Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1630
View
41
Reply

[ILMU MUDAH]: KENAPA MAYAT MANUSIA BAUNYA SANGAT BUSUK.

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-5-2020 11:21 PM | Show all posts |Read mode
Dikatakan, tidak ada bau yang lebih busuk dari mayat manusia. Yang terdekat pada bau ini didapati datang dari mayat pigs (jadi, jika donation mayat tidak mencukupi, anjing-anjing mayat di train dengan mayat pigs). Bau mayat manusia, dikatakan sangat ''overpowering'' dan boleh membawa kepada muntah secara serta-merta. Baunya dapat dihidu dekat setengah batu. Dengan hanya menutup hidung adalah tidak mencukupi untuk menghalang kemualan yang sangat tinggi ini. Tetapi kenapa demikian? Kenapa dikata, hanya sekali exposure sahaja, kita pasti tidak akan lupa akan baunya? Kenapa 'tidak hilang' baunya dari pakaian, rambut police, forensic technicians dan saksi2?


Baunya sangat strong dan unik, kerana sangat banyak chemicals yang keluar dari pelbagai bahagian badan manusia yang decompose setelah mati; pelbagai gas, beratus chemicals and pelbagai molecules yang unik dan menarik yang jarang dijumpai dalam keadaan biasa akan terhasil.

Dua group molecules yang unik ditemui disini, dinamai 'Putrescine' dan 'Cadaverine', banyak jenis molecules di dalam 2 groups ini. Ini datang dari decomposition otot2 manusia, dan belum lagi diambil kira apa yang keluar dari fat tissues. Ini dengan cepat dibawa ke otak, ke Chemoreceptor Zone (CRZ) di otak manusia, dan CRZ ini mengandungi 'Vomiting Centre'. Inilah yang boleh membawa muntah secara hampir tiba-tiba sebagaimana dilihat di dalam TV dan movies.



dua kumpulan.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 24-5-2020 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Mayat orang ubah muka letak botox, silikon etc tu macamana pulak doc?
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Patut pernah baca yang uruskan mayat ni dah mandi pun bila balik rumah kena komplen bau busuk.

Sangat menarik isu ni, harap ipes kupas lebih lanjut satu persatu
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang kata sebab pemakanan manusia
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
berapa lama mayat akan mereput hingga tinggal rangka kalau kita biarkan camtu je ye?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 24-5-2020 03:43 PM
Patut pernah baca yang uruskan mayat ni dah mandi pun bila balik rumah kena komplen bau busuk.

S ...

Betul tu, informasi yang sangat bermanfaat, terima kasih SM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 04:49 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 24-5-2020 11:33 PM
Mayat orang ubah muka letak botox, silikon etc tu macamana pulak doc?

botox adalah ubat, cecair sahaja, saya pun dulu selalu juga suntik kepada pesakit.
silicon dalam breast impalnt itu adalah silicon oil, jadi ianya tahan sangat lama, lama sesudah mayat tinggal skeleton sahaja. di masa kini, kita guna suatu bag yang kita suntik saline sebagai implant. bag ini lama kelamaan akan lebur dalam tanah dan air garam tadi akan hilang.
implant besi tentu akan kekal bersama skeleton.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 04:52 AM | Show all posts
Catpaw replied at 24-5-2020 11:43 PM
Patut pernah baca yang uruskan mayat ni dah mandi pun bila balik rumah kena komplen bau busuk.

S ...

'bau' ini dipanggil 'death smell' dikalangan law enforcement officers. ianya unik, sebab itulah anjing mayat boleh dilatih dan mereka tidak tersilap disuruh cari mayat manusia ditemui mayat kambing atau sebagainya. kemungkinan ianya psychological juga, lebih2 lagi pada mereka yang terlibat eg police, saksi, doctors, mortuary technicians etc.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 04:54 AM | Show all posts
Kurex replied at 25-5-2020 12:01 AM
Orang kata sebab pemakanan manusia

ini betul. meat-eaters bau decomposition mereka lebih buruk. manusia adalah meat-eater dan juga pelbagai makanan lain dan badan kita dipenuhi lemak dan ada pula bacteria. hawian lain makan hanya bila lapar sahaja dan tidak biarkan badan menjadi gemuk (kucing mungkin).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 04:59 AM | Show all posts
yuki812 replied at 25-5-2020 01:37 AM
berapa lama mayat akan mereput hingga tinggal rangka kalau kita biarkan camtu je ye?

bergantung pada suhu dan kelembapan environment, juga tanah nya dan juga musim.
decomposition bermula immediately bila manusia ''mula'' mati (kerana bahagian dan cells kita mati pada masa masa yang berbeza; otak mati denagn sangat cepat, juga jantung, tetapi rambut dan kuku masih tumbuh hingga beberapa minggu atau lebih lagi). utk peringatatn, kuku itu tidak lah terus  tumbuh panjang sgt,tetapi hilangnya tisu jari menyebabkan kuku nampak panjang).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 04:59 AM | Show all posts
Supersirap replied at 25-5-2020 02:09 AM
Betul tu, informasi yang sangat bermanfaat, terima kasih SM

sama-sama
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 05:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin mayat vegetarian kurang skit baunya. Tapi rasanya badan manusia bukan di design utk jadi vegetarian.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq doktor...sgt bermanfaat
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Dengar cerita di Bali udaranya bersih
Kalau letak mayat di tempat lapang 2-3 hari belum decomposed

Dalam agama, jenazah tak dicomposed ni para shuhada
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:37 AM | Show all posts
tgk drama korea dr forensic siap hidu mayat nk amaik bau x pakai mask plak tu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 25-5-2020 04:54 AM
ini betul. meat-eaters bau decomposition mereka lebih buruk. manusia adalah meat-eater dan juga pe ...

Sebab tu kita disuruh  berbanyakkan puasa sunat kan?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
pysharil replied at 25-5-2020 08:37 AM
tgk drama korea dr forensic siap hidu mayat nk amaik bau x pakai mask plak tu...

drama korea partner for justice erk
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 01:16 PM | Show all posts
mcm mana lah shuben i kerap p kutip mayat tu..
koroner pulak cmne la hadap huk huk huk
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
I dgr kalau body builder mati pun mayat cpt busuk sbb mkn mcm2 supplement..btl ke..?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 07:54 PM | Show all posts
Nes3in1 replied at 25-5-2020 05:50 AM
Mungkin mayat vegetarian kurang skit baunya. Tapi rasanya badan manusia bukan di design utk jadi veg ...

so far tidak ada evidence to suggest vegaterians' corpse kurang busuk dari non-vegaterians. the horrible smell itu datang dari muscle kita yang sedang decompose, juga fat dan kandungan abdomen. Ya, system manusia bukan untuk vegaterians walaupun kita boleh hidup sebagai a vegaterian. On the same note, kita juga didapati bukanlah sepenuhnya di design untuk berjalan tegak dengan 2 kaki.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list