Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Ibu Mandikan Anak Ekzema Dengan Cecair Peluntur, Ini Reaksi Doktor

14-9-2021 01:52 PM Komen: 20
Bagi yang tidak tahu, bahan peluntur sebenarnya mempunyai manfaat lain kepada kesihatan sesetengah individu, contohnya seperti masalah kulit ekzema.

Tular satu rakaman di TikTok menunjukkan seorang ibu memandikan anaknya dengan menuangkan cecair peluntur ke dalam air mandian.


Kredit foto: TikTok

Tindakannya itu menimbulkan kegusaran ramai apalagi membayangkan kesannya kepada kulit bayi ekzema yang sangat sensitif.

Akan tetapi, seorang doktor kulit bernama Ingky tampil memberikan penjelasan terbaik untuk situasi berkenaan. 

Jelasnya, penggunaan cecair peluntur sangat membantu bagi individu yang mengalami masalah ekzema terutamanya bayi. 

Selain menghapuskan kuman dan mengurangkan kesan merah, ia juga dapat mengelakkan kegatalan.



Menerusi portal Hello Doktor, mandian peluntur ini selamat untuk digunakan kanak-kanak serta orang dewasa jika dicampur dengan nisbah yang betul. 

Cara-caranya adalah dengan menambah 1/4 cawan hingga 1/2 cawan peluntur ke dalam tab mandi yang berisi 151 liter air suam. 

Seterusnya, rendamkan badan dari kawasan leher ke bawah selama 10 minit.


Sumber: Kisah Dunia

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 20
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote SAGAFLX1975 24-9-2021 04:54 PM
Anak saya pernah dr suggest kan untuk mandi dengan cecair peluntur Clorox. Ada sukatan yang dipreskripsikan oleh Dr tersebut. Alhamdulillah dengan izin Allah, hilang gatal gatal dan kemerah merahan pada kulit akibat exzema.

Lain-lain Komen

Quote Nana_Man 14-9-2021 02:25 PM
Guna lah sabun mandi collagen ke aloe vera ke
Bad eczema ni patut gi bawak ke hospital nye skin specialist.
Ada kwn aku ni bwk anak dia gi merata skin specialists, guna products2 yg promise mcm2 untk eczema anak dia. Semua tak leh baikkn. In the end, dia bwk kat Skin Centre kerajaan, baru ada improvement. Masih ada lagi problem tu, tapi tak terok mcm dulu.
Quote midori_katana 14-9-2021 02:46 PM
iols guna cecair mandian jenama eucerin... dah lama guna.. dulu2 klinik yg bagi, tapi sekarang dah boleh beli di guardian.
Quote helicornia 14-9-2021 02:49 PM
Nana_Man replied at 14-9-2021 02:25 PM
Guna lah sabun mandi collagen ke aloe vera ke
Bad eczema ni patut gi bawak ke hospital nye skin  ...

anak sedara aku punya kawan pun gitu, pi klinik kerajaan je tapi elok dah jerawat dia yg jenis bernanah2 tu.

anak sedara aku sorang lagi, pi klinik kulit merata sbb gatal alahan. last2 try ada bedak kulit kat kedai jual berapa ringgit je. serasi pulak
Quote Friska 14-9-2021 03:04 PM
Bagus informasi ini, bisa saya kasih saran ke madu saya agar mandi pakai air campur bleach buat mengobati luka-luka di badan dia akibat sakit gula akut
Quote per706 14-9-2021 03:19 PM
Grup ezcema mat salleh aku join kat fb ni ade.a few yg guna peluntur mandikan anak..tpi bukn byk pon depa letak..mcam artikel ckp,ade sukatan..tpi aku x buat la..takot jugak..huhuhu..
Quote fry 14-9-2021 04:30 PM
betul ke ni..aku ada urticaria..dah 2 taun menderita...nak try...cuma yg aku tau..kalau sakit kulit ke enzema ke apa ke ,,jgn pakai dettol,,,nanti makin meriah
Quote heythere123 14-9-2021 04:46 PM
fry replied at 14-9-2021 04:30 PM
betul ke ni..aku ada urticaria..dah 2 taun menderita...nak try...cuma yg aku tau..kalau sakit kulit  ...

kawan saya ada penyakit ni jugak, dia pergi buat rawatan dekat PPUKM. Alhamdulillah, sekarang dah okay. Tapi memang kena consistent la pergi appointment and makan ubat.
Quote violetungu 14-9-2021 05:29 PM
Aku pernah tgk dkt astro xingat cita apa tapi yg jenis sakit benjol2 kat kulit tu..pastu,doktor tu suggest pesakit tu berendam dalam air clorox/bleach.pastu,kulit pesakit tu dah much better.
Quote nakkomenjugak 14-9-2021 07:06 PM
boleh try laa ni??
iol memang dari kecik eczema
Quote edayildiz 14-9-2021 08:19 PM
xsampai hati nk bg ank mandi air belach
Quote LadyCarefree 15-9-2021 12:00 AM
Friska: Bagus informasi ini, bisa saya kasih saran ke madu saya agar mandi pakai air campur bleach buat mengobati luka-luka di badan dia akibat sakit gula aku ...



Puan Friska share la tips orang indo cara mengatasi eczema.
Quote CikYaYaYa 15-9-2021 12:22 AM
serius ke menjadi nie..? iols kena bahan pencuci pinggan tu pon gatal xhingat dah.
Quote Friska 15-9-2021 10:51 AM
LadyCarefree replied at 15-9-2021 12:00 AM
Puan Friska share la tips orang indo cara mengatasi eczema.

Reply Kakak, ndak muncul di notices saya. Kenapa ya?

Saya kurang tahu, tapi kebiasaannya pakai lulur kunyit dan ada yang pakai salep kortikosteroid dari apotek
Quote naina 15-9-2021 11:28 AM
Anak aku dulu ekzema..aku tak Caya cara ni. Ekzema ni masalah dalaman. Ko tak jaga makan, hadapla benda tu sampai bila2. Kalau ko heal secara natural dan sihat. Ekzema boleh hilang. Aku dah buat kat anak aku. Sebb tu orang yg sapu2 cream ada steroid tu tak baik2. Sampai dewasa ada. Cream luaran hanya supress dalaman. Bila makan benda yang trigger dia keluar la gatal2 tu.
Quote nononcrux 15-9-2021 11:57 AM
dulu muka aku teruk jerawat nanah, sbb pakai product indon bila guna sebamed terus ok
Quote noor2 15-9-2021 01:24 PM
Jgn jadi pak pandir sudah.....naya anak
Quote Reira77 15-9-2021 06:25 PM
Iols rasa legit je. Sbb mmg ada study psl bleach bath. Tapi kena dilute betul-betul la bleach tu. Tapi tak pedih ke. Iols pun eczema. Kena alcohol dlm hand sanitizer pun pedih. Takpe la iols punya eczema pun mild je. Tak berani la nk try
Quote belacan_gurl 15-9-2021 07:42 PM
Dulu aku guna sabun buku sebamed..mmg elok tapi amik masa sikit
Quote belacan_gurl 15-9-2021 07:44 PM
nononcrux replied at 15-9-2021 11:57 AM
dulu muka aku teruk jerawat nanah, sbb pakai product indon bila guna sebamed terus ok

Haah I pun guna sebamed...mmg ok utk jangka masa lama ..kita pun puas

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top