CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Eksploitasi Seni Orang Asli Filipina, Vlogger Israel Digesa Diisytihar Persona Non Grata

7-8-2021 04:08 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 6733| Komen: 84

Description: Rakyat Filipina melancarkan petisyen untuk mengisytiharkan Vlogger Israel dan pencipta kandungan media sosial, Nas Daily (Nuseir Yasin) sebagai persona non grata di negara itu.
Rakyat Filipina melancarkan petisyen untuk mengisytiharkan Vlogger Israel dan pencipta kandungan media sosial, Nas Daily (Nuseir Yasin) sebagai persona non grata di negara itu.


Kredit foto: Change.org


Aktivis seluruh dunia dan penduduk negara ini melancarkan boikot ke atas lelaki itu selepas dia mengumumkan pelukis tatu tradisional dunia, Whang Od akan berkongsikan segala ritual, alat dan kaedah untuk membuat tatu.

Pengumuman itu jelas merupakan satu bentuk penipuan.

“Mengeksploitasi budaya dan seni orang Asli Filipina bagi mendapatkan wang jelas melanggar Undang-Undang IPRA iaitu Undang-Undang Hak Asasi Orang Asal 1997 yang mengiktiraf dan mempromosikan hak-hak masyarakat, budaya serta adat di Filipina,” kata petisyen itu.



Persona Non Grata merujuk kepada individu yang tidak dapat diterima sesebuah negara buat selama-lamanya setelah didapati melakukan kesalahan (jenayah) yang tidak dapat dimaafkan (berat) semasa dia berada di sesebuah negara.

Dalam masa sama, pengasas The Cocao Project, Louise Mabulo berkata, Nas Daily turut membuat komen mendiskriminasi terhadap rakyat Filipina dan golongan petani.

Lelaki itu turut digelar negara Arab sebagai ‘musuh kejayaan’ kerana dia pernah membuat kenyataan palsu mengenai pengumpulan dana bagi pembinaan hospital di Baitulmuqaddis, Mei lalu.


Sumber: Utusan
1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih
2

Lawak

Bosan

Friends Rank (3 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Tinot7 7-8-2021 04:22 PM
[youtube]uFezjictnVM[/youtube]
Quote Tinot7 7-8-2021 04:24 PM
[youtube]z_nBecfZGoU[/youtube]
Quote edayildiz 7-8-2021 04:29 PM
herlok jgk muka dia ni..mmg pure yisrael ke muka gini?
balik jer la duk tel aviv sana..
teringt cite hans isacc dulu
Quote ilacantik 7-8-2021 04:47 PM
Yahudi ni dulu migrated kat singapore. Agaknya dah tak boleh bebas bergerak, pindah ke dubai pulak. Ntah2 kerja youtuber tu wayang jer, mungkin jadi spy nak intip kat South East asia ni. Lepas tu buat kita gaduh sesama sendiri.
Quote SalenaGomez 7-8-2021 05:01 PM
edayildiz replied at 7-8-2021 04:29 PM
herlok jgk muka dia ni..mmg pure yisrael ke muka gini?
balik jer la duk tel aviv sana..
teringt ci ...

Rasanya dia ni keturunan arab tp rakyat israel..islam but maybe x praktik kan kot...mmg dah di brain wash yahudi
Quote SalenaGomez 7-8-2021 05:02 PM
ilacantik replied at 7-8-2021 04:47 PM
Yahudi ni dulu migrated kat singapore. Agaknya dah tak boleh bebas bergerak, pindah ke dubai pulak.  ...

Ha ahhh ...sibuk dulu dia nak masuk malaysia tp x dpt sbb israel xde hubungan diplomatik dgn malaysia....so paling dkt boleh dia pegi is singapore je
Quote ChildrenOfBodom 7-8-2021 05:04 PM
Ni lah contoh umat pelesitin dambaan ummah... mcm anak haram , penipu...annoying sial
Quote batmana 7-8-2021 05:14 PM
video dia ok, byk motivate, tang isu agama, dia mmg tkle pakai,

kata keturunan arab, lahir di  israel,  tapi takde pun 1 dalam beribu video dia dedah psl kekejaman askar zionis kt org arab palestin..
Quote zamzam 7-8-2021 05:19 PM
Edited by zamzam at 7-8-2021 05:22 PM
SalenaGomez replied at 7-8-2021 05:01 PM
Rasanya dia ni keturunan arab tp rakyat israel..islam but maybe x praktik kan kot...mmg dah di bra ...


Dia ada ugama sendiri
Quote zamzam 7-8-2021 05:22 PM
ChildrenOfBodom replied at 7-8-2021 05:04 PM
Ni lah contoh umat pelesitin dambaan ummah... mcm anak haram , penipu...annoying sial

Saper kata dia palestine? Memandai jer.
Quote ChildrenOfBodom 7-8-2021 05:25 PM
zamzam replied at 7-8-2021 05:22 PM
Saper kata dia palestine? Memandai jer.

Nusseir Yassin

Early life and career
Yassin was born in Arraba, Israel, to an Arab Muslim family of Palestinian descent.[3] As a Palestinian Arab with Israeli citizenship, Yassin describes himself as a "Palestinian Israeli".
Quote zamzam 7-8-2021 05:28 PM
ChildrenOfBodom replied at 7-8-2021 05:25 PM
Nusseir Yassin

Early life and career


Kalaupun palestine tu tok nenek dia. Dia xbawak image palestine pun. Hidup pun dah mcm kaper. Tang mana jadi dambaan ummah?
Quote nakkomenjugak 7-8-2021 05:31 PM
aiiiii Filipina, first time?

Quote aiyaya2708 7-8-2021 05:57 PM
Karut ja dia ni
Quote djzara81 7-8-2021 06:11 PM
Never like this guy no matter the effort he’s doing like so-called uniting the people. Dlm wiki ckp dia declared as non-practicing muslim. Sibuk mencapub hal ehwal negara lain. Israhell taknak critic plak.
Quote Thunderclouds 7-8-2021 06:16 PM
Dia ni yg mgelumpoq xleh masok msia sbb passport israel dia tu xlaku jenih holier than thou. Israeli sejati. Ramai unsubscribe dh.
Quote imanjannah 7-8-2021 06:19 PM
buat agama sendiri dia ni kan
Quote Decaffeinated 7-8-2021 06:23 PM
memang tau dia ni ereb tapi tak tau pulak israeli.

patutlah bijak.

Quote Kurex 7-8-2021 06:54 PM
Sayang2 semua... Kita yg dilahirkan Islam pun, carca-marba je praktikan Islam tu. Aku terbaca komen orang ni, dia balas tuduhan orang katanya Islam ni jahat. Orang tu balas "kalau nak tengok Islam, jangan pandang penganut. Nak kenal Islam, kenal dulu siapa Nabi Muhammad SAW. Pasti awak tak akan jumpa salah & silap dalam Islam". Gitu orang tu balas dalam bahasa English..

Lihat semua komen(84)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2021 03:52 PM GMT+8 , Processed in 0.079519 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top