Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2546
View
26
Reply

E-Wallet: Apakah Kelebihannya Dan Patut Tak Download?

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-11-2019 10:19 AM | Show all posts |Read mode


Pernahkah anda alami situasi di mana duit di dalam dompet anda tidak mencukupi untuk membayar barang-barang yang anda sudah letak di kaunter bayaran? Malah, di saat genting sebegitu, kad kredit atau debit pula tertinggal di rumah? Sambil anda tergopoh gapah mencari penyelesaian, terdengar pula orang di belakang berkata Kenapa lambat sangat orang depan ni? Saya fikir ramai yang pernah alami situasi sebegini dan saya faham jika anda ingin sorokkan muka sahaja pada masa itu. Tidak perlu bersusah payah lagi, pernah dengar tentang e-wallet?


Perkhidmatan e-wallet atau dompet digital telah berkembang pesat sejak beberapa tahun yang lepas dengan lebih daripada 40 lesen e-wallet telah dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia. Ianya antara inisiatif bank negara untuk mengubah Malaysia sebagai negara tanpa tunai atau cashless nation menjelang tahun 2020 dengan pembayaran mudah alih.






Kelebihan E-Wallet
Menurut Wikipedia, dompet digital merujuk kepada peranti elektronik atau perkhidmatan dalam talian yang membolehkan seseorang membuat urus niaga secara elektronik. Ini termasuk membeli barangan secara dalam talian melalui komputer atau telefon pintar. Akaun individu juga boleh disambungkan dengan e-wallet tersebut.


E-wallet kini semakin diterima sebagai pilihan pembayaran yang efisien dan telah digunakan secara meluas di serata kedai runcit, kedai makanan & minuman, pasar raya, dan juga vendor-vendor kecil di seluruh Malaysia. Justeru itu, sekiranya anda masih baru dengan e-wallet, saya akan kongsikan 5 kelebihan menggunakan dompet digital.








Jejak Perbelanjaan
Apabila anda membuat sesuatu pembayaran, e-wallet tersebut akan simpan segala rekod perbelanjaan anda di bahagian history. Oleh itu, anda tidak perlu lagi risau untuk mengingati atau tertanya-tanya akan kemana duit anda telah menghilang atau berapa banyak anda telah berbelanja dalam seminggu atau sebulan. Semua rekod perbelanjaan anda kini dibuat secara automatik. Senang bukan? Tidak perlu lagi anda membazir kertas dan bersusah-payah menulis rekod setiap kali anda berbelanja.








Kawal Perbelanjaan
Dengan menggunakan e-wallet, anda boleh mengawal perbelanjaan anda dengan menetapkan jumlah amaun tambah nilai mengikut keperluan peribadi. Tidak perlu lagi untuk risau akan berbelanja melebihi had peribadi yang telah ditetapkan. Cara ini sesuai untuk individu yang sering lupa diri apabila berbelanja, terutamanya ketika gaji bulanan baru dikreditkan ke dalam akaun bank.










Peringatan Pembayaran
Sering terlepas akan tarikh pembayaran untuk segala macam langganan bulanan anda? Atau sering dikejar oleh tuan rumah untuk bayar sewa? E-wallet boleh menjadi pembantu peribadi anda. Pengguna hanya perlu tetapkan pembayaran secara auto atau auto pay dan e-wallet anda akan tolak bil berkenaan bagi pihak anda. Tetapi bagaimana pula kita nak jejak segala bil yang telah ditolak kalau pilih pembayaran secara auto? Ha, kesemua bil tersebut boleh disemak di bahagian history e-wallet!




Nikmati Pelbagai Diskaun
Ya! Jika anda memuat turun dompet digital, pelbagai jenis diskaun menunggu anda. Bukan itu sahaja, tawaran cashback atau balik tunai juga menanti. E-wallet seperti Boost, FavePay, BigPay dan GrabPay sentiasa menawarkan pelbagai cashback dan diskaun menarik yang semestinya akan membuat pengguna mereka tergoda! Inilah yang dikatakan sebagai membeli-belah dengan bijak.






Keselamatan Terjamin
Semasa menggunakan e-wallet, kesemua maklumat akaun peribadi disulitkan kerana nombor akaun bank sebenar anda tidak akan dinyatakan di telefon anda. Selain itu, kata laluan turut diperlukan sekiranya anda ingin melihat atau mengubah maklumat akaun, membuat pembelian atau transaksi ke mana-mana perkhidmatan. Tambahan pula, anda tidak perlu risau akan kehilangan dompet atau terlupa untuk membawa kad anda ketika berada di luar. Top up saja dompet digital dan teruskan pembayaran dengan mudah.


Sebaik sahaja anda mula menggunakan e-wallet, anda tidak perlu lagi dompet anda itu. Hanya perlu bawa smartphone peribadi anda sahaja! Terdapat banyak pilihan e-wallet, yang mana satukah pilihan anda?


