CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Galak Bergurau Di Media Sosial Tanpa Sedar Tengah Buat Dosa

23-8-2021 11:58 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 2278| Komen: 6

Description: Kemajuan teknologi sudah pasti menyenangkan kita semua dalam berurusan. Bukan itu sahaja gambar-gambar yang tidak boleh bergerak dapat digerak-gerakkan melalui aplikasi.
Kemajuan teknologi sudah pasti menyenangkan kita semua dalam berurusan. Bukan itu sahaja gambar-gambar yang tidak boleh bergerak dapat digerak-gerakkan melalui aplikasi.


Semakin hebat teknologi sekarang semakin banyak ujian yang mendatang dan semakin lemah pegangan kita kepada hukum syarak sehinggakan mengaibkan orang lain. Kita sangkakan ia sebagai satu gurauan dan hiburan tetapi kita lupa dalam hidup ini ada panduan yang perlu diikuti.

Menjadi satu trend sekarang di mana ada sesetengah individu menggerak-gerakkan wajah orang lain dengan menggunakan aplikasi yang mana gambar tadi akan menyanyi mengikut rentak muzik. Gambar pemimpin digerak-gerakkan dan mendapat pula permintaan daripada orang ramai.


Gambar hiasan


Tahukah kita perkara sebegitu walaupun dalam bentuk hiburan merupakan perkara yang diharamkan dalam syarak? Janganlah nanti pada hari kiamat semua pahala yang kita bawa akhirnya akan habis dek perbuatan kita pada hari ini.

Sabda Baginda Rasulullah:

Tahukah kalian siapakah yang disebut dengan orang yang muflis?. Para sahabat menjawab: Orang yang muflis menurut kami wahai Rasulullah, adalah orang yang tidak mempunyai dirham dan dinar serta harta benda. Baginda bersabda: Seorang muflis daripada kalangan umatku ialah seorang yang datang pada hari Kiamat dengan pahala solat, puasa dan zakat, namun (pada masa yang sama) dia juga membawa dosa mencela orang ini, menuduh orang itu, memakan harta orang ini, menumpahkan darah orang itu dan memukul orang ini (dan seumpamanya), lalu diberikan kepada orang ini sebahagian daripada pahala-pahala kebaikannya dan diberikan kepada orang itu pula sebahagian pahalanya, hinggalah akhirnya habis pahalanya namun belum lagi terbayar dosa-dosa yang tertanggung atasnya, lalu diambil dosa-dosa mereka tadi dan diletakkan ke atasnya hingga akhirnya dia dihumban ke dalam neraka (kerana banyak dosa). [HR Tirmizi 2342]


Islam tidak menghalang untuk berhibur. Ini kerana kehidupan kita di atas muka bumi bukanlah semata-mata untuk melakukan ibadah seperti hanya duduk di dalam masjid, zikir yang berterusan atau membaca Al-Quran sepanjang masa. Tetapi kehidupan yang Allah berikan kepada kita mestilah digunakan dengan sebaik mungkin dalam mentaati perintah Allah.

Walaupun Islam tidak melarang dalam kita berhibur tetapi perlulah kita ingat bahawa Islam tidaklah membuka ruang hiburan dengan seluas-luasnya sehingga tidak ada batasan sama sekali.

Dalam isu ini terdapat tiga kesalahan yang besar dilakukan oleh si pelaku iaitu;


Gambar hiasan


1. MENTERTAWAKAN ORANG LAIN

Perbuatan sebegini hanya ada pada mereka yang tidak ada akhlak dan penuh dengan kebencian.

Sabda Baginda Rasulullah: Cukuplah seseorang dikatakan telah berbuat jahat jika ia merendahkan saudaranya muslim. [HR Ibn Majah 4203]

Menggunakan wajah-wajah orang lain tanpa kebenaran dan mengaibkan mereka haruslah diinsafi agar esok kita tidak menyesal dihari perhitungan setiap apa yang kita kerjakan di atas muka bumi ini.


2. MENGAIBKAN ORANG

Bergurau untuk menjatuhkan maruah seseorang pada hari ini sudah menjadi kebiasaan tanpa memikirkan tentang hukum hakam. Memang menjadi satu kepuasan apabila kita boleh menjatuhkan maruah orang lain di hadapan khalayak ramai. Tetapi bagi seorang Muslim kita diajar untuk menjaga kehormatan saudara-saudara yang lain.

Sabda Baginda Rasulullah: Seorang muslim itu adalah mereka yang membuatkan muslim yang lain selamat dari kejahatan lidahnya dan juga tangannya. [HR Bukhari 6484]

Yang dimaksudkan dengan hadis ini adalah tuntutan supaya meninggalkan perbuatan menyakiti umat Islam dengan lidah, tangan, dan juga semua yang menyakitkan.


Gambar hiasan


3. MERENDAH-RENDAHKAN MARTABAT ORANG LAIN

Setiap kita tidak suka direndah-rendahkan oleh orang lain. Kita suka dipandang mulia dan disantuni. Oleh kerana itu, Islam tidak membenarkan seseorang merendahkan orang lain. Firman Allah di dalam Surah al-Hujurat: 1:

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka.

Hanya kerana ingin mencari perhatian dan follower, kita sanggup melakukan perkara yang diharamkan oleh Islam. Ingatlah bahawa kita telah melakukan dosa yang berpanjangan jika video yang dihasilkan disebarkan pula oleh orang lain dan mendapat like daripada mereka maka semuanya akan menjadi saham dosa.

Sabda Baginda Rasulullah: Barangsiapa mengajak kepada petunjuk maka ia akan mendapatkan pahala seperti pahala orang yang mengikutinya tanpa mengurangi pahala mereka sedikitpun. Dan barangsiapa mengajak kepada kesesatan maka ia akan mendapatkan dosa seperti dosa orang-orang yang mengikutinya tanpa mengurangi dari dosa mereka sedikitpun. [HR Abu Daud 3993]

Mungkin ada yang mengatakan semua benda tidak boleh dilakukan, semua perkara salah. Ingatlah wahai saudara-saudaraku bahawa perkara yang salah tetap salah walaupun niat kita hanya untuk menghiburkan orang lain. 


Sumber: mStar
1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (6 people)

 • Bosan

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Terkejut

  Anonymity

 • Marah

  Anonymity

 • Bagus

  Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote helicornia 23-8-2021 01:39 PM
insaf la pulak
Quote djzara81 23-8-2021 03:18 PM
Apps wombo.ai tu khenzz. Kitorang among adik beradik gurau2 guna wombo tu tp pakai muka kitorang. Just for laughs. Tapi aku tak bole accept  bila muka org yg dah meninggal atau ahli politik di wombo kan.
Quote Artemesiaa 23-8-2021 05:02 PM
Baguslah ada yang menasihati
Quote mijot 23-8-2021 06:56 PM
kt wasap byk gak GIF yg guna gambar org lain...letak caption ngarut jer kadang2..
Quote NFBZCantik 7-9-2021 12:52 PM
nice oneeeee
Quote Manjalalu 27-9-2021 11:25 AM
Opppss! Terasa pulakk

Lihat semua komen(6)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-6-2023 07:51 PM GMT+8 , Processed in 0.095061 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top