CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Taliban Gantung 3 Penjenayah Pada Jentera Pengorek

8-10-2021 01:51 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1507| Komen: 13

Description: Gambar tiga mayat yang didakwa penjenayah digantung pada jentera pengorek oleh anggota Taliban tersebar di media sosial.
Gambar tiga mayat yang didakwa penjenayah digantung pada jentera pengorek oleh anggota Taliban tersebar di media sosial.

Timbalan Gabenor Mawlawi Shir Ahmad Muhajir dilaporkan berkata, tiga lelaki tersebut dibunuh oleh seorang lagi lelaki apabila mereka masuk ke rumahnya di Obe, daerah Herat, Afganistan.



Kredit foto: The Sun

Mayat mereka kemudian digantung pada leher dan diangkat tinggi diudara menggunakan dua jentera penggorek, lapor Mirror.

Orang ramai berpusu-pusu menyaksikan mayat-mayat itu dari bawah sambil mengambil gambar.

Tindakan anggota Taliban mengantung mayat terbabit pada Selasa menimbulkan kerisauan bahawa kumpulan terbabit mungkin telah kembali menggunakan cara lama mereka yang kejam.



Sebelum ini, Taliban pernah mengawal Afganistan dari tahun 1996 hingga 2001.

Kumpulan Taliban yang baru sahaja mengambil alih semula kawalan di Afganistan bagaimanapun sebelum ini mendakwa mereka telah berubah sepanjang 20 tahun hidup terpencil.

Kumpulan terbabit tidak mahu ada "musuh dalaman serta luaran", dan pemimpin mereka menegaskan serta berjanji bahawa mereka tidak akan berlaku kejam terhadap golongan wanita.

Beberapa hari selepas membuat dakwaan terbabit, laporan tersebar di Afganistan mengenai kanak-kanak dipukul oleh kumpulan terbabit.

Beberapa minggu kemudian, satu video menunjukkan askar Afganistan dibunuh dan kepalanya yang telah dipenggal dipegang pada rambutnya. 


Sumber: mStar

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Miss_Ceri 8-10-2021 05:19 PM

Aduh harap agama islam versi taliban ni xmasuk ke malaysia sepertimana ugama padang pasir yg masuk tanah melaya dari tahun 70an.
Quote Nenasketum 8-10-2021 05:21 PM
Kasik tembak yang semua jual adik kakak bini pada Black Ops CIA masa depa ada kat sana. Punya yakin lah US takkan keluar sampai sanggup lebur segalanya asal dapat imbuhan dari US.
Quote ninja9 8-10-2021 05:26 PM
negara lain pun ada menggantung pesalah tetapi dibuat sebab ada rule yang kata itu hukuman.. klu pelaksanaan seperti ini maka selain dari sebab kena gantung akan ada perkara lain yang akan timbul seperti isu kekejaman, tak ada tempat gantung yang properkah?, knp sampai ditempat awam, pandangan antarabangsa.. etc.. tp kalau ada yg kata ini biasa sahaja kat sana maka tak tau nak cakap apalah, mungkin disana inilah yang dikatakan proper.... teringat pulak cerita movie vlad the impaler
Quote TOPwind 8-10-2021 08:26 PM
Miss_Ceri replied at 8-10-2021 05:19 PM
Aduh harap agama islam versi taliban ni xmasuk ke malaysia sepertimana ugama padang pasir yg masuk ...

masuk ok juga = bangsa pendatang tak boleh naik muka.
Quote keane.somewhere 8-10-2021 11:03 PM
Apa sumbangan Taliban pada dunia?..Dadah je kan.
Quote cmf_premierleag 8-10-2021 11:06 PM
Edited by cmf_premierleag at 8-10-2021 11:07 PM

dah mula dah perangai barbaric hangsuang lobai taliban nih
diorang ni tak reti ke nk apply rules yg bertamadun sket?  ke mmg taliban ni serupa binatang?
Quote edayildiz 9-10-2021 12:28 AM
euww teruknya perangai dorg ni
Quote CikYaYaYa 9-10-2021 01:24 AM
tau dah yang digantung tu penjenayah tapii bagi iolss kejam laaa gantung kat tempat awam mcm tu.. Bila negara luar tengok diorang akan terpikir Islam tu kejam padahal Islam bkn mcm tu. uishh mintak jauhh la Malaysia jadikkk mcm nie
Quote Ayda89 9-10-2021 05:47 PM
Macamni ke nak tarik orang profesional luar negara tolong bantu bangunkan afghan. Takde sapa mau la kalau macamni cara taliban memerintah. Scary doh
Quote misuke 10-10-2021 08:21 AM
Dia mula dahhhhhh
Quote dudaberhias 10-10-2021 08:35 AM
Incoming BBNU dan acik2 iq 2 digit yang percaya tweet budak2 twitter dan info2 wasap tanpa selidik ataupun nak dengar cerita orang afghan sendiri tentang taliban incoming.... Bersiap sedia...

Jap lagi dia kata yang kena gantung tu liberal sama la macam yang lari dalam pesawat US punya tutup litup dari keturunan deorang sendiri di ingatnya liberal.
Quote dudaberhias 10-10-2021 08:38 AM
ninja9 replied at 8-10-2021 05:26 PM
negara lain pun ada menggantung pesalah tetapi dibuat sebab ada rule yang kata itu hukuman.. klu pel ...

Khennn kaka, kalau inilah "biasa" di sana, kira negara kapir tu lagi islam... Omggg...

Iols masih tak lupa dak2 twitter percaya tweet orang melayu muka jhowo kata pelarian2 afghan yang tutup litup tu liberal.

Malah yang DP budak twitter tu pun tak tutup litup macam pelarian tu. Aduh senangnya orang2 macamtu di tipu. Bakal pengikut dajjal kekdahnya sebab fitnah dajjal lagi besar dan hebat. Agittew.
Quote Fortiori02 10-10-2021 11:17 AM
Nape la buat gitu, even penjenayah, tak patut dibuat gitu

Lihat semua komen(13)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2021 06:34 PM GMT+8 , Processed in 0.322221 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top