CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3534|Reply: 31

[ILMU MUDAH]: GALLSTONES (batu dalam hempedu)

  [Copy link]
Post time 14-12-2020 01:10 AM | Show all posts |Read mode
Maaf saya tidak tahu terminology gallstones dalam bahasa melayu.

Gallstones boleh terjadi dari kemendakan solids dari dalam bile yang diproduce oleh badan kita setiap kali kita makan. Most of the time, kita tak dapat pun gallstones ini, tetapi some people as factors yang buat dia membentuk gallstones ini dalam hempedunya. Mereka yang ada risiko ialah: 5Fs iaitu Female Fat Forties Fertile Fair (ie wanita lebih mudah dapatnya, especially dalam umur 40an, juga jika mereka gemuk, dan juga jika masih ada menses; juga lebih banyak dikalangan Caucasians).

Bila gallstones terbentuk, orang yang dapat symptoms selalunya dapat selepas makan food berlemak.
Symptoms nya ialah:
1) sakit dibahagian atas perut di sebelah kanan
2) boleh merebak kebelakang
3) mual
4) muntah2

Jika mula dapat fever, atau mula jadi kuning, maka ini adalah lebih serious kerana mungkin bile yang tersumbat oleh batu karang itu sudah dapat jangkitan. Ini dipanggil 'Acute Cholecystitis' dan perlu diadmit ke hospital.

Berkenaan dgn gallstones, jika selalu dapat symptoms, maka kenalah dibuang hempedunya ie melalui operation ie Laparoscopic Cholecystectomy atau Open Cholecystectomy.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 14-12-2020 01:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada effect  x doc if kita remove gallbladder?
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2020 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Gallstones in bahasa = batu empedu
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2020 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 14-12-2020 01:46 AM
Ada effect  x doc if kita remove gallbladder?

Takde. Mak iols dah takde pundi hempedu setahu iols.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2020 07:19 PM | Show all posts
SalenaGomez replied at 14-12-2020 01:46 AM
Ada effect  x doc if kita remove gallbladder?

eh, legenda Quiz Health Board. Pekaba mek? harap sehat2. Your nickname forever etched in Leaderboard as the first winner forumer ever.
No, takde kesan terlalu besar. Ada la sedikit maybe softstools ke, diarrhoea ke, flatulent sikit maybe.. but in general, tidak ada kesan berpanjangan

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2020 07:22 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 14-12-2020 07:41 AM
Takde. Mak iols dah takde pundi hempedu setahu iols.

ya betul tinot; in general tak ada masalah besar sgt; tapi jika gallstones mula memberi masaaalh dan tidak dibuang, issue nya akan besar nanti
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2020 07:25 PM | Show all posts
adila39 replied at 14-12-2020 06:45 AM
Gallstones in bahasa = batu empedu

terima kasih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2020 07:28 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 14-12-2020 07:41 AM
Takde. Mak iols dah takde pundi hempedu setahu iols.

ha pesakit kita ni ada gallsones, tapi unluckily dan migrate ke tube CBD (tgk diagram tu, common bile duct); bile tu pon blocked lah.. habis naik liver enzymes dia tinggi2.. also bile yg tersumbat tu dah infected 2 hari lepas, now ada fever, unwell etc. takleh buat surgery sebab dia byk masaalah lain termasuklah covid-contact, so boleh beri antibiotics and IV fluids and hope for the best aje. if infection ini menjadi ascending cholangitis, mati lah dia. dah kuning dah ni (jaundiced). mati jap lagi ni rasanya. alas, nak wat camaner; lives do end.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-12-2020 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-12-2020 07:19 PM
eh, legenda Quiz Health Board. Pekaba mek? harap sehat2. Your nickname forever etched in Leaderboa ...

Kalau takde gallbaldder, tak voley amik mknan minyak2.. nnt berak pun mcm tu, minyak2.. yg blaja biologi dolu2 akan tau sebabnya.. iols dah lama tinggal biologi tingkatan 5... hehe..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2020 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-12-2020 07:28 PM
ha pesakit kita ni ada gallsones, tapi unluckily dan migrate ke tube CBD (tgk diagram tu, common b ...

