CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Warga China Di Afghanistan Didesak Berpakaian Mengikut Islam

24-8-2021 10:28 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3165| Komen: 36

Description: Kedutaan Besar China di Kabul mendesak warganya di Afghanistan untuk mematuhi aturan yang baharu di negara ini.
Kedutaan Besar China di Kabul mendesak warganya di Afghanistan untuk mematuhi aturan yang baharu di negara ini.

Aturan tersebut termasuk berpakaian secara ‘Islam’, sebagaimana dilaporkan India Today.


Kredit foto: Head Topics

Ingatan itu dikeluarkan pihak kedutaan kepada warga China di Afghanistan.

Kedutaan Besar China di Kabul juga memberi amaran agar warga China tidak berada berdekatan Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai di Kabul.


Sumber: Utusan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kemaruk 24-8-2021 10:34 AM
taliban akan uturn kot

takut china tarik balik sokongan

nanti sape la yang nak melabur gali uranium tu
Quote zamzam 24-8-2021 10:35 AM
so nyonya2 tak boleh pakai seluar pendek nampak alur ker? ini very inhumane....haha
Quote zamzam 24-8-2021 10:37 AM
kemaruk replied at 24-8-2021 10:34 AM
taliban akan uturn kot

takut china tarik balik sokongan

siapa yang untung siapa yang rugi ? taliban boleh jer slow talk dgn amereka....haha
Quote Dwdrum 24-8-2021 10:39 AM
kemaruk replied at 23-8-2021 06:34 PM
taliban akan uturn kot

takut china tarik balik sokongan

Taliban tiada kepakaran kah bangkem?...... Itu perlu nya ke sekolah.... Bukan belajar tanam poppy jah.. Hahahahhaaaa....
Quote awanearisu 24-8-2021 10:41 AM
Harap tidak berulang lagi aktiviti terlampau seperti dahulu. Novel "The Kite Runner" menjadikan kita trauma membacanya, meskipun ianya bacaan fiksyen.
Quote zamzam 24-8-2021 10:46 AM
Dwdrum replied at 24-8-2021 10:39 AM
Taliban tiada kepakaran kah bangkem?...... Itu perlu nya ke sekolah.... Bukan belajar tanam poppy  ...

mcmana taliban boleh export poppy berbilion dollars sdgkan semua dikawal tentera barat selama 20 tahun? dan dadah tu boleh sampai kat negara omputih? taliban guna carpet terbang ker?
Quote gigahertz 24-8-2021 12:02 PM
zamzam replied at 24-8-2021 02:35 AM
so nyonya2 tak boleh pakai seluar pendek nampak alur ker? ini very inhumane....haha


Quote cmf_premierleag 24-8-2021 12:05 PM
esok2 china blah and takmo kasi funding kt negara ko kang baru ada akal
Quote cmf_premierleag 24-8-2021 12:14 PM
awanearisu replied at 24-8-2021 10:41 AM
Harap tidak berulang lagi aktiviti terlampau seperti dahulu. Novel "The Kite Runner" menjadikan kita ...

akak plg suka novelist khaled hosseini..his novels semua jd NY best sellers #1 mmg hit top
The Kite Runner - psl bacha bazi (kanak2 lelaki jd penari utk puaskan nafsu jantan tua)
Thousands of Splendid Suns - psl kisah anak perempuan dipaksa nikah sbb bapak nk byr hutang and lps jd isteri,dilayan spt hamba dan kene buat semua kerja2.tp si laki jd biawak hidup
And the Mountains of Echoed - akak baru baca halfway...tp blom khatam lg
overall, novel2 khaled hosseini ni mmg mengangkat semua kisah2 realiti di afghan.
same to novelist Jean Sasson....novel dia semua kisah2 princess negara arab (iraq,saudi,kuwait etc)...nama je pwincess..tp terseksa gak hidup memasing mcm Daughter of Iraq
novel alaf 21 pastu dibuat drama kul 7 kat tv3..sorry not my level
Quote kakikuDibibirmu 24-8-2021 12:17 PM
take beeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrr!!!!!

