Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
1533
View
87
Reply

Kalau Brek Mengejut, Ke Mana Bayi Tu Akan Pergi?

[Copy link]

Author: Cari-Nurulain       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2017 05:39 PM | Show all posts |Read mode
"Hei! Tak sayang anak ke tu kak? Kereta mahal, takkan kerusi bayi (baby car seat) tak mampu beli?"


Ha, kan dah kena kecam dengan netizen. Mana taknya, kereta mahal-mahal boleh dibeli, tetapi kerusi bayi digantikan dengan raga. Dah jadi netizen pula tolong risaukan keselamatan anak.







Seorang ibu baru-baru ini berkongsi menerusi laman Facebook (FB) Kelab Soal Jawab Ibu & Bakal Ibu Comel mengenai 'kreativitinya' menggantikan kerusi bayi dengan sebuah bakul.







Okey, dia boleh kata agak membazir kalau nak beli kerusi bayi tu. Anak tu kak oii! Keselamatan anak lebih penting dari berjimat. Nak berjimat pun agak-agak la.

Dia juga sempat berpesan supaya jangan mengecam tindakannya itu, namun netizen peduli apa kan? Memang sengaja mengundang kecaman netizen sajalah.

"Kete CRZ tu kak oiii.. car seat yang asas tu tak sampai RM150 pun.

"akai kereta mahal. Acah je tu nak tunjuk tak mampu. Ke, nak kasi tular?"
komen netizen.






Foto: FB Kelab Soal Jawab Ibu & Bakal Ibu Comel



Untuk berjalan dekat-dekat, bolehlah kak. Bahaya betul bakul plastik macam tu, buatnya brek mengejut tak ke naya nanti? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 05:43 PM | Show all posts
mak bapak bodoh cenggitu la..
senang pulak tu nak membiak macam tikus..
mati satu anak, esok-esok dapat anak lain ganti..
semoga keturunan mereka mandul tak membiak..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 05:46 PM | Show all posts
ok nak gelak wey

kete apa pmpn ni pakai?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 05:51 PM | Show all posts
mmg tak syg nyawa anak... carseat for baby ada je yg affordable skrg ni.. klu dah x nak beranak lagi boleh je bagi adik beradik pakai utk anak dorg pulak or jual preloved..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Baguslah ada thread ttg carseat ni. Baby iols dah 51hari. Setakat ni belum cuba lagi letak dia dalam carseat. Sebab belum keluar sangat lagi kan.

Tapi kan, agaknya kalau letak baby ni dalam carseat, nnt dia melalak kat situ macammana ya.. any moms yg ada tips?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 05:54 PM | Show all posts
barfi replied at 7-12-2017 05:52 PM
Baguslah ada thread ttg carseat ni. Baby iols dah 51hari. Setakat ni belum cuba lagi letak dia dalam ...

train dulu kat rumah.. biar dia selesa dalam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Baca baca komen tadi betul ke tu Interior honda crv? org malaya memang suka drive brand Honda kan.. yg dtg sabah kerja kt tmpat I ni semua drive honda {:smile
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Keta punya mahai ,carseat pun kudakut  nak beli.. Hanat punya mak
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Post ni la i ckp aritu..
Interior kereta mcm mhl
Tp xmampu bli baby car seat..
Sian kt dia kn..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 06:47 PM | Show all posts
speechless!
bangga dia ek bagi idea cenggini?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dgn anak sendiri pun berkira. Esok dah tua xlarat jalan anak beli kete sorong tolak smbl up status - hai semua bkn apa kalo beli kerusi roda nanti mati membazir pulak
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 07:54 PM | Show all posts
barfi replied at 7-12-2017 05:52 PM
Baguslah ada thread ttg carseat ni. Baby iols dah 51hari. Setakat ni belum cuba lagi letak dia dalam ...

jangan keluar rumah dik sapu pilis kt dahi
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
barfi replied at 7-12-2017 05:52 PM
Baguslah ada thread ttg carseat ni. Baby iols dah 51hari. Setakat ni belum cuba lagi letak dia dalam ...

I start bg anak duduk car seat seawal abis pantang sbb nak blk ke rumah suami. Letak dlm car seat je ke semua baby i tido je sbb cushion car seat tu seolah2 memeluk baby. Nanges bila time nak susu je. Then berenti n susu kan.

Kalau drive sorang baby nanges benti jela memana petrol pump terdekat. Ohh lupa i tak ajar baby i tido dlm buaian mgkin salah satu sbb baby i senang terima car seat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Tepikal mak pak bodoh 7 keturunan..
Mati sorang anak tu...kankang buat sorang lagi anak.,.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
barfi replied at 7-12-2017 05:52 PM
Baguslah ada thread ttg carseat ni. Baby iols dah 51hari. Setakat ni belum cuba lagi letak dia dalam ...

tahan telinga saja uols.. tepuk2 je.. nyanyi2 ke.. lama2 dia diam la tu.. kalau dia ngs je asyik nk dukung,  mmg alamat smpi ke besar la gitu.. iols ckp bdasarkan pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangga pulak tu bercerita..mcm bijak..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Cyempaka replied at 7-12-2017 06:52 PM
Dgn anak sendiri pun berkira. Esok dah tua xlarat jalan anak beli kete sorong tolak smbl up status - ...

Dah tentu akn mati kannn....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 7-12-2017 09:21 PM
Bangga pulak tu bercerita..mcm bijak..

Dlm group DIY kot....
Kat situ mcm mcm pesen....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 7-12-2017 10:11 PM
Dlm group DIY kot....
Kat situ mcm mcm pesen....

Dia igt fungsi carseat tu utk apa?
Sekadar letak budak?
Ni klu beli pon silap2 dia x buckle betul2..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nk buat bende2 bodoh ni xpayah la upload kat socmed kak oi.. Aku pon beli seklai je car seat tu pon aku jarang pakai. Letak anak baring kat belakang seat je sbb mase tu pakai kete kancil. Smpai anak aku da besar pun pangku je.Tapi tak la aku menidakkan kepentingannya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 11:00 PM | Show all posts
kalau aku  jwbkan begini "elok ko simpan saja anak ko dalam lubang faraj ko ,elok2 selamat tiba ke detsinasi ko terannnnnnnnnnnnnnnnnnn keluar...itu lebih selamat dan berbudi bahasa"
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
aHoi83 replied at 7-12-2017 08:43 PM
I start bg anak duduk car seat seawal abis pantang sbb nak blk ke rumah suami. Letak dlm car seat  ...

I belum ajar anak i buaian. Tapi dia dah pandai tau. Takmo tidur selagi i tak tepuk2 goyang2kan badan dia dengan tangan.
Dia akan nangis je. Bila i ulit dia barula dia tidur. Cane tu??
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
kalo miskin xmampu sangat, pegi ajelah cash converter.. or tgk kat mudah ke carousel ke byk je org jual baby seat 2nd hand
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 04:59 AM | Show all posts
Start mengandung, jgn lupa allocate duit utk car seat. I beli brand Aldo, murah & praktikal.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Mana tau kete mahal??

Mmang x safety pungggg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054657s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list