CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Lebih 60 Peratus Pengusaha Acara Perkahwinan Gulung Tikar

8-10-2021 10:42 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 3451| Komen: 70

Description: Seremban: Lebih 60 peratus pengusaha acara perkahwinan di seluruh negara sudah gulung tikar gara-gara tidak dapat menjalankan perniagaan sejak awal tahun lalu selepas negara dilanda pandemik Covid-19.
Seremban: Lebih 60 peratus pengusaha acara perkahwinan di seluruh negara sudah gulung tikar gara-gara tidak dapat menjalankan perniagaan sejak awal tahun lalu selepas negara dilanda pandemik Covid-19.

Meskipun situasi wabak berkenaan dilihat sudah menunjukkan perkembangan positif sejak akhir-akhir ini dengan beberapa negeri sudah beralih ke Fasa 4 Plan Pemulihan Negara (PPN), namun dijangka lebih ramai usahawan tidak dapat bertahan dan berisiko untuk gulung tikar.

Presiden Persatuan Industri Perkahwinan Malaysia (AWIM), Ahmad Mustaqim Abdul Rahman berkata, antara usahawan yang terbabit dalam industri perkahwinan adalah pengusaha butik, catering, operator dewan, jurugambar dan jurusolek.

Foto: Harian Metro

"Berdasarkan data yang kami ada, terdapat lebih 20,000 pengusaha yang aktif dan berdaftar dengan persatuan gabungan AWIM di seluruh negara. Daripada jumlah berkenaan, 60 hingga 70 peratus sudah tidak dapat beroperasi.

"Operator dewan acara perkahwinan antara pengusaha paling terkesan dengan pandemik Covid-19 yang menyebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terpaksa dilaksanakan sejak Mac tahun lalu.

"Mereka terpaksa menanggung sewa dewan yang mahal mencecah puluhan ribu ringgit sebulan tanpa ada sebarang tempahan daripada pelanggan kerana majlis perkahwinan tidak dapat dijalankan.

"Pengusaha catering dan butik perkahwinan juga mengalami nasib sama yang mana terpaksa memberhentikan hampir semua kakitangan mereka kerana tidak dapat membayar gaji termasuk kos sewa premis setiap bulan," katanya ketika dihubungi.

Ahmad Mustaqim berkata, terdapat juga pengusaha yang terpaksa menjual barang dan peralatan mereka demi meneruskan kehidupan sekali gus menyebabkan mereka gulung tikar.

"Namun, masih ada yang berjaya bertahan. Untuk memulakan perniagaan semula selepas hampir 2 tahun tidak beroperasi tanpa sebarang pendapatan menyukarkan mereka untuk bermula.

"Meskipun keadaan pandemik sudah menunjukkan perkembangan positif dan beberapa kelonggaran sudah dibenarkan termasuk acara atau majlis perkahwinan, masih ramai pengusaha yang tidak mampu untuk mengeluarkan modal lagi.

"Jika tiada bantuan daripada mana-mana agensi, lebih ramai pengusaha acara perkahwinan akan gulung tikar memandangkan industri berkenaan adalah punca pendapatan utama mereka," katanya.

Tambahnya, terdapat sebahagian besar daripada pengusaha yang menanggung hutang dengan pelanggan kerana terpaksa melunaskan semula deposit yang dibayar pelanggan selepas majlis perkahwinan dibatalkan.

"Ada sesetengah daripada mereka sudah menggunakan wang deposit sebagai modal untuk membuat persediaan, namun sebaik majlis tidak dapat dilaksanakan, pelanggan meminta semula wang deposit.

"Sehingga kini masih terdapat pengusaha yang masih menanggung hutang dengan pelanggan malah ada yang berdepan tindakan saman selain disenarai hitam pihak bank," katanya. -CARI

Sumber: Harian Metro

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote green~tea 8-10-2021 10:49 AM
Edited by green~tea at 8-10-2021 10:51 AM

Semoga rakan2 bisnes bertabah lah ye... insyaAllah tahun depan you will get back up again secepat mungkin...

Weols sejak rentas daerah dah dibenarkan ni... everyday resort fully booked, 4 figures income daily... long term customers pun dah start masuk, yang duduk sebulan - 6 bulan straight.... masyaAllah..  alhamdulillah
Quote wanawina 8-10-2021 11:24 AM
meols ada suggestion dekat deyols. mohon pengusaha katering pengantin ni rombak balik pakej deme and buat mesra covid punya pakej. meols percaya jah tak ramai dah yg nak buat kenduri jemput ramai-ramai orang. maybe dah boleh buat katering jenis food packaging dengan harga menarik ke.

tu pandangan meols la.
Quote akusukaq 8-10-2021 11:26 AM
Kebanyakan sector pun terjejas teruk.kira simpanan semakin susut lah, kena ambik masa yg agak lama jgk nak back to normal.adat la bisnes ada up n down nya
Quote printercomel 8-10-2021 11:26 AM
Bagus.      
Quote KIM.K 8-10-2021 11:28 AM
Sebabtu iols buat cod laksa setiap rabu dan kepek hari ahad sejak biz katering iols melingkup.
Btw iols mmg minat perkakas steel katering
Quote stingermates 8-10-2021 11:29 AM
KIM.K replied at 8-10-2021 11:28 AM
Sebabtu iols buat cod laksa setiap rabu dan kepek hari ahad sejak biz katering iols melingkup.
Btw ...

