Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5376
View
128
Reply

Bayi Baru Lahir Meninggal Dunia Kerana Diberi Air Mineral

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-11-2019 10:36 AM | Show all posts |Read mode




Bayi adalah sangat sensitif terutamanya yang berusia di bawah enam bulan. Bayi tidak memerlukan air sama seperti kanak-kanak atau orang dewasa, meskipun cuaca panas.





Kredit Foto - Business Insider





Ikut perkongsian dari pemilik akaun @syafinazulkafli yang menceritakan pengalamannya mengendalikan satu kes di mana seorang bayi kehilangan nyawanya berpunca akibat kecuaian ibu sendiri.





Bayi baru lahir 3, 4 jam sudah diberi minum air mineral!








Bayi yang baru dilahirkan kira-kira tiga ke empat jam itu disahkan meninggal dunia selepas diberi minum air mineral oleh ibunya.


Masalah kesihatan yang timbul akibat perbuatan tersebut disebut sebagai aspiration pneumonia'.








Masalah ini menyebabkan komplikasi pada paru-paru bayi berkenaan. Umum sedia maklum, paru-paru seorang bayi yang baru lahir masih lagi berada dalam keadaan yang tidak cukup matang berbanding orang dewasa.




SUSU IBU SUDAH MENCUKUPI!


Kredit Foto - Best Medicine By Renown Health



Menurut Pakar Kanak-Kanak, Dr Azizi Ahmad Zaidi, jumlah air yang terdapat pada susu ibu atau susu formula sudah mencukupi untuk kesihatan bayi. Susu ibu mengandungi 88 peratus air dan ia mencukupi untuk bayi.


Dalam penyusuan kali pertama, kolostrum yang ada pada ibu sudah cukup untuk mengelak dehidrasi. Pemberian air kepada bayi bawah usia enam bulan boleh membawa kemudaratan kepada mereka.


Masalah ini digelar 'water intoxication' dan berlaku apabila bayi diberikan air melebihi keperluan yang sepatutnya.





Apa itu 'Water intoxication' ?




'Water intoxication' berlaku apabila bayi diberikan air melebihi keperluan tubuhnya. Tubuh manusia mengandungi 70 hingga 80 peratus air dan susu ibu atau susu formula mempunyai kandungan air sekitar 85 peratus.


Maka, jika bayi kurang daripada enam bulan, diberikan tambahan air masak selepas minum susu, akan menyebabkan kepekatan garam sodium (Na) dlm darahnya mencari cair (diluted).


Cuba kalian buat ujian daging ayam disimpan dalam larutan yang cair. ​​​​​Sel-sel daging akan jadi segah (kembang) bukan?


Bila sel-sel berada dalam medium yang cair, sel kembang dan ini kita panggil edema dalam bahasa perubatan. Bila sel-sel otak bayi terdedah kepada darah yang cair (bermakna garam galian menjadi diluted), ia akan mengembang dan bayi berisiko mengalami serangan sawan.


Membaca Jambatan Ilmu

Sebelum melahirkan, ibu bapa digalak mengisi diri dengan ilmu dari sumber yang sahih mengenai penjagaan kandungan serta kelahiran.


Langkah seperti ini dapat membendung daripada mempercayai kepercayaan-kepercayaan karut yang boleh memudaratkan bayi. Semoga bermanfaat. - CARI



Sumber: Dr Pakar Kanak-kanak Adda, Pakar Kanak-Kanak, Dr Azizi Ahmad Zaidi, Twitter Inaz

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Gila. Penat sakit beranak tak hilanh dah bunuh anak sendiri. Gila betul.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 10:53 AM | Show all posts
ini kisah betul atau kisah hasanah melawat hospital?
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Redoxon757 replied at 15-11-2019 10:44 AM
Gila. Penat sakit beranak tak hilanh dah bunuh anak sendiri. Gila betul.

spesis flat earth yg degil nih
klau anak demam ditampal asam kawa atas dahi
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Padan lah Muka ibu tu Kan..Pandai kongkek tapi malas nak belajar Cara jadi ibu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:06 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-11-2019 10:53 AM
ini kisah betul atau kisah hasanah melawat hospital?

kisah benar...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:09 AM | Show all posts

Kecuaian yang tak sengaja - macam jugak orang kita zaman dulu dulu buat susu anak mesti dlm keadaan panas/warm.  Kalau tidak tak kan laku thermos made in china hok warna merah itu ... padahal susu bayi elok air yang dlm keadaan suhu bilik.

