CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Ibu Muda Sedih, Lahirkan Anak Muka Macam Orang Tua

2-9-2021 08:23 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 2903| Komen: 19

Description: Seorang ibu menjadi tular selepas melahirkan seorang anak perempuan berwajah tua berikutan kelahiran bayi itu dalam keadaan yang sangat jarang berlaku.
Seorang ibu menjadi tular selepas melahirkan seorang anak perempuan berwajah tua berikutan kelahiran bayi itu dalam keadaan yang sangat jarang berlaku.

Wanita berusia 20 tahun melahirkan bayi perempuannya pada bulan lepas, tetapi kemudian menerima berita yang memilukan.

Perubatan memaklumkan bahawa bayinya mengalami progeria, yang juga disebut sebagai sindrom Hutchinson-Gilford.

Foto: Mirror

Ia merupakan kelainan genetik progresif yang sangat jarang berlaku yang menyebabkan penuaan kanak-kanak berumur sangat cepat, bermula pada dua tahun pertama kehidupan mereka.

Media tempatan pada Isnin melaporkan ibu muda berkenaan bersalin di kediamannya di pekan Libode di Cape, Afrika Selatan.


Kebiasaannya, individu yang dilahirkan dengan progeria mengalami komplikasi kardiovaskular yang teruk pada pertengahan usia remaja hingga awal 20-an.

Gejala dan penemuan tambahan juga mungkin berkaitan dengan keadaan tertentu, termasuk suara bernada tinggi, tiada payudara atau puting.

Punca penuaan yang cepat dikaitkan dengan sindrom Hutchinson-Gilford masih belum diketahui.

Beberapa penyelidik berpendapat bahawa ia merupakan proses yang tidak normal disebabkan oleh kerosakan sel kumulatif.

Setakat 2020, Progeria Research Foundation International Progeria Registry mengenal pasti seramai 131 kanak-kanak dan orang dewasa muda di seluruh dunia menghidap progeria. -CARI

Sumber: Mirror

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote SANKURIANG 2-9-2021 08:29 AM
Sindrom Benjamin Button ka ini?
Quote cicicumel 2-9-2021 08:30 AM
benjamin button
Quote ad_hoc79 2-9-2021 08:37 AM
semoga baby ni mendapat kasih sayang sepenuhnya
Quote laksmanabentan 2-9-2021 08:41 AM
biar betul... tu da berapa bulan tu?
Quote Dorotheas 2-9-2021 08:59 AM
SANKURIANG replied at 2-9-2021 08:29 AM
Sindrom Benjamin Button ka ini?

Benjamin button hensem
Quote SANKURIANG 2-9-2021 09:41 AM

We all know BB tu handsome..sebab tu BP...tapi ni reality.....
Quote bottombikini 2-9-2021 09:43 AM
aiyooo.. tetibe rasa nak layan balik muvi benjamin button
Quote dua_chzy 2-9-2021 10:32 AM
SANKURIANG replied at 2-9-2021 08:29 AM
Sindrom Benjamin Button ka ini?

Iya. Kesian mereka2 yang ada sindrom ni. Hidup pun tak panjang ...
Quote solarlunar 2-9-2021 12:32 PM
Ya. Penyakit Progeria.

K-Movie pun ada psl nie. Song Hye Kyo and Kang Dong Won jd parent.

My Brilliant Life.
Quote KamikuP 2-9-2021 01:05 PM
Benjamin Button tu last sekali dia jadi air mani kah? Sorry sbb x penah tengok movie ni
Quote bulalof 2-9-2021 01:43 PM
bertabahlah.......
Quote nononcrux 2-9-2021 01:51 PM
kesiannye baby ni mesti dah besar murung..
Quote eragon 2-9-2021 03:37 PM
Brad Pitt ?
Quote nakkomenjugak 2-9-2021 04:06 PM
kesiannya baby ni
Quote hashashes 2-9-2021 04:58 PM
KamikuP replied at 2-9-2021 01:05 PM
Benjamin Button tu last sekali dia jadi air mani kah? Sorry sbb x penah tengok movie ni

Hehe tak, dia mati masa dia baby (tapi umur dah tua)
Quote TeropongThaico 2-9-2021 06:29 PM
Edited by TeropongThaico at 2-9-2021 06:30 PM

Siyannya... Harap bila dia mengenjak dewasa dia akan kelihatan muda le balik. Kalau tak aduhhh tak leh nak imejin
Quote highcastle 2-9-2021 08:30 PM
Citer Benjamin Button tu terbalik, makin lama makin muda.. Yang kes ni memang dah jadi tua sejak lahir dan x kan jadi muda..........
Quote BuBuComey 3-9-2021 01:19 AM
Kesiannya baby,.moga mak bapak dia dpt bagi kasih syg seeloknya utk dia
Quote KamikuP 3-9-2021 09:00 AM
hashashes replied at 2-9-2021 04:58 PM
Hehe tak, dia mati masa dia baby (tapi umur dah tua)

Oo gitu kesahnyer.. nak cari le tengok sambil mkn popkon

Lihat semua komen(19)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 08:02 AM GMT+8 , Processed in 0.070155 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top