CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Berbulan-Bulan Menederita Sakit Tibi, Izuan Fitri Dah Boleh Keluar Hospital

22-9-2021 09:16 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 2057| Komen: 13

Description: Hampir tiga bulan dirawat di hospital akibat penyakit tibi atau batuk kering, pelakon Mohd Izuan Fitri, 19, akhirnya dibenarkan pulang ke rumah, semalam selepas menunjukkan perkembangan kesihatan yang ...
Hampir tiga bulan dirawat di hospital akibat penyakit tibi atau batuk kering, pelakon Mohd Izuan Fitri, 19, akhirnya dibenarkan pulang ke rumah, semalam selepas menunjukkan perkembangan kesihatan yang positif.


Izuan dikejarkan ke Hospital Selayang selepas diserang sawan pada 31 Julai lalu sebelum dipindahkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan selamat menjalani pembedahan pada bahagian otak pada 5 Ogos lalu.

Bagi terus memantau keadaan kesihatannya, pelakon remaja itu dipindahkan pula ke Institut Perubatan Respiratori (IPR) untuk pemantauan lanjut dan penjagaan rapi pada hujung Ogos lalu.


Kredit foto: Harian Metro


Ibunya, Norainon Abdul Rani berkata, dia kini lega dan bersyukur kerana anak bongsu daripada tujuh beradik itu sudah dibenarkan pulang ke rumah untuk penjagaan yang lebih selesa.


"Keadaannya pun lebih ceria dan gembira kerana dijaga rapi oleh abang dan kakak. Keadaan perkembangan kesihatan yang ditunjukkan Adik sekarang sangat positif dan membahagiakan kami sekeluarga. Dia dah boleh senyum dan abang pula dah beri makan macam-macam termasuk ramen. Tapi, setakat ini Adik masih tak boleh bercakap lagi," katanya kepada Harian Metro.

Norainon berkata, mengikut doktor yang merawat, anaknya mungkin dalam keadaan trauma kerana berpindah tempat rawatan beberapa kali dan ia mengambil masa untuk pulih dan tidak dipastikan berapa lama.

Katanya, Izuan juga akan menjalani pemeriksaan susulan untuk otaknya bersama doktor mengikut temujanji ditetapkan pada Oktober ini.

"Saya ucapkan terima kasih tidak terhingga pada kalian dan hanya Allah saja dapat membalas semuanya. Namun, bagi yang nak menghulurkan bantuan, saya menerima dengan hati terbuka kerana ia rezeki buat Adik untuk kami menguruskan perbelanjaan keperluan kesihatannya.

"Saya pun sudah tidak sesuai bekerja atas faktor usia. Untuk perbelanjaan penyediaan keperluan Adik seperti ubat-ubatan, susu, lampin pakai buang, losyen, pelapik lampin pakai buang, tisu basah, pelitup mulut dan hidung dianggarkan RM1,700 sebulan," katanya.

Justeru, bagi maklumat lanjut mengenai bantuan untuk Izuan Fitri, boleh mengirim mesej di Facebook Nor Abdul Rani.

Sepanjang pembabitan dalam kerjaya lakonan, Izuan Fitri pernah memenangi trofi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Anugerah Skrin (ASK) TV3 pada 2015 dan Pelakon Kanak-Kanak TV Terbaik, Anugerah Seri Angkasa (ASA) 2016.-CARI

Sumber: Harian Metro

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote helicornia 22-9-2021 09:58 AM
Bahayanye tibi
ni mesti satu rumah kena buat check up jugak.mcm covid
tengok gambar dia kurus kering, mmg kesan tibi
anak sedara aku penah disyaki tibi.aku cuak gile dah, tibi senang berjangkit jugak
mujur la result test negatif
harap pelakon ni bebas tibi
Quote shernazz 22-9-2021 10:01 AM
helicornia replied at 22-9-2021 09:58 AM
Bahayanye tibi
ni mesti satu rumah kena buat check up jugak.mcm covid
tengok gambar dia kurus keri ...

Yezza..
Laki iols pernah buat mantoux test
Sama dgn iols juga
Puncanya sebab dalam tmpt keje dia ada sakit tibi..ditahan di hospital sungai buloh..
Mujur weols takde pape...negatif
Quote azimodin 22-9-2021 10:35 AM
Tb ni walaupon dah discharge kena makan ubat berbulan2 kan. Kesian, siapa kena tb mmg mostly jadi kurus kering. Alhamdulillah, dah boleh discharge, semoga kesihatan kembali pulih.

Kes yg macam ni xde pulak group "aktivis" claim kena culik dengan spital, kebulur x diberi makan?
Quote NFBZCantik 22-9-2021 12:00 PM
Alhamdulillah, moga yang baik2 sahaja
Quote hareeeesah 22-9-2021 02:36 PM
Kalau ada family history tibi pun bahaya next gen boleh kena juga.. tak tau nak cakap apa trigger penyakit ni. Dulu takde ubat pun, Sekarang dah ada ubat kan.
Quote oggy 22-9-2021 03:51 PM
Alhamdulillah, semoga kesihatannya bertambah baik.
Quote sambaldurian 22-9-2021 11:27 PM
ak rs umur2 dia ni, BCG sekolah dah dihentikan. last ak baca tahun 2002, xtau betul ke x. sbb zmn ak ada lg BCG. dgn parut BCG nila, ada kes mayat dibuang, nmpak parut BCG, cop terus ok ni rakyat Msia. mcm klu dlm rantau ASEAN , Msia je ada BCG shot utk budak2 sekolah, skg xtau ada lg ke BCG.
Quote woven11 22-9-2021 11:29 PM
Alhamdulillah, lega
Quote nakkomenjugak 23-9-2021 12:47 AM
Moga baik2 je
Apa penyakit takde dalam donya sekarang
Makin ramai manusia makin senang jangkit
Quote heythere123 24-9-2021 04:25 PM
Alhamdulillah
Quote CiskekYumm 24-9-2021 04:34 PM
Alhamdulillah
Semoga terus diberikan kesembuhan Inshaallah
Quote TabletSusu 24-9-2021 04:40 PM
Edited by TabletSusu at 24-9-2021 08:44 AM
sambaldurian replied at 22-9-2021 03:27 PM
ak rs umur2 dia ni, BCG sekolah dah dihentikan. last ak baca tahun 2002, xtau betul ke x. sbb zmn ak ...

tp kat malaysia ni masa new born dah kena injek BCG kan?

x silap aku south korea pun bg BCG kat new born baby dia
* sorry awak tulis asean.. lupa sk bkn asean
Quote sambaldurian 24-9-2021 05:54 PM
TabletSusu replied at 24-9-2021 04:40 PM
tp kat malaysia ni masa new born dah kena injek BCG kan?

x silap aku south korea pun bg BCG kat ...

aah BCG time baby mmg ada. polio,mmr sekali. yg kt sekolah tu utk booster je. djh 1 dgn djh 6. tp ak bc tahun 2002 dh xde booster BCG. means nurse dh x dtg sekolah la kot utk bg booster BCG. cukup guna dos ms baby jela kot. ( x pasti la booster tu ada lg ke x- sbb ak x keja kt sekolah, bc artikel je pun).

Lihat semua komen(13)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 12:41 AM GMT+8 , Processed in 0.080640 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top