CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Dakyah Terbaru Antivax, Darah Bekam Berubah Warna Macam Nanah & Air Kencing

24-8-2021 12:33 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 5820| Komen: 48|Original author: Oleh: LilRose

Description: Pelbagai usaha antivaksin menyebarkan dakyah mereka bagi mempengaruhi orang ramai.
Pelbagai usaha antivaksin menyebarkan dakyah mereka bagi mempengaruhi orang ramai.

Terbaru, tular pendedahan kononnya warna darah berubah mengikut jenis vaksin diambil yang kononnya berbeza dengan darah orang yang belum divaksin.



Kredit foto: FB

Menerusi posting di Facebook, individu berkenaan mendakwa perubahan itu dikesan selepas menjalani proses bekam.

Siap diasingkan darah mengikut jenis vaksin seperti Pfizer dan Sinovac yang dibiarkan dalam beberapa minit usai berbekam.

"Sinovac bertukar macam nanah, Pfizer bertukar macam air kencing," katanya.

Hantaran itu dikhuatiri mengelirukan dan merosak pemikiran orang ramai terutama warga emas yang mudah percaya dengan apa yang diuar-uarkan di laman sosial.

Berikutan itu, beberapa doktor tampil memberi penjelasan berhubung dakyah antivaksin terbabit.



Kredit foto: FB




Kredit foto: Twitter

Aik, salah vaksin pula darah berubah warna? Lepas ni idea atau dakyah apa pula yang akan disampaikan? - CARI
2

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (2 people)

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote eyansss 24-8-2021 12:59 PM
nak jadi antivacc, silakan…  tapi jangan la sampai tahap buat2 cerita fear mongering ni…
Quote cucutokwan89 24-8-2021 01:31 PM
Hebatlah buat ujian luar makmal. Byk btl masa diorg
Quote djzara81 24-8-2021 01:51 PM
Ignorant ppl mesti ingat darah tu mcm sirap pekat , padahal darah ada komposisi.
Quote Samerosie 24-8-2021 02:08 PM
Macamana bekam dia boleh keluar darah banyak macam tu?  Iols pernah gak bekam tapi rasa tak le sampai keluar darah.  Dia toreh kulit ke pastu tamping plastik bag kumpul?
Quote brego 24-8-2021 02:21 PM
Quote atira 24-8-2021 02:26 PM
ni masalahnye malas pi sekolah
Quote Olumis 24-8-2021 02:31 PM
Biasala tu gol antivaxx... bodoh piang tak terkata
Quote nononcrux 24-8-2021 03:48 PM
biar la benak sorang2
Quote paz 24-8-2021 03:52 PM
Golangan ni susah nak cakap.
Quote xAthenax 24-8-2021 04:23 PM
wow
just wow
nak menipu pun agak2 lah weh
Quote LadyCarefree 24-8-2021 05:04 PM
Mana abang belastop?
Quote kakigebang 24-8-2021 07:36 PM
bekam ni bagus, mmg ringan badan, untuk golongan antivaks elokla berbekam kot boleh hilang benak2 dlm kepala tu
Quote Samerosie 24-8-2021 07:38 PM
LadyCarefree replied at 24-8-2021 05:04 PM
Mana abang belastop?

Tengah sibuk promote firaun kat thread sebelah.
Quote Fortiori02 24-8-2021 07:42 PM
Kesian org ignorant gini. Ada lak tu yg terpedaya.
Quote dani-rox 24-8-2021 07:47 PM
apabila budak kelas belakang jd saintis
Quote dani-rox 24-8-2021 07:49 PM
Ok lah tu, antuvaxx berTuhankan vaksin, antivaxx berTuhankan bekam dan ubat cacing.
Quote talia 24-8-2021 07:52 PM
Tu la dulu ponteng sekolah, tido dlm kelas waktu cikgu ngajar, kan dah jd benak
Quote shiraloveyou 24-8-2021 08:28 PM
whole blood bila di spin dalam centrifuge, dia akan separate darah merah, platelet-plasma...dikira normal ye warna plasma macam air kencing tu...bukan sebab air kencing kau bocor masuk salur darah kalau sebelum ambik darah kau tak puasa dulu,lepas tu makan makanan berlemak sbg contoh, berkemungkinan warna plasma akan jadi keruh macam nanah tp bukan nanah ye...benda dari zaman tok kaduk memang macam ni kau jangan nak buat cerita sebab vaksin covid pulak....tu la, lain kali belajar sungguh2...ni masa kat sekolah ponteng..lepas tu pandai2 buat teori bodoh kau tu...

Quote zamzam 24-8-2021 08:29 PM
atira replied at 24-8-2021 02:26 PM
ni masalahnye malas pi sekolah

tp ramai cikgu yg hari2 pi sekolah tp jadi antivaks

Lihat semua komen(48)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 06:34 PM GMT+8 , Processed in 0.094866 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top