CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Alat Khatan Seminit Rangkul Pingat Emas, Anugerah Khas iCAN

21-9-2021 08:56 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1736| Komen: 27

Description: Ciptaan peralatan berkhatan paling cepat iaitu dalam masa seminit mengangkat nama Datuk Dr Siew Kuang Chong, 78, sehingga mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa bulan lalu.
Ciptaan peralatan berkhatan paling cepat iaitu dalam masa seminit mengangkat nama Datuk Dr Siew Kuang Chong, 78, sehingga mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa bulan lalu.

Menurut pakar bedah plastik itu, alat rekaannya bukan sahaja efisyen, bahkan ia selamat digunakan selain kos penghasilannya rendah.




Siew Kuang tidak menyangka inovasi yang mengambil masa kira-kira sembilan tahun untuk disiapkan merangkul pingat emas dan anugerah khas di 6th Annual International Invention Competition in Canada (iCAN) 2021 di Toronto, Canada pada 28 Ogos lalu.

Circumstar-1 bukan sahaja memenangi pingat emas, malah turut dipilih sebagai antara 10 ciptaan terbaik dalam kalangan 700 penyertaan dari seluruh negara.

“Pertandingan ini adalah anjuran Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills (TISIAS) dan saya menghantar penyertaan secara online,” ujarnya.


Jelas beliau, Circumstar-1 itu adalah 100 peratus produk buatan tempatan dan ia diilhamkan dari peralatan berkhatan sedia ada sebelum ini dan mendapat sentuhan yang ditambah baik menjadi lebih efisyen.



“Dengan menggunakan alat ini, ia hanya mengambil masa seminit berbanding peralatan berkhatan saya cipta sebelum ini iaitu tiga minit dan ia tanpa jahitan.

“Ia adalah selamat sepenuhnya dan proses penyembuhannya juga agak cepat iaitu dalam tempoh tiga minggu berbanding kebiasaannya sebulan,” katanya. 


Sumber: K! ONLINE

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote najib888 21-9-2021 09:05 AM
OOO ada lagi yg hebat.. ingatkan Tara Clamp saja yg ada..
Quote AnBulisia 21-9-2021 09:05 AM
kalau jual kat filipina, mesti laku
Quote terma2nkondisi2 21-9-2021 09:58 AM
fuiyooo... pantas tuuu

satu minit je... lagi cepat dari masak mi maggi

sungguh efisyen... syabas datuk dr

Quote aHoi83 21-9-2021 10:55 AM
Mudah dah nak bersunat skrg
Quote manzilla 21-9-2021 11:15 AM
Frenulum putus ke tidak tu? Kalau putus NO WAY!
Quote Atata 21-9-2021 11:17 AM
AnBulisia replied at 21-9-2021 09:05 AM
kalau jual kat filipina, mesti laku

Knp?            
Quote FOTHER-MUCKER 21-9-2021 06:46 PM
Edited by FOTHER-MUCKER at 21-9-2021 02:48 AM

Copypaste dari ……


1) soalan aku boleh ke pakai?
ye la yg cipta cina
pastu confirm xikut sunnah nabi pakai bende ni
nnt termasuk golongan buddha pulak.

2) Doktor ada guna/try dulu tak tu? Atau buat untuk orang saja... untuk orang mostly tak seagama pulak tu... terbaik...

3) Orang bukan Islam dapat nama. Moga dapat hidayah.


Inilah yang bakal jadi lobai malaya untuk memimpingggg umah kejalan lebih bodoh. Kerana ini lagi tunjuk lobai lagi nampak kebodohanya.

Apa akan jadi dengan malaysia akan datang?
Quote kelapaparut 21-9-2021 08:24 PM
alat berkhatan melayu , cina yg cipta..xmalu ke melayu, ape innovation melayu utk bangunkan negara, nak berkhatan pun kne cina jugak buat equipment
Quote Fortiori02 21-9-2021 08:54 PM
Wah dlm masa semenet je, hebat..
Quote supernaturalee 21-9-2021 10:16 PM
Die sndiri sunat x


Quote MissYouSayang 21-9-2021 11:13 PM
X payah ar .nanti pupus lak budaya khatan style melayu.at least tok mudim still ade job kerat2 ni
Quote edayildiz 21-9-2021 11:37 PM
ok ler seminit jer blh drive thru jer nanti
Quote akusukaq 21-9-2021 11:52 PM
kelapaparut replied at 21-9-2021 08:24 PM
alat berkhatan melayu , cina yg cipta..xmalu ke melayu, ape innovation melayu utk bangunkan negara,  ...


Bukan orang Melayu je berkhatan oi, bangsa bukan Islam pun  ramai di eropah sana. Utk jaga kebersehan katenya.
Quote Decaffeinated 22-9-2021 11:31 PM
nak tanya satu

atuk ni sendiri sunat tak?

Quote edayildiz 22-9-2021 11:34 PM
Decaffeinated replied at 22-9-2021 11:31 PM
nak tanya satu

atuk ni sendiri sunat tak?

tak lg.. saja jer tlg jwb  hihi
Quote syamzana 22-9-2021 11:53 PM
bagus ni guna utk anak i. dari last 2years asyik tertangguh operate sunat kat spital.skrg i dah gelabah thn depan nak msuk sek men x sunat lg.agak2 dah masuk klinik tak? hihihi
Quote Xim 22-9-2021 11:58 PM
akusukaq replied at 21-9-2021 11:52 PM
Bukan orang Melayu je berkhatan oi, bangsa bukan Islam pun  ramai di eropah sana. Utk jaga keber ...

So far, ini komen paling bijak dan menggunakan akal sebaik2nya....
Quote steven.l 15-10-2021 11:41 AM
MissYouSayang replied at 21-9-2021 11:13 PM
X payah ar .nanti pupus lak budaya khatan style melayu.at least tok mudim still ade job kerat2 ni

apa kelainan style sunat melayu?
skrg byk melayu yg khatan secara modern di klinik hospital
Quote steven.l 15-10-2021 11:42 AM
Xim replied at 22-9-2021 11:58 PM
So far, ini komen paling bijak dan menggunakan akal sebaik2nya....

byk lelaki non muslim yg bersunat di malaysia tapi peratusan rendah.
mungkin tak sampai 10% yg dah potong.

Lihat semua komen(27)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2021 04:24 PM GMT+8 , Processed in 0.176993 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top