JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
448
View
23
Reply

Uniknya Fenomena 'Malam Kutub'! Pekan Di Alaska Ini Tidak Akan Disinari Matahari Selama 65 Hari

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2018 11:29 AM | Show all posts |Read mode
Sebuah pekan di Alaska tidak akan disinari matahari selama 65 hari!



Kredit Foto: Carian Google


Pekan Utqiagvik yang dahulunya dikenali sebagai Barrow akan menerima sinaran matahari terakhirnya Ahad ini, 25 November sebelum satu fenomena cuaca yang dipanggil malam kutub akan berlaku secara rasminya di mana kegelapan akan menyelubungi pekan itu selama lebih dua bulan.


Kredit Foto: Carian Google


Menurut ahli matereologi, penduduk pekan itu perlu menunggu sehingga 23 Januari 2019, jam 1.04 p.m waktu tempatan untuk sekali lagi melihat sinaran cahaya matahari, seperti yang dilaporkan dalam saluran TV, The Weather Channel. Pekan itu mempunyai 4,400 penduduk. Di media sosial, warga pekan itu beramai-ramai mengucapkan selamat tinggal kepada sinaran matahari buat kali terakhir untuk tahun ini.



Kredit foto: The Weather Channel


Fenomena malam kutub turut berlaku di beberapa tempat di Alaska, Kanada, Finland, Russia dan Sweden. Oleh kerana pekan Utqiagvik adalah pekan yang terletak paling utara di Amerika Syarikat - di utara bulatan Artik,, tidak hairanlah matahari akan kelihatan menghilang untuk satu tempoh masa yang singkat pada musim sejuk, kerana masa ini matahari tidak akan kelihatan terbit di atas kaki langit.


Kredit foto: Twitter


Pakar materiologi CNN, Judson Jones berkata,  ini bukanlah perkara yang luar biasa. Ini berlaku hampir setiap tahun, cuma tempoh masanya sedikit berbeza tambahnya. Walaupun fenomena ini turut berlaku di beberapa tempat, pekan Utqiagvikini dijangka akan mengalaminya lebih awal berbanding tempat lain kerana kedudukannya di utara.



Kredit foto: Youtube


Bagaimana agaknya pengalaman mengalami waktu malam selama 65 hari? Pasti bil elektrik naik mendadak. -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
citer 30 days of nightantara favret iols
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 11:41 AM | Show all posts
Kalau gelap memanjang, apakah kita akan automatik rasa mengantuk ya?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
9 bulan lepas tu sesi bersalin beramai ramai...

11
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
adakah selama 65 hari tu mmg kita akan mengantuk je??{:question
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 12:03 PM | Show all posts
Ikut berita orang sana still kena kerja seperti biasa ya

Cuma waktu pejabat pun kena pasang lampu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:13 PM | Show all posts
macam mana diorang adjust body nature diorang dengan masa tido??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:56 PM | Show all posts
ladyone replied at 7-12-2018 01:13 PM
macam mana diorang adjust body nature diorang dengan masa tido??

Rasanya diorang kena tengok timing dan lampu

Malam jangan  pasang lampu bergelap 100%

Siang pasang semua lampu termasuk luar, tepi jalan semua

Lepas tu tidur semua kena on time, jangan tidur siang
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 04:15 PM | Show all posts
menakjubkan....

bangun je dari tidur, tengok malam lagi..  
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ish kalo puasa mcm mana nk kira tu??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 08:25 PM | Show all posts
shernazz replied at 7-12-2018 11:44 AM
9 bulan lepas tu sesi bersalin beramai ramai...

11

Kalau honymoon kat sini memang sesuai kan?

Berkelubung bawah selimut je hari2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 08:26 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 7-12-2018 07:51 PM
Ish kalo puasa mcm mana nk kira tu??

Kan? Tak tahu masa masuk/buka
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 7-12-2018 08:26 PM
Kan? Tak tahu masa masuk/buka

Solat pon.. Zuhurnya bila Asar? maghrib?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 08:46 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 7-12-2018 08:36 PM
Solat pon.. Zuhurnya bila Asar? maghrib?



Tengok kat video rakaman 24 jam ni kan, waktu siang dia taklah gelap sangat cuma tak ada matahari je

Macam subuh atau petang / mendung begitu
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 7-12-2018 08:25 PM
Kalau honymoon kat sini memang sesuai kan?

Berkelubung bawah selimut je hari2

Kan..
Hari hari malam je...
Nak buat apa lg...hahahaH
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 09:04 AM | Show all posts
xhingin pergi
xtahan sejuk
dah 65 malam bertambah2 la sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 10:16 AM | Show all posts
Syukurnya kita masih dapat merasai siang dan malam berbanding mereka disana
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 10:18 AM | Show all posts
Nak cubalah, macam mana agaknya hidup bergelap

Nak jogging keluar pun gelap
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
tak yah pakai sunblock la kalau gitu...khuens
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringin sgt p Alaska
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 12:54 PM | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 7-12-2018 01:56 PM
Rasanya diorang kena tengok timing dan lampu

Malam jangan  pasang lampu bergelap 100%

diorang mesti dh lali..so ok kot.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2018 08:34 PM | Show all posts
ladyone replied at 10-12-2018 12:54 PM
diorang mesti dh lali..so ok kot.

Dah lali kot, setiap tahun katanya ada macam ni cuma tempoh yg berbeza
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 11:02 AM | Show all posts
cantikkkk. teringin nak pergi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 04:16 PM | Show all posts
chinta89 replied at 11-12-2018 11:02 AM
cantikkkk. teringin nak pergi.

Jaga2 sis

Jalan sana gelap, tak sampai nanti

Nak datang kena sampai sebelum Disember

Tapi 65 hari baru boleh balik, nak tak???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065990s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list