CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Apa Kejadahnya Guna Perkataan Partipasi? RIP Bahasa Melayu

24-8-2021 02:40 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 7684| Komen: 89|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Nampaknya, lama kelamaan sesetengah perkataan di dalam Bahasa Melayu akan luput ditelan zaman apabila ramai yang menggantikannya dengan perkataan Bahasa Inggeris.



Nampaknya, lama kelamaan sesetengah perkataan di dalam Bahasa Melayu akan luput ditelan zaman apabila ramai yang menggantikannya dengan perkataan Bahasa Inggeris.

Portal Awani dikritik apabila menggunakan perkataan Partipasi di dalam posternya. Walhal perkataan dalam Bahasa Melayu boleh digunakan iaitu Penglibatan atau pun Penyertaan.

Bagi netizen, Bahasa Melayu tidak miskin dengan kosa kata hingga terpaksa meminjam di tempat yang tidak perlu.


Foto: Twitter


Walaupun ada perkataan partisipasi dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), adalah semoleknya menggunakan perkataan yang mudah difahami oleh semua peringkat umur dan lapisan masyarakat.


Foto: Twitter

Mohon pihak berwajib melihat isu sebegini diutamakan. Siapakah yang akan mengangkat bahasa kebangsaan jika bukan kita sendiri? - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih
2

Lawak

Bosan

Friends Rank (2 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote airmineral 24-8-2021 02:43 PM
dbp pun relaaa je perkataan inggeris dimelayukanmakin pudar la bahasa jiwa bangsa
sbb bahasa pun da ambil bhs penjajah
Quote exclusive_vvip 24-8-2021 02:52 PM
banyak sangat dah perkataan yg DBP buat gini..org2 kat DBP buat keje apa? makan gaji buta? Ini je ke yg diorg buat semata2 nak tunjuk buat keje?
Quote edayildiz 24-8-2021 02:53 PM
dah mcm baptisan kalau baca masa mengantuk.
kalau guna penyertaan xboleh ke?
btw disebabkan suka taip ejaan yg merepek ikut suka kdg2 bila nk tulis ayat formal dlm bm pun i kena check balik ejaan sbnr
Quote auntyonion 24-8-2021 02:55 PM
Dah kalau dbp pn luluskan,maksudnya boleh guna la kan {:smile
Quote Rdizz 24-8-2021 02:59 PM
exclusive_vvip: banyak sangat dah perkataan yg DBP buat gini..org2 kat DBP buat keje apa? makan gaji buta? Ini je ke yg diorg buat semata2 nak tunjuk buat keje?


Setuju, asyik nk inggeriskan ja, lama2 semua bunyi inggeris, nk nmpk bombastik (opss pun perkataan inggeris) konon, habis ilang keaslian dan jati diri, nnti salahkan org lain pulak jika melayu layu. Kalau dah ada word melayu, maintain ja lah, kecuali lah xde word asal mcm telivisyen cthnya
Quote Catpaw 24-8-2021 03:15 PM
Banyak dah, sama la kluster padahal perkataan kelompok atau gugusan tu ada. Tim drp team, kalau orang bahasa sendiri tak lestarikan bahasa tu camana..
Quote husna_amal 24-8-2021 03:30 PM
Kalau dalam kamus dewan pun ada perkataan tu jadi ok je guna.
Quote cik_sssara 24-8-2021 03:51 PM
Kan. DBP ni memang konsep nak moden je ke sekarang. Makin banyak perkataan nak dimelayukan lama-lama semua orang bertutur guna kata pinjaman mat salleh. Tak unik dah.

Quote syadq 24-8-2021 03:56 PM
bp - bahasa percakapan, rujuk pada definisi yg ditepek tu.

Kalau istilah DBP masih guna penyertaan.

Quote coffeelee 24-8-2021 04:03 PM
Ya, saya setuju dengan anda, sebilangan orang hanya melakukannya untuk berseronok mereka menggabungkan lagu. Saya fikir ia mesti disimpan dalam bahasa Melayu sahaja.
Quote coffeelee 24-8-2021 04:05 PM
Catpaw replied at 24-8-2021 03:15 PM
Banyak dah, sama la kluster padahal perkataan kelompok atau gugusan tu ada. Tim drp team, kalau oran ...

Tepat, untuk memperkasakan bahasa setiap orang harus menghargainya.
Quote borrow 24-8-2021 04:07 PM
agak belit lidah nak nyebutnya Reporter pun salah tulis -  Partipasi , ka mmg sengaja salah tulis.
Quote LadyCarefree 24-8-2021 05:01 PM
Ada dalam kamus dewan oklah.

Lg annoying semua benda asbab. Sikit2 asbab. Salahguna pun banyak. Sama seperti Masyaalah. Main tibai je.
Quote kakikuDibibirmu 24-8-2021 05:04 PM
Mungkin Syed Suck Dick nak buat parti baharu namanya Parti Sipasi BersatuBoh
Quote tungkai 24-8-2021 05:23 PM
Pernah dulu ada org highlight benda ni tapi DBP cakap bahasa Melayu perlu dimodenkan dan berkembang. Ambik dari bahasa Inggeris tu kira berkembang la kot......
Quote KIM.K 24-8-2021 05:57 PM
Ini falasi..
Quote Catpaw 24-8-2021 06:42 PM
tungkai replied at 24-8-2021 09:23 AM
Pernah dulu ada org highlight benda ni tapi DBP cakap bahasa Melayu perlu dimodenkan dan berkembang. ...

Alasan2 ja tu. Nak suruh nampak buat keroje agaknya
Quote jas7512 24-8-2021 06:53 PM
At leaat masa zmn aziz deraman dulu xde lah byk english word dimelayukan..i think ku  yg mmg xde perkataan or susah cr words dlm bm..takpelah guna english words..ni dah ada word melayu..penyertaan...
Quote tikusmontok 24-8-2021 07:11 PM
Nak sebut pun jijik..mcm bahasa ndon

Lihat semua komen(89)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-2-2023 03:04 AM GMT+8 , Processed in 3.048096 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top