Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2247
View
55
Reply

Israel Telah Berjaya Mencetak Daging 3D Alternatif (Alt-Meat)

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-1-2021 11:27 PM | Show all posts |Read mode





Israel telah berjaya mencetak daging alternatif (alt-meat) menggunakan pencetak 3D, bermula dari proses pembiakan sel. Daging ini mempunyai kualiti, rasa & tekstur yang sama dengan daging sebenar. Dalam masa 1 jam, pencetak 3D ini mampu menghasilkan ribuan unit daging.


Daging ini boleh dimakan dan telah masuk ke restoran-restoran di Israel pada tahun ini dan akan masuk ke pasaraya di sana pada tahun 2022. Tujuan teknologi ini dibangunkan ialah untuk hasilkan lebih banyak makanan tanpa perlu sembelih lebih banyak haiwan.


Berdasarkan artikel, ada beberapa kelebihan dengan teknologi ini;


1. Kurangkan kos penternakan haiwan (tak perlu ternak banyak haiwan kerana daging dapat hasilkan dalam banyak unit melalui haiwan yang ada).
2. Dapat menjaga kualiti keselamatan daging itu dengan lebih baik.
3. Boleh dapatkan daging dalam masa yang singkat berbanding menternak haiwan sebenar yang makan tahun baru boleh disembelih, itu pun tidak dapat dalam kuantiti yang banyak seperti yang dilakukan oleh mesin pencetak 3D ini.
4. Paling bagus sebenarnya, kualiti daging ini dijaga dengan baik. Nutirisi yang baik diambil, yang tidak baik dibuang seperti kolestrol berlebihan, patogen dan sebagainya.







Penghasilkan ini menjadikan daging ini lebih selamat dan sihat berbanding daging konvensional.


Berdasarkan kertas kajian ini, kalau sel kultur daging diambil daripada haiwan disembelih, maka halal. Kalau tak disembelih, tidak halal hukumnya.


Amnya, kalau pencetak 3D guna sel kultur haiwan disembelih, maka halal.


Rupanya, berdasarkan artikel yang saya pautkan di atas, ada dua syarikat Israel berbeza cetak daging berbeza.


Redefine Meat cetak daging berasaskan tumbuan (plant-based meat). Tetapi rasa macam daging.


MeaTech cetak daging berasaskan sel kultur yang diambil dari haiwan.






Sumber : www.jpost.com/@zamirmohyedin

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-1-2021 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak lama lagik,

manusia pon boleh dicetak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:32 PM | Show all posts
Hmmmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by haruslah at 24-1-2021 09:21 AM

Bukan daging sebenar?
Ke camne...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
boleh la ko bagi kat emeldaging hidung cam penyepit baju tu. jangan dengki heshe golongan mencekik daging katanyer
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa nak hairan, human meat pun dah ada lab grown

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa nak hairan, human meat pun dah ada lab grown

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 12:22 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 23-1-2021 11:29 PM
Tak lama lagik,

manusia pon boleh dicetak.

jgn cetak vokuru, dia tu tak guna, habiskan dakwat printer je nak cetak hantu kopek
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
halal tu ikut kosher ke ikut islam?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
MinyakAngin replied at 24-1-2021 12:10 AM
Apa nak hairan, human meat pun dah ada lab grown

daging orang.?berita baik untuk zombie...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Beyond meat sedap dan rasa daging sebenar.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
angelofish replied at 24-1-2021 12:22 AM
halal tu ikut kosher ke ikut islam?

Most probably kosher.
Hukum makan daging kosher adalah halal. Ini kerana:

1. Rasullullah makan daging sembelihan orang2 yahudi.
2. Mereka lagi strict dalam bab sembelihan berbanding Islam. Kalau xsilap setitik darah pun xboleh ada dalam daging sebelum boleh diproses.

Bukan nak sokong yahudi tapi dalam hukum. Halal.




Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
MinyakAngin replied at 24-1-2021 12:10 AM
Apa nak hairan, human meat pun dah ada lab grown

Wadefak. Dah hada rupanya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 01:21 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 24-1-2021 12:22 AM
jgn cetak vokuru, dia tu tak guna, habiskan dakwat printer je nak cetak hantu kopek

Vokuro tu bijak pandai akademik hada PhD hokeh if akak tak silap. Berani ko claim heshe tak guna.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 01:23 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 24-1-2021 01:21 AM
Vokuro tu bijak pandai akademik hada PhD hokeh if akak tak silap. Berani ko claim heshe tak guna.  ...

dia ada c250 mercedes facelift mata lampu depan balan2 ramai forumer cakap dia baik soft spoken depan2. i know what vokuru did last raya
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 01:25 AM | Show all posts
freeze all motor functions
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 01:26 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 24-1-2021 01:23 AM
dia ada c250 mercedes facelift mata lampu depan balan2 ramai forumer cakap dia baik soft spoken  ...

Gosip tu rasanya betul. Kat porem je jari neraka.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 02:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Punya lah canggih buat daging manusia tapi vaksin covid ni mcm dimonopoli.

Benda ni isu dunia kenapa tak guna gov to gov research? Takkan takde dalam gov negara luar seperti ahmad maslan phd pisang goreng? Patut lantik yang ada phd dan buat satu komuniti cipta vaksin. Kos research di tanggung semua gov ikut nilai gdp atau pun jumlah penduduk

Vaksin dh mcm monopoli market seolah olah negara2 di kawal kapitalis korporat. Walaupun kaka tiada phd pisang goreng tapi sedikit sebanyak palatao
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh le cetak daging harimau menangis banyak2.. ntah2 mama tini dah beli Technology ni..tu yg kalut nak patent bagai.. ikutkan, bape kg je bahagian rimau menangis tu dalam seekor lembu..
Donia2..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 06:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Goreng pisang, goreng pisang, goreng pisang sekarang, pisang apa , pisang apa, pisang apa sekarang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list