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab tu penting cari tahu info mengenai semua tu bukan dengar cakap2 org. Mereka bukan pakar kanak2
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak kahwin, nak ada ank tu please la isi ilmu penuh di dada tu dl
Buku malas baca, asyik rujuk socmed apoo!
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 15-11-2019 11:00 AM
spesis flat earth yg degil nih
klau anak demam ditampal asam kawa atas dahi

Flat sangat otaknya. Tak boleh nak hadam level dia ni. Lepas bersalin sgt excited okay nak breastfeed anak. Even dah pergi class sana sini lastly bila pegang baby xtau nak susukan macam mana. Iolls siap buka youtube tau awal pagi buta tu. Hahahaha. Even baby nangis pun cuma terdetik susu x cukup kena beli susu tepung. Takde pun terfikir nak bagi air masak. Aduhhh
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 15-11-2019 11:09 AM
Kecuaian yang tak sengaja - macam jugak orang kita zaman dulu dulu buat susu anak mesti dlm keadaa ...

Iolls pernah kena marah sebab bagi anak susu sejuk. Anak tgh sakit gusi. Elok la bagi yg sejuk2 gitu untuk soothing. Kalau bagi yg warm kan nanti dia rasa hott je gitu kan
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar lah. Ank dia, bkn ank iols. Kalau mak mertua dia yg buat mohon jgn balik kg. Menyampah org tua selalu suruh bg minum air masak dgn ucapan dlu zmn dia ok jah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-11-2019 10:53 AM
ini kisah betul atau kisah hasanah melawat hospital?

Kalu hasanah pun sis sekurangnya dia bawak iktibar.. mmg x patut pun baby dibagi ayer mineral
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 12:15 PM | Show all posts
nobito replied at 15-11-2019 11:04 AM
Padan lah Muka ibu tu Kan..Pandai kongkek tapi malas nak belajar Cara jadi ibu

binatang pun tak ada belajar jadi ibu hidup je anak.. semua hidupan ada fitrah sendiri.. kata dia

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 12:17 PM | Show all posts
Apoo??!
Sis can't brain la.

Tuhan dh buat elok seorang ibu tu ada susu.
Air mineral jgk yg dibagi nya.

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
dubuk replied at 15-11-2019 12:15 PM
binatang pun tak ada belajar jadi ibu hidup je anak.. semua hidupan ada fitrah sendiri.. kata dia  ...

Mungkin ibu tu takut susu tetek dia luak YG boleh mengubah bentuk kopek dia.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 12:34 PM | Show all posts
harap-harap si ibu takde join group wasap sohai... tiberrr
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 15-11-2019 11:44 AM
Biar lah. Ank dia, bkn ank iols. Kalau mak mertua dia yg buat mohon jgn balik kg. Menyampah org tua  ...

Masa anak iols admit sebab sepsis..
Ada kat katil depan iols anaknya kena meningitis..
Sangat terus..sawan semua
Sebab apa?
Sebab mak mertua dia bagi susu kambing direct ke baby
Hanatttt...mak baru bersalin seminggu...dah masuk balik sebab anak kena sawan
Kononnya susu kambing ubat.sakit kuning oiiii
Menangis nangis mak dia sampai doc pakar dtg pujuk sebab anak dia kena amek air tulang belakang
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito replied at 15-11-2019 12:19 PM
Mungkin ibu tu takut susu tetek dia luak YG boleh mengubah bentuk kopek dia.

Hahahaha
Nnt bapak x suka sebab melendut
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 12:54 PM | Show all posts
shernazz replied at 15-11-2019 12:37 PM
Masa anak iols admit sebab sepsis..
Ada kat katil depan iols anaknya kena meningitis..
Sangat te ...

ya Allah
susu kambing fresh ke neneknye bagi??
memang kena jangkitan kuman laa
aiyoooooo
kalau bagi karihome rsnye xde masalah

giler laa...

sakit kepala sy bc ni
dgn bg anak baru lahir minum air mineral lg
apa jadi dgn wanita jaman now??
berpendidikan tinggi tp ilmu parenting punaahh


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.845896s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list