetap di ingat dan dilistkan sebagai tempat pengeluaran tebu  ...

Takde langsung dah ladang tebu. Tapi tebu utk mkn sendiri ada la kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 05:38 AM | Show all posts
Fimie replied at 22-2-2021 02:40 AM
Takde langsung dah ladang tebu. Tapi tebu utk mkn sendiri ada la kot

iya? sayang nya
classic tu
masa sy skolah rendah belajar tau pasal ladang tebu ni dalam buku geografi masa tu
1980s la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 06:14 AM | Show all posts
seribulan replied at 21-2-2021 07:53 PM
Haah...hiway Lebuhraya Changlun-Kuala Perlis...

ok, terima kasih
tak tahu sgt nama2 tempat ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2021 10:18 AM | Show all posts
Edited by MsCinderella at 22-2-2021 10:21 AM

Chuping sekarang ni


kredit : Perlis Aktif




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list