CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

7 Presiden Termiskin Di Dunia Ini Hidup Untuk Rakyat

1-9-2021 01:35 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3268| Komen: 22

Description: Tidak dinafikan ramai yang mahukan posisi pemimpin negara kerana mahu memiliki kekuasaan dan kekayaan.
Tidak dinafikan ramai yang mahukan posisi pemimpin negara kerana mahu memiliki kekuasaan dan kekayaan.

Tapi lain pula dengan beberapa presiden ini. Mereka lebih menyukai kehidupan sederhana, malah digelar sebagai presiden yang termiskin di dunia. 



Fidel Castro 


Presiden Cuba dari 1976 sehingga 2008. Memegang jawatan presiden selama 32 tahun, Fidel menjadi kesukaan ramai kerana sikap dermawannya. Malah, dia juga pernah tempatkan mangsa banjir di pejabat presiden.


Rafael Correa 


Ahli ekonomi dengan PhD dari University Of Illinois, Amerika Syarikat, Rafael berpegang pada prinsip anti-neoliberalisme. Presiden Ecuador ini terkenal kesederhanaan sepanjang perkhidmatannya dari 2007 sehingga 2017.


Ketika ekonomi Ecuador terancam dengan defisit, Rafael membekukan bayaran gaji pegawai tinggi dan presiden selama 2 tahun. Malah, dia juga pernah memotong gajinya sebanyak 50% dan berjaya menjimatkan belanjawan negara tanpa perlu memotong subsidi sosial rakyat.


Hugo Chavez 


Menjadi presiden Venezuela pada 1999 sehingga 2013, Hugo dikenali di seluruh dunia. Dia sebenarnya berasal dari keluarga miskin. Ketika dipilih sebagai presiden, Hugo masih lagi menjalani kehidupan yang sederhana.

Sebelum meninggal dunia, Hugo dikatakan berasa sangat takut. Ujarnya bukan takut kerana kematian, tetapi takut kerana bimbang tidak dapat menyelesaikan tugasnya sebagai seorang presiden.


Fernando Lugo 


Terkenal dengan penampilan yang sederhana dan popular, Fernando Lugo merupakan presiden Paraguay yang berjaya membangunkan negara itu pada tahun 2008 sehingga 2012.

Sebelum menjadi presiden, Fernando merupakan seorang pastor sehingga diberikan gelaran Pastor Kaum Papa. Malah, dia amat disenangi rakyat miskin di negaranya. Ini kerana Fernando menolak gajinya sebagai presiden dan gunakan untuk kepentingan rakyat.


Nelson Mandela 


Terkenal sebagai tokoh pembebasan Afrika Selatan dari sifat perkauman, Nelson Mandela memegang jawatan presiden dari tahun 1994 sehingga 1999. Semasa menjadi presiden, Nelson memotong 1/3 gajinya untuk menolong kanak-kanak termiskin di negaranya. Malah, dia juga pernah melunaskan hutang negara menggunakan gajinya.


Jose Pepe Mujica 


Memegang jawatan presiden dari tahun 2010 sehingga 2015, Jose dikenali dengan gelaran “The Worlds Humblest President“. Semasa bertugas di Uruguay, Jose terkenal sebagai seorang yang sederhana dan murah hati.

Dia hanya menggunakan kereta VW 1987 sebagai kenderaan presiden. Malah dia juga menolak rumah mewah yang diberikan oleh negara dan memilih untuk tinggal di rumah ladangnya. Gajinya pula didermakan sebanyak 90% (RM 48,250.83) pada badan kebajikan.


Mahmoud Ahmadinejad 


Terkenal sebagai presiden Iran yang termiskin pada tahun 2005 sehingga 2013, Mahmud Ahmadinejad diminta untuk menyatakan kekayaannya. Yang mengejutkan orang ramai, kekayaan yang dimilkinya adalah sebuah kereta tahun 1977 dan rumah yang sederhana.

Bukan itu sahaja, dia meminta pembantunya untuk menggulung permaidani Parsi antik di pejabat dan gantikannya dengan permaidani biasa. Malah, dia juga tidak mahu duduk di kerusi VIP ketika menggunakan pesawat presiden.


