CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Tak Dapat Kerja Sebab Gemuk, Peguam Ini Kata 'Dunia Memang Begitu'

9-8-2021 12:50 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 5427| Komen: 38|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Tanpa menafikan keburukan kecam badan (body shaming) yang sering kali disalahkan sebagai gurauan, sebenarnya masih ada yang bersikap talam dua muka.




Tanpa menafikan keburukan kecam badan (body shaming) yang sering kali disalahkan sebagai gurauan, sebenarnya masih ada yang bersikap talam dua muka.

Melihat individu berbadan gempal, berkulit gelap, berhidung kemek dan sebagainya menjadi bahan ejekan dan perlian, golongan inilah yang akan mempertikaikan body shaming itu.

Namun, dalam masa sama golongan ini juga yang menjunjung tinggi mereka yang berbadan kurus, berkulit cerah dan berhidung mancung dalam apa jua urusan. Seolah-olah ada bias di sini.

Jadi, apabila ada remaja yang ditolak mentah-mentah untuk bekerja hanya kerana gemuk, itu kan body shaming namanya!





Sesungguhnya mereka yang mempunyai kecantikan mengikut standard media masa (wajah bujur, berkulit cerah, tinggi dan langsing) mempunyai peluang lebih cerah mendapat peluang pekerjaan berbanding wanita yang gemuk.


Foto : Twitter

Lebih dasyat, mereka yang mempunyai kulit gelap dan seterusnya akan terus diejak atau pun diketepikan.

"Im used to dihina like ' eh arang'.. okay fine.. im black so what?? .. Malaysian ni terlampau obses dengan beauty standard.. sedangkan depa pon coklat ja pon.. so people. please love yourself more.. ignore ja cakap orang."


Foto :KKM

Jadi, anda yang di luar sana ada cadangan untuk mengubah persepsi sebegini? Atau memang mentaliti sudah tidak boleh diubah? - CARI

Bagus

Marah

Terkejut
1

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cmf_premierleag 9-8-2021 01:03 PM
pegi je la usaha utk kuruskan badan tu
jaga diet tu and minum air suam je.
pastu stop folo kegilaan ummah utk makanan viral mcm boba la,dalgona la,pisang goreng cheese la jadah tu suma
kalo tgk movie,jgn terikut2 org makan popcorn bagai
cuba tahan nafsu makan tu
ni bila dh gemuk obese, mula lah playing victim
and menyusahkan org lain
esok nak mati pun menyusahkan org nk kene angkat jenazah ko yg berat tu
Quote cmf_premierleag 9-8-2021 01:07 PM
and mmg hakikatnya majikan zmn skang tgk paras rupa and penampilan luaran pun
kalo x nak keje dgn majikan, pegi je la run your own business.bukak je akaun shopee,meniaga je kat situ or jd je freelancer
nak keje dgn org,kene la impress org tu
org tu pun kene jaga imej kampeni dia
kalo peguam lak,akak penah ada urusan dgn satu firm ni, HQ depa di menara millenium,pusat bdr damansara (x bleh sebut sini)
lawyers depa suma mcm stok2 model ya
presentable,wangi
akak yg client ni pun terkesima tgk
takde lak aku tgk depa hire acik2 kepam
Quote cmf_premierleag 9-8-2021 01:08 PM
jangan kata keje atas darat je
ko kene keje kat offshore pun depa tgk berat badan ko...kalo tak, takdenya ko dpt passpot utk pi ke offshore sana

Quote Meiizu 9-8-2021 01:12 PM
memang kesian tapi ini reality
sebab dia dah ckp nak kurus pertama sebab solat , kedua sebab nak keje
i doakan dari kejauhan semoga dia berjaya diet, caiyookkkkk sis
Quote salmon-suki 9-8-2021 01:13 PM
X abes2 lg isu ni?jgn igt kuyus xde penyakit haa..gemuk plak jgn smpai obese..bdn biar voluptuous..ai suka tgk mcm tu,kurus nampak tulang sgt x cantik,n gemuk smpai terlondeh lemak sana sini pn sama{:smile

