Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2962
View
60
Reply

Solat Macam Mana? Nah Alif Satar Kongsi Video Solat Semasa Perlumbaan Ironman Langkawi 2019

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-11-2019 10:34 AM | Show all posts |Read mode
Baru-baru ini ini, Alif Satar, 29, atau nama sebenarnya Muhammad Alif Mohd Satar telah menyertai acara Ironman Langkawi 2019 dan berjaya menamatkan perlumbaan dengan catatan masa 15 jam, lima minit dan 49 saat.













Namun, ada netizen mempersoalkan bagaimana Alif menunaikan solat jika mengambil masa 15 jam di acara tersebut. Alif sebelum ini pernah memaklumkan pihak penganjur ada menyediakan tempat khas untuk umat Islam menunaikan kewajipan mereka.









Terkini Alif menerusi laman Instagram miliknya, beliau telah memuat naik satu klip video yang menunjukkan beliau mengambil wuduk dan menunaikan solat di 'checkpoint' perlumbaan.




  



Perkongsian itu sekali gus menjawab tanda tanya pertikaian netizen sebelum ini. Menurut Alif lagi, perkongsian itu juga bagi membuktikan solat itu mudah dan boleh dilakukan di mana sahaja dalam apa cara sekalipun.








"Sejak buat perjalanan Ironman Langkawi 2019 di Youtube, ramai mengikuti perkembangan ini. Dalam masa sama, saya mahu beri inspirasi kepada orang ramai.

"Apabila timbul persoalan macam mana dengan solat, saya berasakan perkongsian ini sedikit-sebanyak membantu mereka yang ingin menyertai acara ini.

"Mungkin mereka bertanya sebab tak tahu. Bagi saya, tak perlu risau atau takut nak masuk terutama memikirkan bab solat.

"Solat itu mudah. Alhamdulillah, tempat perlumbaan ini menyediakan tempat untuk solat. Tinggal lagi kita kena bijak cari masa," katanya memetik laporan Harian Metro.


Menurut Alif lagi, perkongsian ini bukan untuk menunjukkan dirinya bagus tetapi bagi menjawab persoalan yang ditimbulkan.


Untuk video penuh keseluruhan perlumbaan, peminat boleh menontonnya di Saluran Youtube Alif Satar. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Komen cara solat pls  ....... Hehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 10:40 AM | Show all posts
good for you Alif
tapi kesian kat hangpa disebabkan umat netizen ni habis semua benda nak kena justify ...
akai ada tapi malas nak pikiaq!
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 10:48 AM | Show all posts
satgi ada pulak yg komen...ehh kat tgn tu ada tulisan, air tak tembus ke kulit...bla..bla..gitu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
makin lazat dia ni..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:02 AM | Show all posts
yg komen pasal solat tu... cukup solat ke 5 waktu tiap hari... aliff ni nasib laa ade org curi2 amik video dia solat jd bukti... kalo xde video makin panjang meroyan tukang komen tu.. sedangkan kalo tinggal solat pun bole qada solat.. islam itu mudah yg payah si mulut2 berlagak alim..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
sampai kena tunjuk gambar nak justify aduhh

tapi on the positive side, sapa yg ragu2 nk join event panjang mcm ni takut tinggal solat so sekarang takde baru tau takde isu miss solat
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:11 AM | Show all posts
sibuk nye nak tau org tu solat ke tk...
semua nk kena justify canang satu donia baru netizen puas ati gaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:28 AM | Show all posts
positive side at least bagus la pasni sapa2 join ironman xperlu nak culas bab solat sbab dah ada kemudahan gittuhh
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:34 AM | Show all posts
Rasa dia memang nak documented his journey.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Mujur la yg tanya tu tanya alif.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 11:52 AM | Show all posts
Good sharing ni bagi mereka yg tertanya2
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:03 PM | Show all posts
good job alif. x sia2 aku minat  ko.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:05 PM | Show all posts
entahlaa kadang2 yg komen tu pun belum tentu boleh jaga solat
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:06 PM | Show all posts
padan la muka yg start tya soalan aritu, haa kau siap video n gambo lagi sbgai bukti.
kalau dlm court kalah dah kes kau ni dik! dah tu yg brtya tu solat perfect kaa?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:15 PM | Show all posts
sebak tau tgk video dia yg part 3 tu... mmg kena mental kuat kan nak masuk race mcm ni... lepas tu lagi sebak bila aliff dah sampai peluk ibu ayah dia... pastu masa dia call wife dia... huhu nangis tgk... nampak la aliff sayang giler dgn wife dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:22 PM | Show all posts
bagusnya dak alip ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib baik iols dah minat uols.. Keep it up.. Jgn ado gossip yg busuk..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 12:50 PM | Show all posts
Macam dia komen juga la. Kalau nak solat, tak kira di mana pun buleh dalam apa keadaan kita akan usaha. Kalau tak nak. Lalu depan masjid waktu dah masuk pun x akan solat.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
sometimes I rs alip ni sk showoff tp atleast org luar blh la tau psl solat dlm event dgn adanya vid dr alip nih. n still nama alip disebut2 sbg lelaki yg soleh n syg fml.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.264020s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list