Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
1489
View
58
Reply

Super Hebat! Ibu Ini Kongsi Rahsia Cara Kumpul RM20 Jadi RM12,600 Dalam Masa Setahun Je!

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-8-2017 05:55 PM | Show all posts |Read mode
Wow! Itu yang boleh dikatakan terhadap usaha seorang ibu ini!


Dia berkongsi kisah bagaimana menyimpan duit secara kreatif, agar dapat membuat sesuatu pada tabungan anaknya kelak.


Siapa sangka dalam masa setahun sahaja wanita bernama Aminahtul Marrdiah ini dapat mengumpul RM12,600!


Semuanya dimasukkan dalam akaun simpanan anaknya. Kisah ibu ini sememangnya sangat memberi inspirasi. Jom baca bagaimana dia menyimpan duit RM20 sehingga menjadi RM12,600 hanya dalam masa setahun!






Pada awalnya mungkin rasa terbeban...namun jangan putus asa!










Kenapa RM20 yang dipertaruhkan? Ada apa-apa maksud atau simbolik tertentukah?










Kesimpulannya menyimpan duit memang harus dijadikan amalan. Paksa diri jika terpaksa. Daripada beribu-ribu habis untuk shopping sakan, lebih baiklah merancang untuk masa depan, kan!


Moga bermanfaat untuk semua ya! - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Maslahnya dpl kocek cuma ada R10 je..{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 11-8-2017 06:31 PM
Maslahnya dpl kocek cuma ada R10 je..{:smile

Hummmmm.... masalah tu....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 06:39 PM | Show all posts
sebelum ni iols praktis rm5..boleh la tahan setahun dua, tapi lepas tu guna balik duit tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sebelum ni iols simpan rm5 mak ko hijauu tapi skang sebab duit singgit2 makin susut. iols terpaksa korek tabung tu utk buat belanja anak2 sekolah. iolss kecewa
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Idokla smpai rm20. Takat rm5 n rm1 tu adala dipejam2 letak tetiap hari. Hujung bulan korek wat topup Touch n Go {:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku punya duit syiling ke duit dalam dompet kalau lebih sepuluh ringgit konpem ilang, bini aku amek buat belanja, syiling dia simpan tabung, cukup sebulan dapat la dia sehelai baju
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Me buat duit 10 ngan 5 je..kih3..

Bagus gak kan.. hurm up plakla rm20...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 10:36 PM | Show all posts
RM20x365=RM7300
camne dapat RM12600?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols xdpt buat mcm ni..alamatnya g kerja makan nasi n kuah je lah..cost of living tinggi betul kt bndar ni..asal jln 4 tapak dh kena keluar duit
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
20 hengget tu bagi diriku jumlah agak besar jgk..kalu 5 hengget tu blh kira lg klu nk simpan...duk bandar ni peritnya   tuhan saja yg tahu
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi: RM20x365=RM7300camne dapat RM12600?


Dia bukan simpan sehari rm20, tapi semua duit rm20 dia masuk tabung. Takkan guna langsung. Misalnya kalau keluar duit kt atm rm100 dapat 5 keping rm20, semuanya dia masukkan dlm tabung. Kalau dalam dompet ada rm20 dan rm50, dia pecahkan rm50, kalau dapat duit kecil rm10 + rm20, note rm20 considered burned, masuk tabung jugak. Konsepnya semua note rm20 tak boleh guna
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 11-8-2017 11:28 PM
Dia bukan simpan sehari rm20, tapi semua duit rm20 dia masuk tabung. Takkan guna langsung. Misal ...

Laaa jenuhlah camtuu. Hahaha iols kalau singget dgn lima hengget tu bleh lah buat tabung lagik. Rm20 tu buat makan sehari je
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah buat dulu2..Hujung2 tak kuasa dah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 05:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Oh ya sila rahsiakan buku simpanan rahsia ni dari anak kau sampai dia nak masuk U baru kau beritahu dia. So x payah pinjam ptptn dh. Sebab kalau anak kau tahu pasti nanti dia akan guna duit tu utk benda tak berfaedah kerna x matang lg {:hooray{:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 08:15 AM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 11-8-2017 10:36 PM
RM20x365=RM7300
camne dapat RM12600?

not necessarily rm20 sehari...kan dia ckp, kalau da withdraw yang keluarnya rm20x5 keping, sumbat jugak dlm tabung tu sis... kalau pecah rm50 ade rm20 sumbat jugak dlm tabung tu...deswai...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Bapak aku beli tabung 2 n kasik kt mak aku 1.so dorang bertanding tabung sape akn penuh dulu.konsepnya masuk je berapa duit syiling lebih klo ada.ujung2 dorg bergaduh sbb tabung bapak cepat penuh.sbb nye abih duit kertas yg bapak aku ada semua bapak aku g tukar kt kedai semata nk duit syiling nk msuk tabung.pastu dh takde duit nk belanja bapak aku mintak nk pinjam duit mak aku.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 08:55 AM | Show all posts
kentel replied at 12-8-2017 08:15 AM
not necessarily rm20 sehari...kan dia ckp, kalau da withdraw yang keluarnya rm20x5 keping, sumbat  ...

hmm.. okay..

tq kaka @kentel..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau mmg jenis ada cash money setiap hari bolehlah nak buat mcm akak ni..kalau jenis duit gaji ko tak terusik sbb ko tarah perah semua duit laki ko maka sesuai sangatlah nak menyimpan mcm ni..

#silameninggal
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
evlinne replied at 12-8-2017 12:45 AM
Laaa jenuhlah camtuu. Hahaha iols kalau singget dgn lima hengget tu bleh lah buat tabung lagik. Rm ...

Ye tu la konsep akak ni tu dapat banyak. Uols try la setahun pastu biar dalam asb nanti duit beranak sendiri

Iols pun tak pernah buat la pun
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 11:48 AM | Show all posts
Dah pernah buat... konsepnya jangan sesekali guna RM20.
Mula2 seronok tp lps tu... sebab apa... keluar duit kat mesin ATM.. 200 semua duit 20.
Nak belanja ke taknak belanja. Lain la kalau kita buat begini dan dalam masa yg sama kita mempunyai pendapatan sampingan. Kalau lebihan gaji setiap bulan 2000 dan perbelanjaan wajib 1000 takde hal. Kalau sebaliknya...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 12:16 PM | Show all posts
wowww hebat.tapi besar nilai 20 tu.mybe diorg orang ada2 atau trlebih duit

kalau ai la 20 tu takat tak makan la jawabnye meratap dalam bilk

mybe anak dia kecil lg tak tahu minta ape2.ai pernh nak simpn duit tp bila ank nak sesuatu pengaruh rakan2 terus trguna duit tu.mana nak tahan asik bercakap je selagi tak dapt.

konsepnye bukn paksa gak menabung tp kalau da takde tu memg tkde la lain orang lain caranye.tapi dia berjaya la strugle menabung.senang anak dia da besr.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 12:17 PM | Show all posts
So inspiring...

I simpan duit syiling dalam tabung habis spent dekat laundry lol
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 12:17 PM | Show all posts
MakcikXS replied at 12-8-2017 10:45 AM
Kalau mmg jenis ada cash money setiap hari bolehlah nak buat mcm akak ni..kalau jenis duit gaji ko t ...

betul
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 12:18 PM | Show all posts
spenderterselit replied at 12-8-2017 08:55 AM
Bapak aku beli tabung 2 n kasik kt mak aku 1.so dorang bertanding tabung sape akn penuh dulu.konsepn ...

ni lawak main tipu bapak uolss
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053943s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list