Sumber: Murai
Foto: Pinterest
1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sarah82 1-9-2021 01:41 PM
Fidel dab Hugo miskin? Muahahaha.
Quote JohnyEnglish 1-9-2021 02:06 PM
presiden PAS pun miskin
Quote Skuau 1-9-2021 02:28 PM
Tidak ada dari Malaysia....
Quote sharlenetexas 1-9-2021 02:30 PM
Mana betul mana palsu?
Quote edayildiz 1-9-2021 02:52 PM
rafeal cornea tu mcm pelakon pinoy muka heols..
semua negara2 sendu
nelsan mendula tu mcm pemes jgk..selalu dgr tp xsure kt mana
Quote uori 1-9-2021 02:54 PM
sini kalu, harta 7 keturunan makan tak habis
Quote nakkomenjugak 1-9-2021 05:40 PM
sini memang idok lerrr
isle2 pun harta tetap dikumpul2
dengan apa cara sekalipun meski pun....
paham2 jelee.

Quote mclaren 1-9-2021 05:50 PM
sharlenetexas: Mana betul mana palsu?

Jose Mujica sah betul. Yang lain2 entah.

Btw Fidel Castro and Che Guevara masa muda memang kacak sangat (kat mata ai) he he
Quote Mulotkoyak 1-9-2021 06:27 PM
Malaysia kalo cmtu.. Mau anak bini tujuh keturunan lari yeee... Sini hak rakyat hak pak menteri... Ralyat diperlukan ketika nak mengundi je... Tgk mahathir pun leturunan die 100keturunan xabis... Belom lg Najib,  Zahid,  Kerabat Sarawak...hahha
Quote Belibis 1-9-2021 07:53 PM
Skuau: Tidak ada dari Malaysia....

Ang lupa ka?? Presiden parti yang hanya berselipar bata..
Quote Fortiori02 1-9-2021 09:11 PM
Moga menjadi contoh ahli2 politik malaysia..
Quote Orix 1-9-2021 10:17 PM
Atok tu tggu jela bila dia dh xde nnt…. Bru la engkorang tahu apa atok buat dgan duit dia…. Itupun kalo ada yg sudi nk buka mulut setelah diberitahu utk tak hebahkan pd sesiapa n di mana2… engkorang sendiri pun haderr menyumbang rete pd org smpi miskin ke ? Phuii
Quote whitebeard 2-9-2021 12:10 AM
While in malaysia..
Quote kechikchomel 2-9-2021 09:22 AM
mclaren replied at 1-9-2021 05:50 PM
Jose Mujica sah betul. Yang lain2 entah.

Btw Fidel Castro and Che Guevara masa muda memang kaca ...

stalin masa muda pun herlokksss

Quote mclaren 2-9-2021 09:29 AM
kechikchomel replied at 2-9-2021 09:22 AM
stalin masa muda pun herlokksss

Jap nak google he he
Quote mclaren 2-9-2021 09:31 AM
kechikchomel replied at 2-9-2021 09:22 AM
stalin masa muda pun herlokksss

Ha ha ha siap few sites buat sife by side conparison dengan Zayn Malik sebab ada iras ha ha ha ha
Quote kechikchomel 2-9-2021 09:39 AM
Edited by kechikchomel at 2-9-2021 09:40 AM
mclaren replied at 2-9-2021 09:31 AM
Ha ha ha siap few sites buat sife by side conparison dengan Zayn Malik sebab ada iras ha ha ha ha

herlokkss berganda dari Zayn Malik. tapi dah kertu tak hensem lak.


putin masa muda tak hensem. dah kertu bau nampak karisma dia.

Quote hasniey 2-9-2021 11:46 AM
edayildiz replied at 1-9-2021 02:52 PM
rafeal cornea tu mcm pelakon pinoy muka heols..
semua negara2 sendu
nelsan mendula tu mcm pem ...

Nelson mandela famous sbb masuk penjara,lepastu keluar jd president
Tu yg dsi terinspirasi sgt agaknya tu
Cuma kes penjara masing2 jauh beza
Quote binisupir 2-9-2021 01:00 PM
sementara itu kat sini .. manusia berebut nak jd pemimpin sebab nak kaya

Lihat semua komen(22)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2021 03:25 PM GMT+8 , Processed in 0.070645 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top