Tp nk bt mcm mana,stigma masyarakat nak tgk benda cantik,smpai kutuk2 fizikal org lain..padahal y cantik2 tu berapa kerat laa natural beauty y takde bt treatment or plastic surgery..nak2 skrg,sepesen jah muka n style..bosan aiolzs tgk..{:nose
Quote Kurex 9-8-2021 01:15 PM
Dulu iols dihina dikutuk leher berlapis, buncit, gemuk.. iols anggap tu sebagai kata2 semangat. Sekali yg kutuk iols pulak makin berkerak & gemuk... Sedang iols makin solid, cun, comel
Quote Ferr_Remy 9-8-2021 01:21 PM
Tgk je la peminat Lopak, BTS, smua body camne... Da mmg betul. Hiksss
Quote sambaldurian 9-8-2021 01:35 PM
klu gems yg boleh dikuruskan dgn usaha - jaga mkn, senam ke elok la try fit kn badan. tp klu gems mmg sbb ada masalah hormon ke, ( mkn sikit pun naik badan), cuba consult dgn doktor - minta surat referral ke ( i mean fit to work, xde masalah kesihatan serius ke), atau  mintak cara nk ke fit. sbb bos ak pun reject bila tgk bmi terlebih. dia pulak yg rs lelah klu nmpk staff gitu.
Quote Whitepinkrider 9-8-2021 01:43 PM
mmg napsu mata begitu.have to fit 'beauty' inside their mind, even beauty tu subjective
Quote imransulaiman 9-8-2021 02:00 PM
Gambar kat atas tu - kiri sebelum, kanan selepas ke?
Quote syaz_lina 9-8-2021 02:06 PM
Itu la real world. Ada line of work kena fit, good looking is a plus. Dulu masa freshgrad iol pi interview. Tapi before interview session kena check bmi, n running 2km within 15min. Sapa tak lepas, off u go balik rumah.
Quote nakkomenjugak 9-8-2021 02:11 PM
sisss...
i faham apa u rasa
iols harap sis dapat la berat badan yang diimpikan
good luck to you sis!
Quote HappyGumbira 9-8-2021 02:58 PM
btw, kurus tu bukan penampilan je. kadang kerja yg kita mintak tu perlu kan kecergasan badan. mayb kerja yg kena naik turun tangga bnyk kali dll. semoga adik ni dapat kerja yg bsesuaian dan bjaya turunkan berat bdn

fuhhh teringat gi interview kerja, kena reject sbb masih bujang (masa tu). katanya ppuan bujang xsesuai keje ngan theyols. pada pandangan theyols ppuan bujang ni lack of pemikiran. aiyohh lain kali letak kat iklan nak yg dah bkahwin sahaja. susahkan org je dtg jauh2. lepas kejadian tu iols call kwn2 kot ada yg penah g interview situ. yup yg bujang akan kena reject. no matter how good you are
Quote kaedahnya 9-8-2021 03:18 PM
kalau dia minta kerja kat gym memang la orang gym tu suh slim down dulu dengan cara join gym depa
gitu aku husnuzon
Quote kaedahnya 9-8-2021 03:23 PM
aku rasa nature kerja tu kot nak yang cargas kecik molek muda whatever.
anyway kalu adik ni kena rejek kerana berat badan, yaqqin ke yang kerja kat situ slim slim semuanya?
Quote TomyamPuteh 9-8-2021 03:49 PM
Kurex replied at 9-8-2021 01:15 PM
Dulu iols dihina dikutuk leher berlapis, buncit, gemuk.. iols anggap tu sebagai kata2 semangat. Seka ...

Yes Kurex. Kuakui itu. Hang mmg merembes skrg ni. Hasil pantauan aku selama seminggu dua ni. Kalau acik2 forumer tgk rupa hang, mau ada yg menggelitis tak cukup tanah.
Quote cmf_premierleag 9-8-2021 04:51 PM
fairy_fairy replied at 9-8-2021 04:40 PM
Iols nak ambil new staff jaga kiosk pun tengok BMI. Satu kiosk perlukan 3 orang staff. Kalau ambil ...

ye tu pun salah satu kriteria jugak
sbb bila bekerja kita perlukan bergerak sana sini.even duk depan PC je pun, still majikan tgk gak BMI tu
bukan stakat swasta je.....even nk join PTD pun ada test kene running bagai
org gemuk ni suka naw playing victim
pi la usaha dptkan berat yg ideal
sbb kalo gemuk,  pastu sakit selalu bagai pun majikan menyampah gak sbb kene byr insurans lebih and staf lak selalu MC
kalo nk buat baju korporat lak kene lak pakai kain lebih hanya utk si gemuk nan sorang je..kene lak extra  charge..sedang org lain pakai normal saiz je.tailor pun senang nk charge
kalo naik platform  kt offshore pun mana ada sut yg cater for 4XL above.so jgn mimpi la nk keje kat offshore sana tu
pi la mereput menganggur sambil mengadu kt tiktok
Quote spicygirl3 9-8-2021 05:36 PM
This shouldn't be the way but this is reality. People think that just becoz you are big, you are lazy
Quote samperit 9-8-2021 05:36 PM
imransulaiman replied at 9-8-2021 02:00 PM
Gambar kat atas tu - kiri sebelum, kanan selepas ke?

xde kaitan sis
2 org yg berbeza

Lihat semua komen(38)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 01:26 PM GMT+8 , Processed in 0.913233 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top