CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

TMJ Suruh Syed Saddiq Terjun KLCC Tanpa Parachute- Tak Sambut Merdeka Sebab Johor Tak Pernah Dijajah, Iya Ke?

2-9-2021 09:45 AM| Diterbitkan: Cari-Saiful| Dilihat: 35101| Komen: 400|Original author: Oleh: Saiful

Description: Baru-baru ini ada netizen tanya Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim mengapa laman rasmi JDT langsung tidak memuat naik sebarang posting tentang kemerdekaan Malaysia.
Baru-baru ini ada netizen tanya Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim mengapa laman rasmi JDT langsung tidak memuat naik sebarang posting tentang kemerdekaan Malaysia.


"Ampun Tunku sekadar bertanya. Kenapa laman JDT tak posting tentang kemerdekaan. Ampun Tunku"

Foto: IG

Menjawab persoalan tersebut, TMJ kata kerana sejarah negeri Johor.

"Kami tak pernah dijajah.Kita mengucap dan menghormati hari Merdeka tapi tidak menyambutnya."



Susulan dari jawapan tersebut, ramai netzen yang tidak bersetuju dan mendakwa TMJ tak tahu fakta sejarah yang sebenar.

Antara komen netizen di media sosial.




Sementara itu, umum mengetahui TMJ tak suka Syed Saddiq.

Ada yang bertanya apa yang perlu Saddiq buat untuk mendapat perhatian TMJ.

Ini jawapannya:

Kredit foto:


Jadi, Johor pernah dijajah ke tak sebenarnya? Suruh orang terjun bangunan tu pula, apa pendapat anda? -CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih
5

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dodolgemok 2-9-2021 09:47 AM
Dodol senyum sinis jah dgan isu ni. Nak cakap lebih2 kang merempat kat jel. Apa2pon, hidup SS!
Quote mclaren 2-9-2021 09:49 AM
Semalam dok viral dia suruh Sadiq terjun KLCC.

Jealous ya amat kot orang tu cerdik banding dengan dia. Tak habis2 dia kacau.
Quote damsel_fiji 2-9-2021 09:50 AM
hek elehh..yihhhh
Quote Gianna111 2-9-2021 09:51 AM
apa punca TMJ anti sangat dengan SS?apa yg SS buat semua TMJ akan trigger...
Quote dua_chzy 2-9-2021 10:01 AM
Ko tengok la perangai anak raja Jamaika ni. Ko tengok lah.
Quote dua_chzy 2-9-2021 10:02 AM
mclaren replied at 2-9-2021 09:49 AM
Semalam dok viral dia suruh Sadiq terjun KLCC.

Jealous ya amat kot orang tu cerdik banding dengan ...

Dia memang. Mentang2 bodoh. Kalau bukan anak raja sah2 jadik street thug saja mampo.
Quote opie5662 2-9-2021 10:02 AM
Bodo nye jamaica ni....
Quote azimodin 2-9-2021 10:05 AM
Orang tua2 kata tin kosong bunyi paling kuat.. Faham2 je la. Pelat2 budak muor tu, otak dia bukan level2 rempit bawak awek atas motor honda. Kejadah bagi suggestion ala2 nak instigate suicide
Quote MengkuduMasam 2-9-2021 10:06 AM
secara teknikal atas kertas.. mmg Johor x dijajah...

bkn Johor jer,  negeri bersekutu & x bersekutu lain pun x dijajah... sbb kuasa sultan masih diatas kuasa wakil2 British. Mcm Perak, Selangor,Kedah dll negeri yg ade sultan

kecuali negeri Selat & yg xde sultan mcm Melaka, Penang, Sabah & Sarawak... yg tu dijajah.

cumanya, secara praktisnya umum & dlm lipatan sejarah, biarpun wizurai2 British nih dibawah sultan & hanya berkisar dlm pentadbiran negeri (mcm konsep Agong & PM)... tp sultan2 nih terikat dlm membuat keputusan. Unsur ugutan, imbuhan, tamak, kuasa, keselamatan dll mungin memain peranan...

in general.... as Malaysian, YES kita dijajah sebenarnya... pendapat aku ler...
Quote Burong_Hantuk 2-9-2021 10:07 AM
dua2 aku x brkenan..tapi jamaica nih over ...
Quote snowflakes 2-9-2021 10:15 AM
Pengajaran di sini pastikan anak korang amik spm tau... belajar la sejarah tu betul2 walaupun tak minat... ada beza orang yang pergi sekolah belajar dengan yang tak pergi sekolah
Quote tripleid 2-9-2021 10:18 AM
Edited by tripleid at 2-9-2021 03:03 PM

Ramai yg x tahu sejarah rupanya.. kalo bukan sebab british takdenya keturunan temenggung TMJ tu boleh naik jadi raja skrg..dah terhutang budi dgn brits la tuh  sbb tu  britsish  bagi dorg bukan penjajah
Quote esbok 2-9-2021 10:27 AM
Edited by esbok at 2-9-2021 10:29 AM

Malaysian ni cakap omputih pun antara kesan penjajahan.

Cuba tak dijajah. Mendonia cakap melayu loghat memasing. Ala-ala jepang sana.
Bahasa melayu pernah jadi lingua franca dedulu
Quote cm_vungtau 2-9-2021 10:29 AM
Edited by cm_vungtau at 2-9-2021 10:30 AM

Team SS Walaupun SS tu kadang2 annoying, tapi SS masuk universiti Orang masuk uni tengok la, cara cakap pun takde la rempit suruh orang terjun bangunan. Rileks2 aje dik.
Quote dua_chzy 2-9-2021 10:29 AM
esbok replied at 2-9-2021 10:27 AM
Malaysian ni cakap omputih pun antara kesan penjajahan.

Cuba tak dijajah. Mendonia cakap melayu l ...

Takyah la bandingkan Jepang bodoh BI tu dengan Malaysia. Kita antara negara yang bagus BI di kawasan Asia ni so bervanggey eh bangga la.
Quote mclaren 2-9-2021 10:30 AM
tripleid replied at 2-9-2021 10:18 AM
bimbonya SS.. x tau ke kalo bukan sebab british takdenya keturunan temenggung TMJ tu boleh naik jadi ...

Apa kaitan SS dengan isu ni? Dia tak terbabit dalam conversations di atas. Semua antara netizan dengan TMJ. Tiba2 SS pulak bimbo?
Quote esbok 2-9-2021 10:31 AM
dua_chzy replied at 2-9-2021 10:29 AM
Takyah la bandingkan Jepang bodoh BI tu dengan Malaysia. Kita antara negara yang bagus BI di kawas ...

kaka sebab tu ai kata, ni kesan penjajahan.

kalau nak kata tak penah kene jajah. tengok saja bahasa kita pakai skarang kaka
Quote coco 2-9-2021 10:32 AM
Sangat2 memalukan, memualkan, menjijikkan dan hina,   bila orang yang rasa diri dia betul dan hebat,  tetapi mempromosi kan / mencadangkan "suicide" di kala bunuh diri adalah antara masalah utama waktu pandemik ni.
Quote doubleharmonic 2-9-2021 10:33 AM

Lihat semua komen(400)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 09:45 PM GMT+8 , Processed in 2.642716 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top