Covid-contact bg iols bkn alasan takleh buat surgeri.. tak tau la kalau dia tak fit for surgery.. takziah in advance kpd keluarga dia..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2020 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-12-2020 07:19 PM
eh, legenda Quiz Health Board. Pekaba mek? harap sehat2. Your nickname forever etched in Leaderboa ...

Mek sihat2 je doc...hahaha bila lah dpt up lagi tu bod...sume laju2 terer....

InsyaAllah Akan mencuba lagi cuma now December ke bz an melanda...

Tu laa risau juga bila gallbladder being removed, ada side effect in long terms...thanks doc for advice
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2020 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 19-12-2020 07:40 PM
Kalau takde gallbaldder, tak voley amik mknan minyak2.. nnt berak pun mcm tu, minyak2.. yg blaja b ...

Ooo xpenah amik bio...bio sampai form 3 je...pastu f4 sains akaun...

Ooo effect mcm tu ya...ok lah at least minyak keluar, rather than  tersimpan dlm bdn lg bahaya
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2020 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 19-12-2020 08:00 PM
Ooo xpenah amik bio...bio sampai form 3 je...pastu f4 sains akaun...

Ooo effect mcm tu ya...ok  ...

Biologi iols pun dah karat2... ada enzim lipase ke apa dlm cecair hempedu utk pecahkan lemak2 minyak.. tanpa cecair tu, minyak2 tu turun mcm biasa ke dlm usus..
Amik sains shj sampai tingkatan 3, tak pasti ada blaja ni ke tak..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2020 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by SalenaGomez at 19-12-2020 08:06 PM
Tinot7 replied at 19-12-2020 08:02 PM
Biologi iols pun dah karat2... ada enzim lipase ke apa dlm cecair hempedu utk pecahkan lemak2 miny ...


F3 dulu ada belaja dlm sains on enzim2 ni but surface je laaa...tp suka la baca2 utk knowledge

Cuma SG percaya setiap yg Allah cipta tu sure ada tujuan n reason

Thanks tinot
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2020 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 19-12-2020 08:05 PM
F3 dulu ada belaja dlm sains on enzim2 ni but surface je laaa...tp suka la baca2 utk knowledge
...

You are welcome
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2020 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Thx for sharing doc. Gained new knowledge at 1 in the morning
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 30-12-2020 12:20 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 19-12-2020 07:40 PM
Kalau takde gallbaldder, tak voley amik mknan minyak2.. nnt berak pun mcm tu, minyak2.. yg blaja b ...

ya betul, kerana dalam bile itu ada elements yg bantu absorbtion of fat semua. bila fat tu di expel dalam poo, maka poo itu berminyk, mungkin soft or even light diarrhoea, malah boleh jadi gassy sbb bacteria dalam colon mula bertindak pada fat2 tadi.. juga susah nak flush.. terapung.. alah fat kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 12:22 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 19-12-2020 07:42 PM
Covid-contact bg iols bkn alasan takleh buat surgeri.. tak tau la kalau dia tak fit for surgery..  ...

dia positive dah rupa nya!
tapi survive pulak.. settele dah liver dan gallbladder dia nih.. kita dah ckp kat anak beranak dah that kita tak akan buat surgery pada dia dan just treat dgn Iv AB dan dgn beri IV fluids, dna beri support treatment lain eg O2.. aik survive  pulok, alhamdulilah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 12:23 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 19-12-2020 07:42 PM
Covid-contact bg iols bkn alasan takleh buat surgeri.. tak tau la kalau dia tak fit for surgery..  ...

tak fit for surgery, sbb dari infection tu, bacteria keluar dari area tu masuk dalam blood jadi septicaemia tapi survive .. ada la BP dropped etc tapi ok doh! umur dia panjang lagi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2020 12:25 AM | Show all posts
SalenaGomez replied at 19-12-2020 07:56 PM
Mek sihat2 je doc...hahaha bila lah dpt up lagi tu bod...sume laju2 terer....

InsyaAllah Akan m ...

beres Selena
harap semua kerja buat dgn baik
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 07:32 AM GMT+8 , Processed in 0.362784 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list