CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Perempuan Di Afghanistan Akan Dibenarkan Ke Sekolah

22-9-2021 09:13 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 1230| Komen: 10

Description: Kabul: Pelajar perempuan di Afghanistan dibenarkan kembali ke sekolah dalam masa terdekat.
Kabul: Pelajar perempuan di Afghanistan dibenarkan kembali ke sekolah dalam masa terdekat.

Perkara itu dimaklumkan Taliban, pada Selasa, selepas mengumumkan baki jawatan dalam dalam Kabinet yang semuanya dianggotai kaum lelaki.


"Kami sedang menyelesaikan perkara itu.... ia akan berlaku secepat mungkin," kata jurucakap Taliban, Zabihullah Mujahid berhubung pendidikan pelajar perempuan.

Foto: AFP

Sebelum ini, kementerian pendidikan mengarahkan guru dan pelajar lelaki kembali ke sekolah menengah pada hujung minggu, tetapi tidak menyebut status pendidik wanita dan pelajar perempuan di negara itu.

Mujahid juga tidak merujuk kepada kementerian hal ehwal wanita yang ditutup sejak minggu lalu dan digantikan dengan jabatan yang terkenal kerana menegakkan doktrin agama ketika zaman pemerintahan Taliban sebelum ini. -CARI


Sumber: Harian Metro

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dani-rox 22-9-2021 07:46 PM


ai terbaca zaman 60an 70an dulu, Afghanistan ni antara negara peberet hippies bercikcuran.
Quote JohnyEnglish 22-9-2021 07:52 PM
Afghanistan ni bebas kovid ka.aku x pnh tgk diorang pakai mask pun.klu bebas aku rela bhijrah ke sana
Quote tripleid 22-9-2021 07:59 PM
Gini la bila taraf pompuan bawah tapak kaki je
Quote cmf_premierleag 22-9-2021 08:16 PM
apsal taliban ni treat kaum wanita mcm sampah?
apa bahlol sgt ke taliban ni sume?
bebaru ni masa they took over the gomen opis, diorg retrench women workers and replaced dgn semua lelaki
bangsat sgt
abih tu kalo x keje, diorg nak makan apa
dah la laki diorg dah kene bunuh dgn taliban sblm ni
abih ko nak suruh diorg makan pasir ke hah
sial punya taliban
mana aku dpt news ni? pi sana baca international news.kowser nk tepek news kt sini.
Quote cmf_premierleag 22-9-2021 08:17 PM
sblm ada lebai2 kepam ckp international news tu media propaganda barat, aku nk pesan, eh bangsat..pi gali semua news psl taliban ni..u will find the scene where women workers strike sbb kene buang keje dr gomen opis afganistan sana
Quote umbut 22-9-2021 08:24 PM
Kat malaysia ni pun ramai pentaksub telibennnnn.. X habis2 kata propaganda barat.. Sembang cam tau je keadaan kat sana.. Phuiii.. Pentaksub leh hantar reramai dok sana
Quote nakkomenjugak 23-9-2021 12:46 AM
Bawak jejantz meleis kesurupan talibanana ke sana
Pada deme fomfuan ni takat ratu di bilik tido jahhh
Ibarat pengelap kaki
Dok sebok suruh tutup aurat
Yang deme main celup2 gelojoh nak tangkap std sebar2 kan benih merata


Hmmm sama sangat!
Quote becir 23-9-2021 12:50 AM
Percaya jela cakap taliban tu..nanti saja letak askar kat depan sekola saja nak check pempuan pakai mekap atau kasut bertumit underneath the burqa..and last time they all blew up Buddhist statue kat bamiyan, kalini which historical sites jadi mangsa they all..
Quote DARSITA 24-9-2021 01:55 AM
Edited by DARSITA at 23-9-2021 09:56 AM

Ramai kanak kanak Afghan akan dibawa masuk oleh bandan bandan tertentu dari US jadi pihak masjid dan pihak rakyat Afghan di US ada buat perancangan utk ambil kanak kanak ini. Takutlah kalau diambil olehpasangan mat salleh nanti budak ni tukar ugama, sex slave, child trafficking etc. So utk elak benda benda tak baik terjadi pada bebudak ni Aii pun daftar utk jadi foster parents utk mereka - tak tau lah dpt ke tidak.

Quote sekngucing 24-9-2021 02:21 AM
Kesiannya org sana

Aebab tu tak boleh biarkan org agama memerintah negara..hancur....

Lihat semua komen(10)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 11:34 PM GMT+8 , Processed in 0.088588 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top