Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11582
View
188
Reply

Yusuf Iskandar Hafal Tentang Planet, Netizen Debat Kerana Kelebihan Berada Dalam Keluarga Berada

[Copy link]

Author: Sarirsa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-7-2019 09:40 AM | Show all posts |Read mode
Anak sulung pasangan Hanis Zalikha dan Hairul Azreen, Yusuf Iskandar sudah lama mendapat tempat di hati rakyat Malasyis kerana keletahnya yang comel dan menghiburkan.







Baru-baru ini tular video Yusuf Iskandar menerangkan nama-nama planet dalam cakerawala dan informasi terperinci mengenainya.


Ramai netizen kelihatan kagum dengan kemampuan kanak-kanak kecil itu untuk menghafal dan menghadam kesemua maklumat itu tanpa cela.






Kredit foto: Twitter



Ada netizen yang menambah bahawa tak salah menjadi suri rumah tapi biarlah yang berpelajaran agar dapat meluangkan lebih masa untuk mendidik anak-anak dengan jayanya.



Kredit foto: Twitter


Pun begitu, netizen lain menambah bahawa Yusuf pantas belajar kerana dia mempunyai kelebihan dalam mendapat kemudahan kerana berasal daripada keluarga yang berkemampuan.



Kredit foto: Twitter



Apa pula pendapat anda? -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:01 AM | Show all posts
pada pendapat saya pepatah
like father like son will not
possibly apply to this family..

sekian..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Well done Yusuf....good job Hanis and Hairul. Sebenarnya tak perlu jadi org berada pun utk educate anak...tapi bila berduit tu satu kelebihan lah. I know one Indian family, suami kerja jual cecair cuci cermin kereta jer...tapi dia gunakan money yg dia ada utk educate the two sons. Pergi kerja pakai motor jer dan family car cuma an old proton saga. Both husband and wife tak educated. Tapi pelajaran anak2 dia bagi top priority. Che ta jauh lagi berduit kalau nak dibandingkan dengan family India tu...tapi ecah duk lah ulang alik ke kedai emas. Che ta boleh lah slow2 contohi  Hanis ni....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:14 AM | Show all posts
takpela.good job keep it up.asalkan jangan lembam macam appa sudah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Its all depends dgn upbringing dan parents awareness jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandainya yusuf..
Budaknya tertib jugak
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:23 AM | Show all posts
aku suka tgk anak yasmin hani yg sulong
pandai heols hafal suma bendera luar  negara
dah la bijak muka mix kokosen cina
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesimpulan i tgk, org bodoh & miskin mmg akan trigerred bila ckp benda betul. Common phrase kan ada dgree tp jd surirumah then yg xde dgree akan start justify xde dgree pon xpe, yg penting educated

Zmn skg yg ada degree / master /phd mcm kene buli dgn yg education lg low. Degree holder buli master graduates dgn ayat dpt master pon xde kerja gaji rendah yg xde apa2 education paling teruk - aku spm je pon tp lg kaya dri yg ada master. Pffftt
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
MentariSenja replied at 18-7-2019 10:14 AM
Well done Yusuf....good job Hanis and Hairul. Sebenarnya tak perlu jadi org berada pun utk educate a ...

Che ta degree pon xde kan? I think kene ada both? Slh sorang parent ada dgree combine with access / money
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
MentariSenja replied at 18-7-2019 10:14 AM
Well done Yusuf....good job Hanis and Hairul. Sebenarnya tak perlu jadi org berada pun utk educate a ...

Exactly nie bkn psl kaye or miskin...nie pasal didikan parents n minat anak2...dh anak die minat psl planet, mmg lar bleh hafal...same goes to budak yg minat dinosours, sume spesis budak tuh tau...
Kwn aiols dr kluarga petani kecil, adik badik 9 org, bapak die hari2 beli sutkabo omputih utk die n adik badik improve english..skali skala dpt buku citer omputih or bapak die bwk gi perpustakaan...ye lar nk beli buku slalu x mampu..

Miskin nie mentaliti jer...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:39 AM | Show all posts
Chill la. Dia budak2. Dia hafal je, bukan dia paham. Psl kaya miskin pandai bodoh ni pon nak didebatkan. Share the happiness je la dpt tgk budak2 bijak cam Yusuf ni.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya biasa jer budak2 macam ni. Ada my friend anak dia pun bijak mcm ni. Habis segala jenis nama saintific tanah debu dgn element setiap planet dia boleh explain in english masa umur2 mcm yusuf ni. My friend ni biasa2 jer cuma dia educated & i selalu tanya parenting tips kat dia. Minat sebab cara parenting dia menarik. Cuma dia cakap cara setiap anak berbeza kena tengok pada katektor & perangai anak tu sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MentariSenja at 18-7-2019 10:46 AM
anony-mous replied at 18-7-2019 10:36 AM
Che ta degree pon xde kan? I think kene ada both? Slh sorang parent ada dgree combine with access  ...


Entahlah chuols...frm my experience, its a matter of attitude, mentality dan jugak tahap kesedaran seseorang....ada family friend, rumah siap ngan swimming pool tapi anak2 semua terperap dlm bilik siang malam main video game. Family india yg I cakap tadi tu, both tak educated. Dan ramai jer esp malays, lebih rela spend money on expensive cars tapi nak suruh bayar yuran pibg setahun sekali pun liat.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Wa purcaya mau masuk syurga pun kita harus kaya/berkemampuan.... Tak boleh merempat.

Boleh??

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:57 AM | Show all posts
ak xkisah la mak pak dia punya perangai attention seeker tu. tapi berkenan dgn si yusof ni sbb dia polite and soft je
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 10:58 AM | Show all posts
biasa jer ni. anak kawan aku pun umur 3 tahun mmg dah tahu banyak benda. dia tengok dan hafal.. bendera, animal, barang perabot  dalam ruang tamu, bilik tidur dsb.

ada yg 4 tahun dah boleh membaca lancar, ayat bombastik dan baca magazine mak dia..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 11:03 AM | Show all posts
Iols taknak komen pasal Yusuf. Tapi makpak Yusuf diharap sangat lepas ni takder la nak menjual supplement minda untuk bebudak yer?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 11:06 AM | Show all posts
Nothing, my friend anak dia dua tahun lebih, hafal ABC triangle star, name dinosaurs tu semua... Sebab mak dia memang mahu anak dia belajar dari awal..

Dan sikit pun tak terasa hahhaha my 3 years langsung tak tahu apa apa sebab main aje purpose hidup dia..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
The point here is, Hanis punya effort tu yg I suka dan patut dicontohi....dan jadi mudah sebab yusuf pun budak yg petah dan otak cerdas. Ada jer parents yg bila kita kongsi benda yg positif, dia tak nak ikut...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 11:08 AM | Show all posts
meols setuju dgn statement ni. tp meols still takkan baca parenting tips cakenis. hewhew. budak2 tu kan ibarat kain putih bak kata orang. pape pun meols paling suka sheikh muszhaphar & dr.halina punya parenting. how they push their kids and baby dorang pun takde la pantang larang ke apa. ok je.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.106124s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list