Sumber: Jobstore
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 10:32 AM | Show all posts
satu2nya x best....xsma reader boleh bc ewallet, contoh parking,....even kat tol mines tuh certain lorong still detect touch n go..yg lain2 oke jerrrr
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 10:37 AM | Show all posts
tu la cakap, touch & go nak upgrade tapi tak menyeluruh. dia maybe tengah nego2 dengan parking co.s, plus hiways, on terms to pasang e-wallet reader kat tempat2 tu.. maybe nak share cost tapi these service providers tak setuju. sbb tu lembab sgt nak upgrade kat semua tempat tu.

pastu at the same time dah push sangat semua org tuk pakai apps dia. ntah pape. padahal e-wallet concept dia tu dh elok sgt, memudahkan semua pengguna sangat dah.


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 10:58 AM | Show all posts
ninjago replied at 15-11-2019 10:37 AM
tu la cakap, touch & go nak upgrade tapi tak menyeluruh. dia maybe tengah nego2 dengan parking co.s, ...

pas tuh plus pun sibuklah ttp tmbh nilai kat highway....
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 11:06 AM | Show all posts
alahh.. bace benang ni baru teringat lupa nak bayar pakai e wallet kat speedmart tadi
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau memudahkan apa salahnya
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 01:59 PM | Show all posts
Cuci Tilam

Terima Kasih atas perkongsian
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 02:41 PM | Show all posts
masalah di msia nie mcm2 e wallet nak kena... kenapa tak pakai hanya 1 e wallet jer...

aku dah ada 3 e wallet... sarawak pay, grab pay dgn boost...

blm lagi e wallet shoppee pay dgn big pay
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 12:09 PM | Show all posts

satu benda aku tak faham kenapa nak ubah negara jadi cashless..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 12:10 PM | Show all posts
leylapple replied at 19-11-2019 02:41 PM
masalah di msia nie mcm2 e wallet nak kena... kenapa tak pakai hanya 1 e wallet jer...

aku dah ad ...



semua bisnies sis...its about money money


Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 04:11 PM | Show all posts
patut pakai ewallet sebab sekarang orang yang takde access kat kad kredit pun boleh jimat. Aku pakai online banking/debit kad , sekarang pape aku bayar aku kaut poins - poinst tu aku tukar jadi cashback. Sama kelebihan mcm kad kredit tapi takde hutang la..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 06:33 PM | Show all posts
mohabbatein replied at 21-11-2019 12:09 PM
satu benda aku tak faham kenapa nak ubah negara jadi cashless..

Pengunaan mesin sepenuhnya jadi tak perlu guna tenaga kerja manusia jimat kos pengurusan buat mereka terutama buat syarikat
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 06:42 PM | Show all posts
boost tu dah tak guna
sejak tukar instant cashback kepada sistem coins tu
malas da nak guna
makin sikit jela dapat cashback
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 09:45 PM | Show all posts
leylapple replied at 19-11-2019 02:41 PM
masalah di msia nie mcm2 e wallet nak kena... kenapa tak pakai hanya 1 e wallet jer...

aku dah ad ...

Tak pe la, bende masih fresh, last - last nanti orang cari ewallet yg paling best gak... paling byk benefit utk pengguna...contoh nye boost 😁..


Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 04:37 PM | Show all posts
www.thecuci.com  Boleh mempercepat proses pembayaran . Terima kasih untuk artikel yang membantu meningkatkan kesedaran masyarakat .
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 10:56 AM | Show all posts
Edited by chocolatedechat at 2-12-2019 10:58 AM
renko replied at 26-11-2019 06:42 PM
boost tu dah tak guna
sejak tukar instant cashback kepada sistem coins tu
malas da nak guna
Sebab dia guna sistem loyalty kan skrg, kira level lagi tinggi, lagi byk laa coins tuu dalam shake.. Pastu kan coins tu boleh redeem ewallet cashback.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 12:20 PM | Show all posts
Debit kad yg ada sekarang ni tak boleh pakai ke? I prefer debit card than the e-wallet ni. E-wallet ni mcm kita dh park duit dlm tu dan hanya boleh belanjakan duit tu melalui e-wallet tu, what happen kalau terdesak nak guna cash?
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
I ada boost, tng, grab.
Best uolss.
Dok kutip cashback je.
Tng bulan ni banyak dapat cashback.
So wajib guna dekat speedmart, guardian, shell dan diy.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 26-11-2019 06:42 PM
boost tu dah tak guna
sejak tukar instant cashback kepada sistem coins tu
malas da nak guna

Boost tu ok je points.
I redeem dalam rm60-90 rewards boost wallet sebulan.
Lago untuk dari shake dedulu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2019 04:40 PM | Show all posts
emelia1509 replied at 2-12-2019 11:47 PM
Boost tu ok je points.
I redeem dalam rm60-90 rewards boost wallet sebulan.
Lago untuk dari shak ...

spend byk ok la kot
ntah mls da guna
da uninstall
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.111709s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list