Quote ~boolean 24-8-2021 12:27 PM
awanearisu replied at 24-8-2021 10:41 AM
Harap tidak berulang lagi aktiviti terlampau seperti dahulu. Novel "The Kite Runner" menjadikan kita ...

Tapi di media sosial kebanyakan afghan samada pro-taliban atau anti-taliban kata tulisan khaled hoseini ni propa ja lebih..

dulu pun aku percaya bulat2 ja apa penulis2 karang walaupun tahu ianya fiksyen, tapi bila dah tua bangka ni baca banyak ulasan buku oleh penulis macam khaled hosseini, elif shafak (turki), orhan pamuk (turki) dll ada penulis2 yang menulis sebab nak sampaikan agenda sendiri yang selalu dilebih2kan sampai rakyat negara diaorang pun jadi menyampah..
Quote edayildiz 24-8-2021 01:27 PM
Edited by edayildiz at 24-8-2021 01:28 PM

ramai ke warga china sana? ..dorg keja apa sana..apa yg ada sana? ntah xmenarik langsung afghanistan..tanah dia mcm berdebu panas..i imagine mcm yindia..i xsuka
Quote Dwdrum 24-8-2021 01:32 PM
Edited by Dwdrum at 23-8-2021 09:35 PM
zamzam replied at 23-8-2021 06:46 PM
mcmana taliban boleh export poppy berbilion dollars sdgkan semua dikawal tentera barat selama 20 t ...


Taliban druglord dunia selalu nya acik. acik forum focus south merica saja...sedang kan law boleh di beli di sana... Lagi lah taliban income dari dadah sudah decades.....  Ko ingat US jaga depa seperti jaga us mexico border kah?... Drugs labs ber sepah di kawasan pashtun...
Quote ira_229 24-8-2021 01:49 PM
bagus....padan muka orang islam kat cina kena patuh arahan diaorang sekarang diaorang pun kena patuh arahan pemerintah taliban..
Quote zamzam 24-8-2021 01:49 PM
Dwdrum replied at 24-8-2021 01:32 PM
Taliban druglord dunia selalu nya acik. acik forum focus south merica saja...sedang kan law bole ...

So amareka xyah ckp besar lah nak langgar negara org siap dgn heavy military weapons  kalau dadah berbilion dolar boleh lepas camtu jer...haha canggih kunun.
Quote zamzam 24-8-2021 01:51 PM
edayildiz replied at 24-8-2021 01:27 PM
ramai ke warga china sana? ..dorg keja apa sana..apa yg ada sana? ntah xmenarik langsung afghanistan ...

Kat pergunungan mmg ler berdebu bagai. Carilah video ttg kehidupan kat bandar apa ker.
Quote awanearisu 24-8-2021 01:53 PM
cmf_premierleag replied at 24-8-2021 12:14 PM
akak plg suka novelist khaled hosseini..his novels semua jd NY best sellers #1 mmg hit top
The K ...

Kuat semangatnya baca. Kita tak sanggup. Memang berhenti lepas satu buku tu. Boleh terbayang-bayang babak dalam novel tersebut.
Quote slavehunter 24-8-2021 01:55 PM
Aku geram betul dengan janggut Taliban. Aku rasa nak ambik gunting rumput cantas zapp zipp zupp janggut tu.
Quote awanearisu 24-8-2021 01:56 PM
~boolean replied at 24-8-2021 12:27 PM
Tapi di media sosial kebanyakan afghan samada pro-taliban atau anti-taliban kata tulisan khaled ho ...

Apabila diletakkan sebagai fiksyen, kita dah maklum akan kesahihan naskhah tersebut.
Cuma yang kita faham dari novel tersebut, mana-mana negara yang berada dalam kekacauan, pasti akan ada pihak yang akan mengambil kesempatan.

Malanglah jika kekacauan tersebut lebih menguntungkan pihak yang tidak bertanggungjawab.

Lihat semua komen(36)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 06:41 AM GMT+8 , Processed in 0.171948 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top