CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Dua Situasi Berbeza Warga Asing Dilayan Ketika Divaksin, Bukan Jantina Masalahnya

24-8-2021 05:56 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3831| Komen: 23

Description: Sepanjang negara dilanda wabak Covid-19, isu double standard sering menjadi pertikaian ramai.
Sepanjang negara dilanda wabak Covid-19, isu double standard sering menjadi pertikaian ramai.


Kredit foto: Twitter



Daripada soal tempoh kuarantin, kompaun merentas negeri, serta yang terbaru pemberian vaksin. Malah baru-baru ini, tular video memaparkan layanan kurang mesra terhadap penerima vaksin warga asing.

Biarpun dimuat naik sebagai kenangan oleh individu terbabit ke laman TikTok, dia dimarahi frontliner bertugas. 



Susulan itu, ia menjadi perdebatan hangat dalam kalangan netizen yang menyifatkan penyuntik vaksin itu agak kurang sopan dan berkata kasar.

Malah, ada pihak bersimpati dengan nasib warga asing yang diperlakukan sedemikian rupa, sedangkan cuma mahu dapatkan perlindungan kesihatan saja.

Dalam pada itu, mereka turut berkongsi sebuah lagi video yang memaparkan pendekatan penuh sopan-santun seorang doktor ketika menyuntik vaksin terhadap golongan tersebut. Siap suruh berselawat!



Selain memuji tindakannya, rata-rata netizen akui isu ini bukan melibatkan soal jantina seseorang petugas kesihatan. Sebaliknya, doktor dalam paparan tersebut membuktikan bahawa sikap yang disulami dengan adab serta layanan baik akan memberi impak positif kepada warga asing.




Kredit foto: Twitter


Sumber: Kisah Dunia

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote meisapoya 24-8-2021 06:42 PM
Ye lah sian kadang tengok. Biasa kalau bangla kat tempat i friendly semua. Dok ngadu kisah sedih dorang. Ada yang makan lambat lah, x de duit nak beli mask lah, macam-macam.
Quote Ciktiekus 24-8-2021 08:06 PM
meisapoya: Ye lah sian kadang tengok. Biasa kalau bangla kat tempat i friendly semua. Dok ngadu kisah sedih dorang. Ada yang makan lambat lah, x de duit nak beli ...


Betul..dorang ni kalau 1x kita buat baik 10x die balas lagi baik..rajin pun ye..
Quote ellejo 24-8-2021 08:30 PM
maap ye. healthcare worker lelaki mmg lebih empathy dari pempuan.



Quote Knowlee 24-8-2021 08:49 PM
Adab sesama manusia... Dia bukannya kurang ajar pun, yg nak cakap kasar kenapa. I pernah tengok org management office maki hamun sorang bangla ni sebab org tu tak faham apa dia cakap. Mcm mana la dia nak faham, kau jerit2 kat dia, maki dia, padahal nak cakap pasal access pass saja. Bloody fool.
Quote spicygirl3 24-8-2021 11:00 PM
Berbagai jenis manusia ya doctor dan juga yang kena cucuk
Quote becir 25-8-2021 12:31 AM
Cuba pati tu mat turki/Algeria putih melepak gitu, sure tak ditengkingnya...Kan kan
Quote Carcosa 25-8-2021 02:27 AM
Haruslah gaji doctor tu lagi berkat drpd akak nurse tu.
Kerje mcm nak mampos pagi petang siang malam, takkk kaya2 jugak. Kerje biar ikhlas. Nak marah2, baik kau tarik selimut kat rumah. Badan tak penat, hati org awam tak sakit.
Btw, aku taknak tgk video tu. Sbb nnti aku kesian dkt AbangLa tu.
Quote IcyQueen 25-8-2021 10:56 AM
ellejo replied at 24-8-2021 08:30 PM
maap ye. healthcare worker lelaki mmg lebih empathy dari pempuan.

iye... ni sye stuju sgt2 keke
Quote NeedAlert 25-8-2021 10:58 AM
Memang sian tengok depa ni kadang2
Quote santhisnap 25-8-2021 11:44 AM
Kalo jantina pon nak jadikan masalah, apalah kite nak cakap
Quote pieceof_cake 25-8-2021 11:50 AM
Sian tgk..ada empathy la skit..
Quote ally9970 25-8-2021 03:07 PM
becir replied at 25-8-2021 12:31 AM
Cuba pati tu mat turki/Algeria putih melepak gitu, sure tak ditengkingnya...Kan kan

Mamat bangla tu Pati ke?
Quote fairy_fairy 25-8-2021 04:48 PM
ITULAH CAKAP KASAR???? Snowflakes yang complain tu! Mesti tercirit kalau dengar nurse kat tempat iols naik suara suruh baca bismillah sebelum cucuk
Quote zeed 25-8-2021 05:17 PM
Rengsa kot nak merakam2.. Melambatkan kerja dia.
Quote caca_eric 26-8-2021 01:04 AM
I rasa okey je doktor/nurse ppuan tu cakap
Bukannya marah
Itu mmg intonasi org ppuan..
Amboi sibuk nak cucuk.. mcm kakak2 je
Quote husie91 26-8-2021 07:45 AM
caca_eric replied at 26-8-2021 01:04 AM
I rasa okey je doktor/nurse ppuan tu cakap
Bukannya marah
Itu mmg intonasi org ppuan..

Chuols ni hati kering ni. Takpon sejenis cakap kasar and bila orang sentap chuols ckp alahh biasa lah tu ckp mcm tu.. tp tak semua biasa dgn cara macam tu.. ni memang intonasi nurse2 yang kerek kalau siapa biasa g kk mmg ada sorang dua nurse yang mulut macam ni. Ala2 melaser kan orang.
Quote caprut 26-8-2021 11:46 AM
fairy_fairy replied at 25-8-2021 04:48 PM
ITULAH CAKAP KASAR???? Snowflakes yang complain tu! Mesti tercirit kalau dengar nurse kat tempat iol ...

Apa yg kasarnye. Org malaysia trus acah2 maksum ckp baik.
Quote fairy_fairy 26-8-2021 02:01 PM
caprut replied at 26-8-2021 11:46 AM
Apa yg kasarnye. Org malaysia trus acah2 maksum ckp baik.

Exactly. Kat telinga iols macam membebel jer. Kalau marah dan kasar, bunyinya membentak. Ini, macam meleweh jer bunyinya.
Quote fairy_fairy 26-8-2021 02:04 PM
husie91 replied at 26-8-2021 07:45 AM
Chuols ni hati kering ni. Takpon sejenis cakap kasar and bila orang sentap chuols ckp alahh biasa ...

Iols pun hati tisu juga sis/bro tapi kalau ikut telinga iols, takdenya orang marah-marah bunyi meleweh gitu. Iols masuk sini pun sebab ingat kena bentak ke, jerit ke, rupa-rupanya

Lihat semua komen(23)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-2-2023 02:19 AM GMT+8 , Processed in 0.093975 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top