Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1100
View
30
Reply

"Ayuh! Halakan Kipas Ke Indonesia 16 September Ini 'Halau' Jerebu"- Pemuda Tular Bagi Idea Pelik

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-9-2019 11:12 AM | Show all posts |Read mode






Masalah jerebu yang berlaku saban tahun ini seakan tiada penyelesaiannya. Kedua-dua pemimpin negara Malaysia dan Indonesia seakan berpeluk tubuh tanpa menghiraukan konflik yang melanda rakyat jelata. Jadi, terpaksalah masing-masing mencari langkah sendiri untuk mengelakkan jerebu ini.


Menariknya, seorang pengguna Twitter, Farhan mencadangkan idea di luar kotak yang terasa bodoh mendengarnya buat pertama kali, namun ianya berjaya membawa mesej sarkastik kepada rakyat kedua-dua buah negara.


Dia menyarankan semua rakyat Malaysia membawa kipas ke luar rumah lalu memasangnya dengan menghalakan arah ke Indonesia. Jika majoriti melakukannya, maka ia mampu 'menghalau' jerebu itu kembali ke tempat asalnya. Lebih hebat, tarikh yang dicadangkan ialah pada Hari Malaysia, 16 September, isnin minggu hadapan.


Mungkin ia idea mengarut namun ternyata ia mendapat sambutan ramai warganet yang turut menyahut cabaran tersebut.



Kredit foto: Twitter


Terinspirasi dengan karya Datuk Lat, Farhan menjelaskan yang ideanya itu adalah simbol protes yang juga membuktikan rakyat marhein mampu bertindak menyelesaikan masalah.



Kredit foto: Twitter


Apa yang ironinya ialah kartunis Lat sendiri pernah melukis komik bagi menggambarkan situasi jerebu sebenarnya berlangsung sejak Perdana Menteri, Tun Mahathir menjadi PM yang keempat lagi, sekitar 1990an. Ideanya ialah memasang kipas besar pada Menara Kuala Lumpur bagi menangani masalah jerebu.



Kredit foto: Twitter


Cadangan luar biasa tersebut mendapat sambutan warganet yang dikomen juga secara sarkastik.






Jika ada yang masih ragu-ragu dengan idea tersebut, mungkin perlu bersetuju apabila ianya turut mendapat perhatian stesen televisyen NTV7 dalam slot berita utamanya.







Seronok melihat apabila masing-masing nampak bersungguh-sungguh untuk bertindak pada tarikh keramat tersebut. Jadi, apa kata anda? Mahu halakan jerebu kepada Indonesia 16 September ini? - CARI





Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
knp tak balas bakar hutan kat johor je biar indon rasai kene jerebu dari jiran pule
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:28 AM | Show all posts
hoztu replied at 12-9-2019 11:22 AM
knp tak balas bakar hutan kat johor je biar indon rasai kene jerebu dari jiran pule

hoiii kg aku tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:43 AM | Show all posts
Kedua-dua pemimpin negara Malaysia dan Indonesia seakan berpeluk tubuh tanpa menghiraukan konflik yang melanda rakyat jelata


nyatanya kebodohan itu berjangkit.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:47 AM | Show all posts


ler Indon pun apa kepayah nar nak settle benda ni?

Kan ke dkt Indon ada sorang budak boleh panggil hujan turun dan angin taupan beliong?

Ni ha budak ni .. click link youtube

https://www.youtube.com/watch?v=TC_QAHTqyeI
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:49 AM | Show all posts
Arah tiupan angin sedang bergerak dari sana ke sini pakai kipas macam tu mana nak jalan
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:50 AM | Show all posts
apasal menteri hijau sunyi sepi saja ?
sedara mara hang owned hutan yg kena bakat kat sana ka?
tiap tahun korang hantar jerebu
ingat kami suka ka?

mangkuk hayuun betul
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:51 AM | Show all posts
hehe dia tiru american tu time hurricane ape ntah

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 11:55 AM | Show all posts
suruh indon yg ramai2 kat msia ni tiup2 sekali..drg ramai kan..boleh tu halakan balik jerebu ke sana
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk windly angin bukankah dari selatan
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan lah ikut bod** hendon tu

Kipas lama boleh join x
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:22 PM | Show all posts
sarkastik bener hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:38 PM | Show all posts
idea bodoh bkn kaleng2 ni...

usb mini fan bley join x?

usb mini fan.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:57 PM | Show all posts
aku pernah terfikir idea ni cuma tak terjemah dalm socmed sbb alhamdulilah aku berfikir semula yg ianya bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:00 PM | Show all posts
lepas tu indonesia pasang kipas halakan ke malaya pula....stupid...ini yg buat thanos nak petik jari ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:25 PM | Show all posts
Iolls mudah terhibur dgn tweet ni semalam. Syukur ya ramai ramai yg reply tweet tu semua faham joke.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:44 PM | Show all posts
kalau boleh lama dah buat..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 03:44 PM | Show all posts
ok onz!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 04:08 PM | Show all posts
makcik pun onz la.. nnti makcik cari kipas berdiri satu. sbb anak makcik dah la prem. bila jerebu ni makin menjadi2 semput dia.. last year sampai admit hospital. mmg tetibe rasa nak bom negara jiran..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
A very very genius idea....inilah bukti kehebatan pemikiran dan penalaran umah suchi mulia perkasa cerdik pandai Melayu yang tak tandingannya di seluruh dunia.  
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
4.975239s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list