Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
1484
View
64
Reply

[Pelbagai] [ILMU MUDAH]: DNA AND THE FUTURE; who are you by then? What do you think?

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-2-2020 07:16 PM | Show all posts |Read mode
Researchers di USA mengambil puntung2 cigarettes dan saki baki chewing gums yang dibuang ditepi2 jalan. Dari air liur yang tertinggal, mereka extracted DNA materials dan membina wajah-wajah perokok / pengunyah chewing gums dari nya. Wajah-wajah ini ada di pamerkan di Philadelphia Museum of Arts sekarang ini.
Kita tahu bahawa 1-2 decades yang lalu, FBI, CIA, NSA dan pelbagai law enforcement agencies memerangkap penjenayah/persons of interests dengan menempatkan agents untuk mengikut mereka ke cafe2 dan bila mereka meninggalkan meja mereka, agents ini akan mengambil cups pesalah untuk diambil DNA dan di padankan dengan DNA yang mereka simpan. Ini membawa kepada tangkapan, convictions dan pelbagai lagi. Kini, kita telah jauh kedepan dari itu.

Yang menghalang human cloning hari ini hanyalah ethical issues sahaja. Dari sudut hereditary manusia, issues kini hanyalah Cultural Hereditary sahaja; saya personally telah menerima hakikat bahawa concept Biological Hereditary sebagai issue yang boleh saya accept.

Siapa anda suatu masa nanti, bilamana anda telah tiada lagi tetapi cucu cicit yang menyayangi telah membayar companies untuk ''membina'' ''Anda Yang Baru''? [Semoga cloned humans tidaklah menjadi golongan Yakjuj wa Makjuj suatu masa nanti ].

Ambil DNA from Cigs and gums on the streets.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 07:52 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut teori konspirasi, tiap2 negara ada human cloning centre. Elite di negara tersebut scan wajah baby/toddler cantik2 di hospital, ambil sampel darah dah klon di fasiliti

Katanya kalau klon kita kena torture di fasiliti, tuan badan sakit2/boleh mengidap penyakit

Comments

First reply :)  Post time 17-2-2020 07:58 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 08:02 PM | Show all posts
Bila pula DNA kembar boleh dikenalpasti @ dibezakan?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah mcm movie gemini lakonan will smith. Manusia yang ada good skill akan di clone banyak kali supaya tak pupus.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 17-2-2020 07:52 PM
@aleX-S @dani-rox @syadq @noor2 @kuihbakar @mdhelmi @johan-adx @fahdramli @bloodyamuk @JibboTheCat @ ...


Kita adalah anak kita. ..anak kita adalah kita. ...ibu bapa kita adalah siapa kita. ..hehe. ..tq cik.seri tag ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
huhu mr d boleh hidupkan ibu bapa kamu yang telah mati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Bayangkan? Hahahah.. Gila la sapa nak klonkan sy.. Sebab buka mata ja. Terus kena cursing saintis2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai agak skeptikal dgn teori konspirasi cloning ni. Mcm exaggerated. Not that ai tak percaya teknologi cloning ni dah makin maju just... I dont know.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 09:44 PM | Show all posts
Thanks kaka @seribulan tag. So far apa yg kak senah tau human cloning ni as in genetic duplication of a whole person is far from tissue cloning yg cuma focus on generating particular tissue or organs from stem cells. Currently, most countries ban human cloning bcs of ethical issues ie human is intelligence species unlike animals. Tapi, actually human cloning ni feasible, research on animals dah proved yg boleh je clone an entire organism from an adult from the same species using somatic cells  through nuclear transfer ie bukan dengan cara normal fertilization using gonadic cells (sperm & ovum). Contoh animal clone yg famous Dolly sheep

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
kaksenah65 replied at 17-2-2020 09:44 PM
Thanks kaka @seribulan tag. So far apa yg kak senah tau human cloning ni as in genetic duplication o ...

hidup lg ke dolly sheep tu? ish ngeri plak fikir psl klon ni. kalau sorg mcm gimini man tu ok lg. kalau banyak mcm resident evil tu mau dok umah tak keluar2 dah huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah ada animal cloning kan b4..kalau lah ada y nak clone sy,silakan..tp bertabah lahhhhhh nti melayan perangai saiko ku..hihihi~
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
kaksenah65 replied at 17-2-2020 09:44 PM
Thanks kaka @seribulan tag. So far apa yg kak senah tau human cloning ni as in genetic duplication o ...

Maksud nya, the whole human tu ke? Scary juga eh
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Kejuruteraan genetik ka ni? seronok tgk kat tv fbi cari pesalah yang tak nak bekerja sama dia spy sampai org tu cuai sendiri dapat la fbi ambil sample genetik dia melalui air liur etc sebab org yg dituduh tu sangat berwaspada.

Tidak la perlu cucu cicit bina saya, nak kena bela pula datuk nenek dia kalau ada sakit lagi byk keluar duit.

Kalau cipta semula nak buat apa? buat kajian untuk dapatkan genetik yg lebih unggul, kalis penyakit dan awet muda? menyeksa je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 12:58 AM | Show all posts
Cassieopeia replied at 17-2-2020 11:36 PM
hidup lg ke dolly sheep tu? ish ngeri plak fikir psl klon ni. kalau sorg mcm gimini man tu ok lg.  ...

mati dah. tapi dolly survived for 6 years jugak after birth (1997-2003) and sempat gave birth to few lambs

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 01:00 AM | Show all posts
Missfadh replied at 18-2-2020 12:06 AM
Maksud nya, the whole human tu ke? Scary juga eh

yup human cloning invoves cloning the whole human. thats why it's banned bcs of ethical issues
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2020 02:11 AM | Show all posts
KIM.K replied at 17-2-2020 07:53 PM
Ikut teori konspirasi, tiap2 negara ada human cloning centre. Elite di negara tersebut scan wajah ba ...

oh ye eh??
sy suka conspiracy theory.. sbb ada yg betul!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2020 02:16 AM | Show all posts
seribulan replied at 17-2-2020 08:02 PM
Bila pula DNA kembar boleh dikenalpasti @ dibezakan?

hmm good question tetapi sebenarnya, identical twin tetap juga ada berbeza genes nye kerana tak semua dari 24,000 atau 25000 genes manusia tu di express kan pada masa yang sama. kita terbentuk dari expression of genes kita lah

most importantly, the philosophy of Cultural Hereditary akan memainkan peranan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 02:17 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau untuk tujuan cloning ni ada teori konspirasi kata jangan suka2 cuba langgan DNA test yang boleh semak susur galur keturunan kita tu...katanya sample2 yang kita bagi, akan datang kita taktau kalau kita boleh dijadikan kambing hitam untuk satu2 kes jenayah...

macam filem korea Fabricated City tu...bila anak2 orka buat jenayah, asal nak lepas diorang cari kambing hitam...semua data dimanipulasikan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2020 02:17 AM | Show all posts
haifawehbe replied at 17-2-2020 08:02 PM
Dah mcm movie gemini lakonan will smith. Manusia yang ada good skill akan di clone banyak kali supay ...

ada lagi movies lain kan, eg Moon (Sam Rockwell) dan satu tu yg Tom Cruise berlakon tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list