Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9919
View
409
Reply

Dengan Gaji RM500, Wanita Ini Kongsikan Bagaimana Dia Urus Kewangan

[Copy link]

Author: hafiz.ahmad       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-9-2019 08:46 AM | Show all posts |Read mode
Modal untuk berkahwin semakin lama semakin mahal, sehingga ada yang berpendapat jika si lelaki masih tidak mempunyai simpanan yang mencukupi, mereka tidak digalakkan untuk berkahwin. Namun, ada juga mereka yang berpendapat bahawa rezeki pasti akan tiba selepas berkahwin, meskipun semasa berkahwin itu status kewangan si suami dan isteri masih tidak stabil.


Lain pula yang terjadi bagi seorang wanita ini, Nur Ami Roslee yang berkongsikan bagaimana dia dan suami berjaya menguruskan keluarga yang mempunyai dua anak dengan hanya gaji RM500.



Sumber Gambar: FB Nur Ami Roslee



Menurut Ami, dia seorang suri rumah manakala suaminya pula mengajar di tahfiz dan tukang azan di masjid. Meskipun gaji suaminya nampak tidak cukup untuk menampung mereka sekeluarga, Ami merasakan bahawa perbelanjaan mereka sekeluarga sudah lebih daripada cukup.


"Gaji kecil tapi jika ianya berkat dan datang dari sumber yang halal, nikmatnya tak terhingga", tambah Ami.







Ami turut berkongsikan majlis nikahnya yang hanya memakan modal sebanyak RM500. Menurutnya, meskipun ada mulut-mulut jahat yang merendahkan suaminya, dia tidak menghiraukan mereka.



Sumber Gambar: FB Nur Ami Roslee






Statistik menunjukkan masalah kewangan merupakan salah satu punca utama berlakunya penceraian di Malaysia. Bagaimana sesebuah keluarga itu mahu kekal harmoni dan bahagia jika kewangan mereka tidak stabil. Namun, jika kedua-dua pasangan bijak dalam berbelanja dan disiplin dalam menabung, pasti tiada masalah buat mereka.


Jadi pada pendapat anda berdasarkan isu di atas, perlukah pasangan yang mahu mendirikan rumah tangga mengukuhkan dahulu kewangan mereka ataupun mereka boleh bersusah-susah dahulu dan mengumpul duit selepas berkahwin? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Duda ka janda, tup2 anak dah sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
aik baru kahwin anak dah dua?....
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
bagus la... berbelanja ikut kemampuan.. yg jadi susah hidup tu bila hutang lebih dr kemampuan
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Senang nye jadi lelaki.. duda gaji rm500 pon ada yang mauu
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam tak logik ja..rumah sendiri Ka?
Minyak kereta rm200 sebulan gerak p mana ja? Tol tak bayaq Ka? Bil letrik Tu aii ok ja sbb tau rumah dia Ada basic TV..peti ais ja tapi xlogic income rm500 Ada extra income tak declared NI. SPRM sila siasat!
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:24 AM | Show all posts
Diorang ni tak payah bayar duit rumah dgn kereta ke. Macam confuse
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
ffbeauties replied at 16-9-2019 09:17 AM
Senang nye jadi lelaki.. duda gaji rm500 pon ada yang mauu

Tp klu iols nk duda pn biar lh gaji 5k... lg2 klu duda ada ank..tu pn ntah2 nk dpt sebulan 3,4ratus pn blum tntu
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm tak logik je tpi kalau btul alhamdulillah la
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:30 AM | Show all posts
rasanya haritu kat sini gak, tepek kisah camne dia kawen dengan rm500...

aku tak menidakan keberkatan gaji, cuma kena la declare betul2...  dia ni ada buat online business gak...  pastu suami dia ada mengajar budak tahfiz tiga orang  gak...  dan kebiasaannya tahfiz ni selalu dipanggil event dan diberikan sedekah...

declare la semua tu dengan ayat yang menampakkan betapa murahnya dan mudahnya dapat rezeki bila dekat denganAllah swt...  bukan ayat konon2 terrer beno la boleh hidup ngan rm500, seumpama nak cakap orang gaji lebih besar tak berkat...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:31 AM | Show all posts
aechae replied at 16-9-2019 09:26 AM
Tp klu iols nk duda pn biar lh gaji 5k... lg2 klu duda ada ank..tu pn ntah2 nk dpt sebulan 3,4ratu ...

dia janda kawen bujang...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Memanglah gas tak pernah habis spjg kahwin. Kau baru kahwin 5 bulan. Kutuk kang marah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Kelmarin tips nak gemukkan badan, semalam tips nak kurus, harini tips nak hidup dgn 500..
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 16-9-2019 09:31 AM
dia janda kawen bujang...

Oh cmtu klu iols nk yg bujang pn idok lah yg bergaji ratusan gini...koman2 pn kna setara gaji iols gtu...realistik lh kn
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Apahal cite tetibe lam dompet ada duit? Xlogic lgsg
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:42 AM | Show all posts
aechae replied at 16-9-2019 09:36 AM
Oh cmtu klu iols nk yg bujang pn idok lah yg bergaji ratusan gini...koman2 pn kna setara gaji iols ...

Bujang bergaji 3k ni realistik atau x?

Comments

amboi abang kemain hehe  Post time 16-9-2019 03:31 PM
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak percaya. Nampak sangat ada duit tepi
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols bukan tak percaya keberkatan rezeki.. tapi itulah zaman sekarang ni, semua benda harus dibayar dengan duit. Suami sheols kan mengajar budak2 tahfiz dan tok bilal. Mesti ramai yang suka sedekah kan. Itu yang duit cam beranak tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
harapnya si laki bini ni tak duduk rumah mak ayah.dan mak ayah yang keluar segala duit dapur bayar rumah duit belanja cucu.tak logik laki bini plus 2 anak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
bezita60 replied at 16-9-2019 09:33 AM
Memanglah gas tak pernah habis spjg kahwin. Kau baru kahwin 5 bulan. Kutuk kang marah..

rumah aku 3 bulan tukar baru, dok bertiga jer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.102307s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list