Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
858
View
12
Reply

Kenali Manfaat Labu Siam Selain Enak Di MakanTerutama Bagi Ibu Mengandung

[Copy link]

Author: monolog       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-2-2019 10:25 AM | Show all posts |Read mode
Labu Siam, Labu Jepun atau Sechium edule adalah sejenis sayuran yang sama, merupakan jenis sayuran labu rendah kalori. Labu siam sangat baik untuk wanita hamil dan golongan yang ingin menurunkan berat badan.




Kredit foto:google




Berikut adalah faedah labu siam kepada kesihatan tubuh:



1. Bagus untuk wanita hamil


Kandungan vitamin B9 (folat) sangat baik bagi memenuhi keperluan nutrisi ibu hamil bagi kesihatan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan, bahkan mengelak daripada berlakunya keguguran.


2. Menjaga kolesterol


Labu adalah sayuran yang mengandungi rendah kalori dan tidak mengandungi lemak tepu. Sehubungan itu, ia sangat sesuai diamalkan dalam diet pemakanan seharian bagi menjaga kadar kolesterol dalam badan.



3. Mengawal tekanan darah tinggi


Ia juga dapat membantu anda mengawal tekanan darah tinggi kerana mempunyai sifat diuretik ringan.




Kredit foto:google





4. Mengatasi Anemia


Kekurangan zat besi adalah salah satu sebab anda boleh menderita penyakit anemia. Maka, labu siam merupakan sumber  terbaik bagi membantu hemoglobin mengikat oksigen kerana kandungan zat besi yang ada di dalamnya.


5. Mengatasi Radikal Bebas


Vitamin C yang terdapat dalam labu siam bertindak sebagai antioksidan yang kuat. Zat ini juga membantu mencegah kerosakan sel disebabkan oleh radikal bebas. Tidak hairan juga labu siam boleh membantu membaiki kulit wajah.



6. Antikanser


Kandungan antioksidan flavonoid poli fenolik di dalam labu siam dikatakan boleh mengikat radikal bebas yang berbahaya di
dalam tubuh yang merupakan agen tercetusnya sel kanser. Amalan pemakanan labu siam yang teratur dapat mengurangkan risiko pertumbuhan sel kanser.




Kredit foto:google





Pada sesiapa di luar sana yang belum pernah merasainya, marilah cuba mengamalkannya. Cukup ditumis air sahaja sudah memikat selera. Apa lagi, jom cuba! - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 11:09 AM | Show all posts
sedapnya buat sup ni..ala2 buah kundur gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 11:39 AM | Show all posts
Tips menarik tapi tak ramai yang tahu atau pernah makannya
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 11:58 AM | Show all posts
penah tgk buah ni tapi tak tau apa dia. rupa2nya labu ye. masak apa yg sedap. ada yg blh share resepi tak. nnt boleh try beli dan masak.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 12:13 PM | Show all posts
selalu labu siam nie samada makan kt restoran, hospital / asrama je. tak penah beli sendiri and masak. nanti nak try la...sedap nie buat sup letak su'un letak lada sulah banyak2.. makan ngan nasi pepanas.. fuhhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 12:57 PM | Show all posts
ok meols lapar
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 01:33 PM | Show all posts
labu air kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 02:27 PM | Show all posts
bagusnya khasiat buah ni, tq tt bg info
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
make sure buang getah dia dulu sebelum di masak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
awliya replied at 21-2-2019 01:33 PM
labu air kan

Bukan labu air...lain..labu air rupanya lain
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2019 02:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu nampak kat Cameron Highlands ingatkan buah jambu batu.. Hehe.. Beli bawak balik, mak cakap ni sayurla. Sedap sangat. Tumis dengan udang atau buat masak air.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2019 06:53 PM | Show all posts
ciwelireng replied at 21-2-2019 05:15 PM
make sure buang getah dia dulu sebelum di masak

Macam mana nak buang getah buah ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 04:20 PM | Show all posts
saya masak halia letak labu ni..potong panjang2..
cara2..buang kulit dia je..lepas tu potong panjang2..
masak ayam halia+labu ni..yummy!

sangat sedap..

sayur tumis air pun sedap, sup pun sedap..sup ayam cincang tambah labu ni pun sedap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.123764s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list