Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3354
View
51
Reply

Dialek Sabah Terlalu Pekat, Atu Zero Susah Dapat Job

[Copy link]

Author: Cari-Saiful       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-8-2020 01:55 PM | Show all posts |Read mode
Atu mengakui yang dia susah nak dapat tawaran kerja kerana lebih selesa bercakap menggunakan dialek Sabah.


Katanya sudah beberapa kali namanya digugurkan produksi kerana dialeknya terlalu pekat.




  



"Bukan sekali, tetapi beberapa kali juga nama digugurkan daripada program sebab slanga Sabah saya yang pekat.

"Mereka kata penonton tak faham apa yang saya cakap dan terpaksa gugurkan nama saya,"katanya kepada Gempak.


Walaupun kecewa, pelawak ini menganggap rezeki tidak menyebelahi dirinya.


Foto: IG


???Tak apalah, bukan rezeki saya. Bukan semua penerbit program beri alasan itu tapi ada di antara mereka.
"Bagi saya rezeki itu datang dari pelbagai sumber. Selagi boleh usaha saya akan terus mencari rezeki buat isteri dan anak-anak," tambahnya.


  



  



Ahli kumpulan Zero ini sebenarnya mempunyai alasan tersendiri mengapa dia lebih selesa menggunakan dialek tersebut di atas pentas.


"Salah ke jika saya mahu memartabatkan bahasa ibunda negeri saya? Kalau kami (anak seni) dari Sabah ini tidak mempertahankannya siapa lagi?


  



"Tapi bukanlah bermakna saya tidak boleh langsung bercakap dialek orang bandar (Kuala Lumpur). Saya boleh bercakap bukan dalam dialek Sabah tapi ramai penerbit tak yakin agaknya."


Anak-anak Atu juga lahir di Semenanjung namun dia mengajar mereka bercakap Sabah kerana tidak mahu lupa asal usul keturunan. -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 6-8-2020 02:12 PM | Show all posts
tapi.. tapi.. tapi... aku suka je atu ni. dia macam bell, boleh berlakon & melawak walaupon pokat slag sabah dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan kerna dialek sabah.. tapi rupa paras takde... Sabar la atu
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Stacy pun masih tebal dialek sabah dia.. tapi ye la maybe stacy menyanyi,lain dengan yg berlakon...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 02:24 PM | Show all posts
aku jrg tgk tv..jd aku tatau la sape dia nih..

tiba ari tu nampak dia kat tv..aku igt kembar fast and furious malaysia dah nih..

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan bab martabatkan dialek laaa antu!!

Ko nk jd pelakon musti versatile..buleh smua ko mampu..haa

Klo skrip cite budu..ko kne tau slang budu

Klo skrip mami jarum ko kne lenggok uthaga mami mamak mamu sme

Klo ko dpt skrip johor..ko kne tokok ujung ckp ko tuuu..eeeekkkkk...eekkkkk? Cam kambing bunyik pastu bnyk lu gua lu gua aaa..

Klo skrip sarawak...kamik agi idup agi ngelaban

Mcm tuuuu laaa antu ..ok?

Ni smeeeeee ko bantai ckp oang tmpt ko

Eloooo antu..ko ingat bini haku oang sabah ye? Kawan aku yer laa..dia dok sabah lama..bini sabahan

Masa aku dok johor..jiran bising pasei tk paham slang utara...aku asal perak so tadak masalah..bila set arwah maidin n pie wat lawak..oang johor tak paham!! Geng geng boria tu..aku tadak hal

Tp pada aku klo cuba buat buat slang lain tu memang tak jadi..mcm cite cina kungfu dinasti tang tp alihbahasa omputih..lorrrrr mmg buruk

Aku tgk discovery cenel depa alih bahasa mesia yarobbiiii burukkkk bebeno..pastu cite mamat south african tangkap ulaq..alihbahasa..cam sial

Bio ler bahse inggeris tuuuu..buh ler SUBTITLES

Originality tercemarrrrr ...tak ori n tak ok!
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 02:40 PM | Show all posts
Rasanya takde masalah orang kat semenanjung ni nak faham dialek Sabah ni. Apa2 pun teruskan berusaha untuk buat yang terbaik.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
at least ko ada la jugak job.. compare dgn 2 lagi abg ko tu.. atu ni ok je cuma terkinja terlebeh.. ckp jgn kelaut merapu sgt
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak2 dia comel nye...ikut muka bini...rambut atu..hahaha..comel je
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 03:49 PM | Show all posts
Tak rasa pasal dialek Sabah. Helok jah retis lain berdialek negeri masing-masing.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 03:56 PM | Show all posts
alaa xpe lah Atu, rezki Allah tu luas bahh!
ehh comel2 anak2 dia, wife dia prnh tgk kt tv b4 this.
ni pes time iols nengok kecomelan anak2 dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 03:56 PM | Show all posts
aku suka je mamat ni. so far aku paham je apa yg dia cakap.
btw anak2 heols comel. bininya pun manis dipandang
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 04:05 PM | Show all posts
bertabahlahh tp hope kowang yg retis ni beringat laa utk buat side income ke ape. nti jd mcm pkp ari tu dah blurr terus memasing sbb takde job berlakon
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
comel pulak anak heols rambut megi
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 04:13 PM | Show all posts
aku faham jer apa dia cakap...ok jer dia ni...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 04:47 PM | Show all posts
Xleh jd dj radio sabah ke
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Atu ni aku suka sbb gigi dia comel hahahhaa.... tu jerla
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau x de paras rupa tu, please lah grooming diri tu bagi wangi. Ni mcm busuk kepam x mandi dari lahir lagi. Org pun takut nak bagi job.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ntah la for me sabah okay jahh asal jgn sskjp..
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2020 05:02 PM | Show all posts
eleh alasan je tu atoooo... aku lagi suka dengar kau cakap sabah bah, dengan hyper ko lagi tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list