CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5556|Reply: 32

Baru tahu fungsi pelekat 'Baby on Board'

[Copy link]
Post time 5-9-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Setiap kali menaiki kereta di jalan raya pasti anda akan terlihat dibeberapa buah kereta yang terdapat pelekat kuning yang bertulis Baby on Board di cermin kereta.  

Ingat kan fungsi dia untuk memberitahu terdapat bayi didalam kereta tersebut.  

Sebenarnya tidak, fungsi sebenar pelekat tersebut adalah bagi membantu keluarga bayi sekiranya mereka terlibat dalam kemalangan.
Sekiranya ibu dan bapa mereka tidak sedarkan diri dan ambulans pun terus bawa mereka ke hospital dan tak tahu pun ada bayi yang tertinggal di kawasan kemalangan.  

Dengan adanya pelekat ini pihak berkuasa akan terus alert dan cari bayi tersebut.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-9-2019 01:44 PM | Show all posts
vokuru on board maksudnya jangan cari
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 5-9-2019 01:44 PM
vokuru on board maksudnya jangan cari

Hahahahah anti betul chuols dgn vokuro ye hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Camtu tujuannya. Ingatkan untuk timbangrasa penguna jalan raya yg lain...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 03:02 PM | Show all posts
thank you.. baru tau. ingatkan nak alert kan kereta belakang je
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 03:40 PM | Show all posts
Betul tu ramai yang tak tahu tujuan asal kepana pelekat tu digunakan diluar negara dan beranggapan ianya sekadar hiasan atau maksud lain.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 03:42 PM | Show all posts
tempek kat belakang dgn harapan kereta belakang tak cucuk
so boleh la bawa kereta makana angin kat lorong laju sambil makan cekodok.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih info. Baru tau kegunaan sebenar. Ingat nak bagitau ada baby dalam kereta so bawak berhati-hati
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-9-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Oooo.... Selama ni aku salah faham la.
Tq info
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 04:25 PM | Show all posts
meols smpai anak dh 4 tahun ade lg. sbb lekat kt bonet blkg kete. syg plak nk tanggal
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
mizruncing replied at 5-9-2019 04:25 PM
meols smpai anak dh 4 tahun ade lg. sbb lekat kt bonet blkg kete. syg plak nk tanggal

Ha dah tahu fungsi ni letak je terus. Nanti kalau orang tanya tahu lah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Biabetik replied at 5-9-2019 03:51 PM
Oooo.... Selama ni aku salah faham la.
Tq info

Aku pun salah faham memula tapi bila terbaca . Hikhik. Macam tu rupanya. Sesamaa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2019 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Bungaapi replied at 5-9-2019 03:46 PM
Terima kasih info. Baru tau kegunaan sebenar. Ingat nak bagitau ada baby dalam kereta so bawak berha ...

Sesama. Itulah tapi okay jugak tu at least kita tahu ada baby kan. Hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2019 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Melorqe replied at 5-9-2019 03:42 PM
tempek kat belakang dgn harapan kereta belakang tak cucuk
so boleh la bawa kereta makana angin kat ...

Aipp jangan buat camtu yee. Hihi
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq info



Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Tujuan lain adalah sekiranya kereta dengan sign "baby on board" ini dipakir di tempat letak kenderaan seperti shopping mall atau kawasan perumahan. Security guard akan menjenguk ke dalam utk pastikan tiada bayi yg ditinggalkan secara sengaja atau tidak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-9-2019 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
The urban legend comes from this story which surfaced on the internet in 2002: "Some years ago, there was a car crash in Canada. The police located adult and child family members trapped in the crashed car, rescued them and sent them to hospital to recover. The car was towed to an impounding yard, and the following day the police discovered a baby's body, frozen to death but otherwise uninjured under one of the seats."
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Tx good info
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kt mana nk beli pelekat ni ya...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau yg lekat princess on board tu camna lak..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 02:25 AM GMT+8 , Processed in 0.094942 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list