Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
958
View
16
Reply

"Menakutkan!" - Alor Setar Jadi Pulau, Muar Tenggelam, KLIA Tepi Laut Pada 2050

[Copy link]

Author: akubujang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-11-2019 12:18 PM | Show all posts |Read mode
Isu alam sekitar sekarang memang jadi bualan hangat. Banyak isu berlaku daripada pencemaran plastik dalam laut sehinggalah kepupusan binatang dan tumbuhan. Tetapi, yang paling menakutkan adalah isu pemanasan global yang menyebabkan suhu bumi naik dan ais di kutub mencair sehingga menyebabkan peningkatan air laut.


Isu ini besar sebab kesannya dijangka wujud dalam tempoh yang kebanyakan kita akan rasa. Kajian dikeluarkan oleh sekumpulan penyelidik Rutgers University menunjukkan kebanyakan tempat di dunia akan terjejas.


Memandangkan Malaysia adalah semenanjung dan pulau, negara kita memang terdedah kepada risiko tenggelam kawasan kerana air laut naik.


Apa nasib Malaysia pada 2050? Foto: Google




Menurut kajian itu, antara negeri yang akan ditenggelami air laut adalah Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Terengganu, Pahang, Kelantan dan Sarawak. Sembilan negeri dalam Malaysia!


Alor Setar jadi pulau. Foto: Google




Pada 2050, dijangkakan Alor Setar akan jadi pulau, kawasan Parit Buntar hingga ke Taiping tenggelam, Lebuh Raya Utara-Selatan Tenggelam, Bagan Datoh, Teluk Intan dan Kuala Selangor lenyap terus.


Pelabuhan Klang tenggelam dan Shah Alam akan bertambah kecil. Malah, KLIA ketika itu terletak berhampiran pantai.


Pelabuhan Klang tenggelam. Foto: Twitter




Selain itu, Muar di Johor juga akan tenggelam. Begitu juga dengan Pekan, Pahang.


Terengganu jadi pulau. Foto: Twitter




Manakala, Kuala Terengganu dan Kuching, Sarawak akan mengecil dan hanya menjadi kumpulan pulau.


Pekan tenggelam. Foto: Twitter





Semua ramalan ini dilakukan berdasarkan model terkini peningkatan aras laut dan pemanasan global yang tepat. Tak lama lagi, 2050! Ke manalah kita hendak pergi kalau ia benar-benar berlaku?


Menakutkan!  - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by TravellingBear at 7-11-2019 12:40 PM

Eh thread dah ada...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
KLIA tepi pantai..boleh feeling2 mcm kat venice..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 01:07 PM | Show all posts
simpan lah duit..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambung thread yg sedia ada la.. Kan dah ada..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 01:48 PM | Show all posts
biar betul ni...alahai cmne ek..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Abis tu singapore jd tukun terus ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 02:02 PM | Show all posts
masa tu kete terbang dh wujud belum ek
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 02:34 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 7-11-2019 01:59 PM
Abis tu singapore jd tukun terus ke?

dahtu alep ajis camne?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 02:35 PM | Show all posts
guna alat tepat ye.. tapi kuasa Tuhan xde yg tau..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 02:57 PM | Show all posts

now baru i paham awat la menteri2 sibuk nak buat keta terbang..boleh selamatkan diri kalau malaysia tenggelam..dah tahap futurist menteri2 kita ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
suka gila kalau topik macam ni buat otak berfikir dari baca gosip ntah pepe {:run
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 10:39 PM | Show all posts
thanks for the info
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 10:40 PM | Show all posts
X apalah sebagian Tanah Melayu hilang ... yang paling penting Bangsa Melayu jangan ikuit musnah  menghilang ....
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
dah gitu jual rumah harga yahudi mabuk ... kan nak tenggelam..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Nice! Iols harap xyah 2050 la cepatkan sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Padan la dgm muka ngkaw. Sebok tarah bukit buat kuari, jual pasir. Pukimak punya bisnesnan sengkek cina. Babi punya org politik melayu. Fuk you
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.123988s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list