Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3767
View
88
Reply


Penceramah Kursus Kahwin Dikritik Buat Lawak Lucah dan Gagal Capai Objektif

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2019 11:13 AM | Show all posts |Read mode
Seorang pengguna Twitter bernama Farhana menyatakan perasaan terkejutnya ketika menghadiri sebuah kursus wajib pra-perkahwinan yang bertujuan untuk mengajar bakal suami-isteri tentang tanggungjawab pasangan dalam rumah tangga.







Kredit foto: Twitter









Menurut Farhana, penceramah itu beberapa kali membuat kenyataan yang disifatkannya tidak bersesuaian dengan kelayakannya sebagai seseorang yang mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana dan PhD dalam bidang agama.







Kredit foto: Carian Google







Antara kata-kata yang kononnya diutarakan oleh penceramah itu ialah 'normal bagi suami untuk mendera wanita, tapi wanita mendera lelaki itu tak normal'.




Kredit foto: Twitter



Kredit foto: Twitter









Farhana juga mengatakan beliau tidak bersetuju dengan kenyataan penceramah bahawa satu-satunya tanggungjawab suami kepada isteri ialah nafkah batin, sedangkan isteri mempunyai banyak tanggungjawab lain antaranya setia, terutamanya dalam memenuhi tuntutan batin suami.







Kredit foto: Twitter







'Penceramah itu juga mengatakan wanita perlu bersedia memberikan nafkah batin kepada suami, bila-bila masa dan di mana-mana sahaja, malahan penceramah banyak mengeluarkan lawak berunsur lucah tentang lubang vagina wanita mana lebih ketat' tambah Farhana lagi.





Kredit foto: Twitter










'Para isteri, jika ibu kamu nazak dan suami tak bagi balik rumah, kamu mesti taat, jika suami hendakkan anak 12 orang, kamu perlu berikan kepadanya, kerja lebih masa sikit' kata penceramah itu lagi.









Kredit foto: Twitter









Pendedahan Farhana mengenai kegagalan penceramah tersebut menyampaikan silibus dengan berkesan menyebabkan beberapa orang netizen turut berkongsi pengalaman yang ada.





Kredit foto: Twitter








Malahan ada yang memberikan cadangan supaya sudah sampai masanya pengisian kursus kahwin dikaji semula kerana kegagalan sesetengah penceramah untuk memberikan fokus kepada objektifnya.







Kredit foto: Twitter







Bagaimanapun, Farhana dan netizen memberikan pencerahan bahawa ini hanya berlaku di beberapa penceramah dan bukan melibatkan semua. Ramai lagi penceramah yang memberikan pengisian yang berkesan. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:16 AM | Show all posts
lodge a complaint la farhana...sembang dlm twitter takde hasil...itu pun kalau your complaint is taken seriously...knowing the 'lembabness' of bumiputra institution in taking action

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 11:18 AM | Show all posts
Paling meluat penceramah atau speaker tak ikut silibus, dua jam pong pang benda lain, topik ke mana
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
bukan takat penceramah kursus kawin je, ustaz kt sekolah pun ramai melucah
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
iyolah pahana oii. ustaz tu miang whislt kau pun mengeyam dengan boifren tu takpe yer
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:24 AM | Show all posts
konon nak melawak tapi lawak sampah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
kita harusla kembali ke ajaran islam yg sebenar..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Patut buat asing2 ikut jantina..br blh ckp lebih2
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Drpd dulu sejak azali mmg byk kelucahan jek kursus nikah ni. Org lain yg nak kawen org lain lak yg hyper . Sapa dulu2 pernah gi kursus nikah dgn arwah ustaz sulaiman endut??
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
encikWawad replied at 11-9-2019 11:21 AM
iyolah pahana oii. ustaz tu miang whislt kau pun mengeyam dengan boifren tu takpe yer

Aik? Apakah punya komentar ini?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:37 AM | Show all posts
asal x voice out masa kursus...by the way ko nk kawin ngn bangsa mamak dess makhamah ke yg smpai naik Melayu2 ni? jngn bangsa la....aku jd pairoparia msuk twitter reply tweet2 poyo ko bru tau...jai hind!!!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:42 AM | Show all posts
Menyampah betul dengan lawak lucah dan double meaning ni..
sangap sangat ke?
aku selalu fikir yang suka dok buat lawak macam ni sexual life dia x fulfill
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:44 AM | Show all posts
orang zaman skang.....media sosial bukan tempat nak bagitahu masalah....cari n buat laporan di tempat yg sesuai....kekadang kita seumpama membuka bedung di dada sendiri....islam mengajar kita untuk membaiki...bukan untuk merosak...renung2kan....& selamat beramal.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:47 AM | Show all posts
encikWawad replied at 11-9-2019 11:21 AM
iyolah pahana oii. ustaz tu miang whislt kau pun mengeyam dengan boifren tu takpe yer

eh ape kena mengena?

dia ckp isu lain, u hentam isu lain ape kes??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:49 AM | Show all posts
dia sembang kat twitter tu sebab dia nak tahu ni normal ke tak kan..?

semua orang experience denda sama or just dia

takgittew

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
She should lodge a formal complain on this particular penceramah, bukan takat viralkan je. Nak viral pun, buh nama penceramah tu sekali. Biar semua orang tahu how disgusting that person is. Kalau general, tak adil pula pada penceramah2 lain yang buat kerja betul2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:08 PM | Show all posts
Awat teruk naw la ni
zaman 90 an dulu kursus kawin under JAIS di buat di masjid2
siap tidur 3hr 2 mlm.. berqiamulail solat tasbih lg, ujian dan test bacaan Al Fatihah setiap orang
memang payah nk dapat sijil tapi Alhamdulillah sampai la berguna ilmunya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:09 PM | Show all posts
setuju sgt.. g kursus kawin ustaz ustaz bengap ni asyik cerita pasal beromen jeeee.. mcm babi.. muke ustaz ustaz ti kalau stok hensem mcm stok pelakon holuwood takpela jugak..ni masing masing muke hensome lagi ikan kering.. sambil buat lawak lucah tersengih segih mcm lelaki gile seks....geli  dohhh
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:27 PM | Show all posts
orang lain yg nak kawen ustad pulak yg kegersangan. lubang bini dia x cukup ketat ka sibuk pasal lubang pompuan lain
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:30 PM | Show all posts



apa punya jawapan.


it should be janda.

why?

she knows what to do.








lobai kasibiman,
Kolej ke-5
Madarasahtul Munakahat Al-Zakaria,
Sudan Darul Wakanda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.120390s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list