CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 7480|Reply: 54

#LathiChallenge Lagha, Norman Hakim Cuba #BarzakhChallenge Ada Yang Nak Ikut?

  [Copy link]
Post time 7-6-2020 11:06 AM | Show all posts |Read mode






“Ini bukan #LathiChallenge. Ini #BarzakhChallenge namanya. Suka tak suka, semua akan lalui terutama orang Islam dengan kaedah macam ni."

  



Berbeza dengan 'trending' #LathiChallenge yang menimbulkan kontroversi, pelakon Norman Hakim pula melakukan cabaran yang berbeza iaitu #BarzakhChallenge.


Menurut Norman, cabaran tersebut sebenarnya menimbulkan rasa insaf seolah-olah berhadapan dengan saat kematian.   
  

"Senang sikit kan dari #LathiChallenge? Simple je, tak payah nak menari-nari bagai pastu buat muka menakutkan."





Kredit foto: IG





Apabila mencuba sendiri cabaran barzakh ini, Norman menyatakan ianya adalah satu cara untuk menginsafkan diri sendiri. Ia bukan sekadar cuba sahaja, tetapi lebih kepada perasaan mengenai apa yang akan berlaku selepas kematian.



“Kalau saja nak ‘try dan feel’ #BarzakhChallenge ni, Insha Allah senang je. Saya dah try, Ma Shaa Allah memang menginsafkan terutama orang yang banyak dosa macam saya ni."





Kredit foto : IG




Malah, Norman turut menyenaraikan peralatan yang diperlukan untuk cabaran Barzakh ini yang terdiri dari kain putih, kapas dan kapur barus.



Turut disertakan cara melakukannya iaitu cuma berbaring sahaja dan usahanya lebih mudah berbanding Cabaran Lathi itu.

  
“Barang-barang yang diperlukan untuk #BarzakhChallenge ni agak ringkas sikit dari #LathiChallange. Yang bestnya boleh simpan terus. Andai diperlukan bila betul-betul ‘sampai masa’ nanti benda dah ada.

  
Perkongsian Norman itu diakhiri dengan 'ianya sebagai renungan kepada semua umat Islam dan untuk diri sendiri'.



Ajal itu bila-bila masa sahaja dan kita disarankan untuk sentiasa mengingati mati dan bukannya melakukan perkara lagha semata-mata.



Rata-rata pengikutnya terkejut dengan gambar tersebut, namun akhirnya berterima kasih kerana sentiasa mengingatkan antara sesama Islam.






Kredit foto : IG




Kredit foto : IG




Alhamdulillah, ada juga artis yang menunjukkan teladan baik supaya diikuti pengikutnya. Benda yang baik harus diwar-warkan. Ada yang berani cuba untuk #barzakhchallenge ini? - CARI


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-6-2020 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Tgk pun risau. Tq norman
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Bersalaman di pagi raya gitew
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
batak viral lelaki gatal ni....bhahaha
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
batak sgt nak challenge2 bagai da kenapa
mcm xcukup matang
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 11:55 AM | Show all posts
Ya, kau pun petty.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
dh tu kita semua nak kena mggelabah tekssss ke tak ni?? lepas gelabah terus sarung telekung smpai dahi melekat kat sejadah.. gitu?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang ni tak payah buat challenge. Sampai masa, semua bakalan melaluinya challenge or not
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-6-2020 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Perlu ke nk sampai gini
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:04 PM | Show all posts
siapa yg kapankan dia?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada I tengok lathi challenge versi dentist
.PALING seram!!!!

Dah Lupe Kat mane tengok..akaun ig gaj..seram weh dengan Ken cabut geraham bagai plus darah mengalir pas kena cabut Gigi..dah la Gigi geraham I tengah sakit skrg banyak sgt ketedarah cookies...tengok lathi challenge versi dentist ni terus cancel nak jupe dentist
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru Jupe...sumpah! Seram giler nak jupe dentist!
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak suka #Lathichallenge & what not ni. Tapi norman ni nak post, post jela, benda baik kan. Ni nak jugak relate kan dengan #Lathichallenge & create his own hashtag huhuhu menyelit jugak
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Bawak2 lah pegi belajor a new programming language ke, new language ke, ada gak faedahnya
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
X yah la buat.. membazir barang ajer, Tau dak Ada yg x manpu nak sediakan brg2 tu, baik la p derma Dr buat challenge2 buang Masa tu, x da paedah melainkan demi seketul like
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Poyolah. Ko blakon pun sentuh pompuan. X ingt barzakh ke?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-6-2020 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_strangers replied at 7-6-2020 01:26 PM
Baru Jupe...sumpah! Seram giler nak jupe dentist!

Seriau tgk... lagi seram pada lathi challenge tu.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
fadz84 replied at 7-6-2020 02:20 PM
Seriau tgk... lagi seram pada lathi challenge tu.. huhu

Kannn..sbb Tau next 2 time kl Gigi sakit nak xnak kena hadap jugak dentist....nyesal pulak tengok part cabut Gigi tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Do u need this to "insaf"????
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2020 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Sibuk jekla jantan ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 11:57 AM GMT+8 , Processed in 0.191603 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list