kepek kangkang  sambal piyed kewwww?

yuckzzzzzzzz

kahkahkahkahkahkahkah
Quote KIM.K 8-10-2021 11:35 AM
stingermates replied at 8-10-2021 11:29 AM
kepek kangkang  sambal piyed kewwww?

yuckzzzzzzzz

The fcukwart has spoken. St.Orgy of Zambia is still looking for raisin shaped clits around this coloseum
Quote stingermates 8-10-2021 11:38 AM
KIM.K replied at 8-10-2021 11:35 AM
The fcukwart has spoken. St.Orgy of Zambia is still looking for raisin shaped clits around this co ...

in short...mak ko punya serunding?

kahkahkahkahkahkahkah

kepek kangkang sambal piyed kau iteww macam mana kira? by packets atau container?

kahkahkahkahkahlahlahkahkah
Quote Nham22 8-10-2021 11:38 AM
Sadisss betol.. Kalau setahun depa boleh tahan lg... Ni makan 2 tahun... Tahun2x seterusnye xtaula nak kate ape... Mmg gulung tikar cepat la critenye...
Perkahwinan dan pelancongan paling terokkkk terjejass...hotel lg laa.. Nak maintain staff beribu2x org.. Tp pengunjung tarak...
Mmg melingkopla...
Quote msdummy.2018 8-10-2021 11:41 AM
KIM.K replied at 8-10-2021 11:28 AM
Sebabtu iols buat cod laksa setiap rabu dan kepek hari ahad sejak biz katering iols melingkup.
Btw ...

Kepek apa sister?
Quote KIM.K 8-10-2021 11:42 AM
msdummy.2018 replied at 8-10-2021 11:41 AM
Kepek apa sister?

Kepek bawang dgn pisang tanduk
Quote stingermates 8-10-2021 11:47 AM
green~tea replied at 8-10-2021 10:49 AM
Semoga rakan2 bisnes bertabah lah ye... insyaAllah tahun depan you will get back up again secepat mu ...

resorts berbelas belas...clean profit 4 figures daily? ini mesti sebab air kolam kau sedut kering kheunz?

kahkahkahkahkahkahkahkah

profits kau atas airmata keluarga yg ditipu yg dambakhen anak anak lepak dlm pool...tapi nan hado...

bangsat punya chalets/ resorts...

pengusaha dapat keuntungan haram

kahkahkahkahlahkahkahkahkahkah
Quote AbukRokok 8-10-2021 11:47 AM
kekalkan perkhwinan normah baharua
Quote TomyamPuteh 8-10-2021 12:00 PM
Nape perlu gulung tikar? Nape tak gulung karpet je?
Quote KIM.K 8-10-2021 12:05 PM
stingermates replied at 8-10-2021 11:38 AM
in short...mak ko punya serunding?

kahkahkahkahkahkahkah

Sting, you purest wart soul we ever seen.
Cant even get enough with hoes spreading gummy STDs
Quote akusukaq 8-10-2021 12:05 PM
Dah tak perlu lg nak buat kenduri kawen grand , gah mewah mcm dulu . hadkan bilangan tetamu. Utamakan yg perlu.buat sesimple yg boleh. saving yg ada baik lah dilaburkan utk  jaminan masa depan. Lagi bijak kan...
Quote syamzana 8-10-2021 12:22 PM
akusukaq replied at 8-10-2021 12:05 PM
Dah tak perlu lg nak buat kenduri kawen grand , gah mewah mcm dulu . hadkan bilangan tetamu. Utamaka ...

utk kita yg dah menikah lama/ yg berusia sikit mmg fikir gini. lagi2 la bila tgk kiri kanan ramai org hlg kerja, taraf hidup merudum jatuh.

malangnya yg tgh gelepar nak kawen dan yg ada pekerjaan masih lagi nak buat grand2 uols. anak sedara iols sorg, anak sedara kwn, kazen iols 3 org. ni antara yg dah nikah/bakal menikah mmg masih ada hati nak buat itu ini ye. yg dah nikah tu tak sabar nak habis pkp rentas negeri bagai sbb nak buat kenduri grand pelamin beso mcm2 laa. jgnkan iols, kakak iols dgr pun serabut. fmly iols sejenis buat kenduri simple pun no hal, xmo buat pun xpe.tp pengantin plak la yg beria2-ria
Quote CiliPadiSedap 8-10-2021 12:49 PM
green~tea replied at 8-10-2021 10:49 AM
Semoga rakan2 bisnes bertabah lah ye... insyaAllah tahun depan you will get back up again secepat mu ...

ada forumer ngaku bisnes catering ngaku suami madu jusa c minus. last2 kantoi guna gambar stok minyak masak curi google image siap crop nak make sure orang xjumpa gambar asal.

busuk perangai bibik berenang laut china selatan
Quote green~tea 8-10-2021 01:34 PM
CiliPadiSedap replied at 8-10-2021 12:49 PM
ada forumer ngaku bisnes catering ngaku suami madu jusa c minus. last2 kantoi guna gambar stok min ...

Tak malu punya PATI berlaki jusa c minus, curi gamba google je mampu

Entah2 sijil kawen pun edit jangan tertukar jantina laba2 jantan jadi laba2 betina dah le

Lihat semua komen(70)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-10-2021 05:44 AM GMT+8 , Processed in 0.124740 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top