CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"The Reason Why Aku Suka Kelantan, Lauk Macam Ni RM9.90." Harga Nasi Kerabu Cetus Perdebatan?

20-8-2021 06:04 AM| Diterbitkan: bubuk_bearbear| Dilihat: 9186| Komen: 141

Description: PETALING JAYA: Zaman sekarang ini, masih adakah nasi bungkus yang boleh dibeli dengan harga bawah RM10 contohnya jika letak campuran lauk seperti ayam goreng, ikan dan daging?



PETALING JAYA: Zaman sekarang ini, masih adakah nasi bungkus yang boleh dibeli dengan harga bawah RM10 contohnya jika letak campuran lauk seperti ayam goreng, ikan dan daging?

Mungkin masih ada tapi sedikit sukar untuk dicari, namun melalui satu perkongsian yang tular di aplikasi TikTok memaparkan harga tersebut masih masuk akal dan ianya masih wujud di negeri Kelantan.

Bayangkan seorang pelanggan mengambil pesanan nasi Kerabu dengan pelbagai campuran lauk seperti ayam madu, daging salai, ikan goreng, telur masin, lada solok, jeruk bawang serta nasi dengan harga keseluruhan hanya RM9.90 sahaja.

Memetik Gulapop, video tersebut kemudiannya tular di Twitter seterusnya menjadi perdebatan di antara netizen tentang perbezaan harga yang ketara bagi hidangan itu di negeri Kelantan dan Terengganu.



" The reason why aku suka kelantan. Lauk macam ni rm9.90. Kalau terengganu ni dah lebih rm10 " tulis seorang pengguna Twitter.

Melalui perkongsian tersebut juga ada yang menyatakan harga makan di Terengganu cukup mahal mengalahkan harga makanan di Kuala Lumpur.

Tapi perkara tersebut mendapat tentangan dari warga Terengganu sendiri yang menyatakan hanya segelintir tempat saja hadir dengan harga yang agak mahal.

Perbalahan "manja" tersebut berlarutan dengan pelbagai lagi kenyataan balas. Lucu pun ada baca, yang tak faham pun ada.


Apapun jika berlaku sedikit perbezaan harga itu adalah perkara biasa, yang penting harganya masih masuk akal dan kita sebagai pengguna perlulah bijak memilih. Betul tak?. - CARI



2

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (2 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Nana_Man 20-8-2021 06:25 AM
Sedap nya nasi kerabu…
Quote kitmal 20-8-2021 07:02 AM
kelantan forever..makan sedap dan murah......
Quote Tinot7 20-8-2021 07:10 AM
Ikan 1.50, ayam 2.00 mmg murmur.. tapi tak tau la rega kat ganu
Quote rastaf 20-8-2021 07:11 AM
Yg bungkus nasi tu pun macam cun.lapar la pulak
Quote jejai 20-8-2021 07:14 AM
Makkk ai campur lauk kemain byk.. Makan ke mencekik tu?
Quote torres9 20-8-2021 07:27 AM
Murah ke? Tempat aku harga rm5 cuma takde ikan goreng yang lain cukup lengkap
Quote acikhan 20-8-2021 07:28 AM
bg haku la la kan yg pernah pg 3x dedua negeri nie makanan Kat kelantan mmg murah berbanding ngan ganu...dedua masakan negeri sedap cuba ganu a bit pricey cikit, mungkin negeri minyak agak nyer...jgn marah ye org ganu...hihi
Quote crossline 20-8-2021 07:31 AM
Dah la murah sedap2 pulak tu....
Quote ms.koala 20-8-2021 07:32 AM
Makanan kelantan mmg fav ler.. Walau aku geng sskjp tp aku bukan peminat jahlop yer {:hooray
Quote wana89 20-8-2021 07:33 AM
Area rumah wana, nasi kerabu daging Bakar dah rm7 lebih.. Kalau masuk ayam dan ikan, rasa2 melantun la harga
Quote TuntungReturn 20-8-2021 07:33 AM
makanan kelantan mmg murah.
Quote TomyamPuteh 20-8-2021 07:38 AM
Gelang tangan dakap perut ulaq  dia besaq.
Quote asudau 20-8-2021 07:39 AM
betul tu, makanan kat terengganu memang macam mahal sikit, nak-nak area kemaman, paka dan dungun..maybe sebab ramai staff petronas kot...

tapi...yang kena tempias harga mahal para penduduk yang tak kerja ngan petronas..

Quote mijot 20-8-2021 07:41 AM
memang makanan kt kelantan murah...
Quote wenza 20-8-2021 07:43 AM
Sedapnya nasik kerabu. Terus i rasa nak cari nasik kerabu pagi jumaat yang indah ni
Quote rosmahisham 20-8-2021 07:43 AM
Murahnye..area rmh aku ni tepi jln ambik daging bakar,telor masin je dh belas2 rm. Ada 1 kedai tu nasi berlauk..rm5 je..nasi putih dgg kerutuk,sambal belacan..nasi dia punya la banyak..mmg blh mkn 3 org..tp dh tutup kedainye!aku jenis x mkn byk nasi jenis cpt kenyang..tp suka mkn berkali2 tp bkn nasi la..kang tengahari nk laksam/bakso..mlm nk cantonese fried kueawtiaw pulak..gitu la hidup aku byk hbs duit utk makan je..sementara sihat ni mkn je lah dh sakit tua2 nnti x lalu x selera mkn..duk diam2
Quote cicakgemok 20-8-2021 07:52 AM
Nasi kerabu kalau sebulan sekali boleh la makan, sebab takde la sedap sangat. Beli kat mana2 kedai pun rasa dia tetap sama
Quote Cik_jantung 20-8-2021 07:58 AM
TomyamPuteh replied at 20-8-2021 07:38 AM
Gelang tangan dakap perut ulaq  dia besaq.

Ke situla para wanita sana memanjakan diri dengan wang pendapatan.. beli n kumpul emas..
Quote sekngucing 20-8-2021 08:02 AM
Rm 9.90? Cuba pegi pasir mas....rm 5 ja...aku pun terkejut....sebbab aku duduk kot bharu

Lihat semua komen(141)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 04:11 PM GMT+8 , Processed in 0.076442 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top