CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Wanita Tua Setiap Hari Berlapar, Bancuh Teh Hari Ini Simpan Untuk Minum 4 Hari

8-8-2021 01:08 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 5918| Komen: 60

Description: Seorang wanita warga emas yang hidup susah menyatakan bahawa dia bertahan hidup dengan berlapar dan minum air teh berusia empat hari, lapor laman Merdeka.com kelmarin.
Seorang wanita warga emas yang hidup susah menyatakan bahawa dia bertahan hidup dengan berlapar dan minum air teh berusia empat hari, lapor laman Merdeka.com kelmarin.

Wanita bernama Sunimah itu hidup sebatang kara dan telah kehilangan suami sejak 20 tahun lalu. Dia juga tidak mempunyai anak atau cucu.

Sunimah kini hanya bertahan hidup dengan menumpang tinggal di rumah orang lain yang keadaannya sudah hampir roboh.


Foto: Kosmo

Akaun Instagram @rumahyatim yang berkongsi kisah Sunimah berkata, wanita itu hanya mampu melakukan kerja menjemur kerak nasi kerana tubuhnya sudah tidak mampu melakukan pekerjaan berat yang lain.

“Nenek sudah terbiasa lapar, namun kadangkala ada jiran tetangga yang akan memberikan makanan kepada nenek,” katanya.


Sekiranya tiada jiran yang memberikannya makanan, Sunimah akan berpuasa kerana menurutnya, itu lebih baik daripada meminta-minta.

Wanita itu juga akan menyimpan air teh sehingga empat hari dan akan meminumnya sedikit demi sedikit supaya ia bertahan lama.

Kisah nenek Sunimah membuatkan netizen bersedih dan mahu membantu nenek itu.

“Di mana (lokasi) ini?,” tulis seorang netizen.

“Semoga nenek sentiasa diberikan ketabahan dan kekuatan untuk terus berjuang ya. Tuhan melihat, Tuhan tidak pernah tidur,” tulis seorang lagi netizen. -CARI

Sumber: Kosmo

Bagus

Marah

Terkejut
1

Sedih

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (2 people)

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote None68 8-8-2021 01:11 PM
Kesian ye..xde anak2 agaknya
Quote nakkomenjugak 8-8-2021 01:13 PM
sedihnyaaa
moga dipermudahkan urusan nenek ni
Quote tom2 8-8-2021 01:25 PM
{:cryrun{:cryrun kat mana nenek ni. Kesiannyaaa..
Quote zehra2 8-8-2021 01:27 PM
local ke.. mana jkm..
sapa lah yg uruskan..
Quote dua_chzy 8-8-2021 01:34 PM
Amalan ini akan buat hidup dia lagik panjang dari ummah gemuk yang hari2 melantak cam babi.
Quote TOPwind 8-8-2021 01:38 PM
dua_chzy replied at 8-8-2021 01:34 PM
Amalan ini akan buat hidup dia lagik panjang dari ummah gemuk yang hari2 melantak cam babi.

yg melantak tu org UMNO kan?
Quote Orix 8-8-2021 01:41 PM
Siapa nk umur pjg, sihat, mmg kena belajar berlapar. Iols kalau kena brain fog, buat intermittent fasting terus clear otak… Tapi ummah biasa la. Tun Det suruh ikat perut pun bising bukan main
Quote syaz_lina 8-8-2021 01:56 PM
Edited by syaz_lina at 8-8-2021 01:57 PM

Kesiannyaa..kita kt sini terlebih makanan sampai membazir n obese
Quote makadek 8-8-2021 02:01 PM
Orix replied at 8-8-2021 01:41 PM
Siapa nk umur pjg, sihat, mmg kena belajar berlapar. Iols kalau kena brain fog, buat intermittent fa ...

Iolss pn hari2 buat if 20hrs
Start esok puasa penuh sampai nk peyed balik ...journey to 27inch waist ..
Quote Thunderclouds 8-8-2021 02:09 PM
Orix replied at 8-8-2021 01:41 PM
Siapa nk umur pjg, sihat, mmg kena belajar berlapar. Iols kalau kena brain fog, buat intermittent fa ...

Bace komen u ni tringat pesan org dlu2 jgn tlajak2 mkn. Nnt benak.
Quote Orix 8-8-2021 02:17 PM
makadek replied at 8-8-2021 02:01 PM
Iolss pn hari2 buat if 20hrs
Start esok puasa penuh sampai nk peyed balik ...journey to 27inch w ...

3-4 tahun lepas dlu iols selalu buat 24hrs. Skrg tak larat aihh mau gigil… 20hrs tu ms kerja kt ofis boleh la. Skrg wfh dpt buat 16hrs pun dh kira helokkkk sgat lah hahaha
Quote Orix 8-8-2021 02:18 PM
Thunderclouds replied at 8-8-2021 02:09 PM
Bace komen u ni tringat pesan org dlu2 jgn tlajak2 mkn. Nnt benak.

Betul. Iols kalau makan byak boleh rasa otak jd lemau.
Quote makadek 8-8-2021 02:21 PM
Bln 7 maring laki ku dh sound tgk pp makin bolat
Perut dh berlipat tk nafi len macam salero
Ni hah tk kira jam makan je
Makan bertambah

Resultnya lepas mkn terlalu kenyang aku jdi malas dn ngatuk teruk
Skg buat if makan sikit kalah dak tadika
Dh tk lemau mcm sebelumnya
Quote Kitty_catz 8-8-2021 02:23 PM
TOPwind replied at 8-8-2021 01:38 PM
yg melantak tu org UMNO kan?

pembetulan

semua org politik di mesia...

2 x 5
5 x ....



Quote TravellingBear 8-8-2021 02:24 PM
autophagy

boleh renew cells
Quote jas7512 8-8-2021 02:24 PM
dua_chzy replied at 8-8-2021 01:34 PM
Amalan ini akan buat hidup dia lagik panjang dari ummah gemuk yang hari2 melantak cam babi.

Alamak..terinsaf kejap bila u kata melantak cam babi sbb i mmg suka .mkn...klu x puasa...ada je mknan yg dibeli dr foodpanda or grp whatsapp mknan....huhu..tapi nasib baik berat bdn still maintain.....tapi i pun xde lah nak hidup lama2.....huhuhu
Quote Kitty_catz 8-8-2021 02:25 PM
makadek replied at 8-8-2021 02:01 PM
Iolss pn hari2 buat if 20hrs
Start esok puasa penuh sampai nk peyed balik ...journey to 27inch w ...

27" waist
pungkok?

kena selari tu.. kang jd mcm binik roger rabbit
Quote jari10 8-8-2021 02:28 PM
None68 replied at 8-8-2021 01:11 PM
Kesian ye..xde anak2 agaknya

Membaca itu dapat mengelak kebodohan sistur
Quote zamnie 8-8-2021 02:28 PM
Ya Allah kesiannye, rasa mcm kat indon kot sbb merdeka.com.. kalau kat sini mgkn sape2 blh share act no nenek ni

Lihat semua komen(60)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 05:23 PM GMT+8 , Processed in 0.109444 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top